Dolny i Bukwa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Grenda_Marcin

Sympatyk

Dolny i Bukwa

Post autor: Grenda_Marcin »

Rodzina która nie istnieje w oficjalnych dokumentach ?

Witam,

Ostatnio Archiwum w Poznaniu udostępniła skany aktów stanu cywilnego parafii Chełmce (powiat kaliski), i z nadzieja odszukanią większej ilości informacji o moich prapradziadkach postanowiłem skorzystać z tych zasobów. Znam datę ich urodzenia (która figuruje również na cmentarzu na ich grobach):
Antoni Dolny ur. w 1860 w Chełmcach i jego żona Józefa zd. Bukwa ur. w 1861 roku również w Chełmcach. Tutaj jest spis treści urodzonych w 1860: http://szukajwarchiwach.pl/53/3610/0/-/ ... ffQlwm1cYQ

Nie mogę opisać mojego ogromnego zaskoczenia, gdy okazuje się, że w tych dokumentach nie ma moich krewnych. Owszem, pojawiają się licznie nazwiska Dolny i Bukwa, ale nie ma tych osób które szukam. Nie ma również rodzeństwa Antoniego Dolnego (a mam ich daty urodzenia i imiona), szukałem brata Józefy Bukwy - Pawła Bukwę ur. w 1857 roku w Chełmcach, ale znalazłem tylko "jakiegoś" Pawła ur. w 1860 !

Nic z tego nie rozumiem. Dodam, że Antoni i Józefa na 100% urodzili się w tej parafii. Jest to dla mnie CO NAJMNIEJ dziwne. Czy da się to jakoś logicznie wyjaśnić?

Pozdrawiam,
Marcin :)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , ile mnie się nie składa to co powinno być na sto procent a nie ma , Marcin w Twoim przypadku chrzest może być np. w kaplicy we dworze i w parafii nie zapisali , mogło tez nie być księdza stałego w parafii , a przyjezdny zapisał u siebie , albo zapisane jest pod innym imieniem , nawet pochowany i na grobie może być takie imię jakie było w metryce a znali go z innego imienia , może tez gdzie indziej mieszkał i zmarł i tam jest metryka , a pochowany w rodzinnym grobie w innej parafii , kombinacji i domysłów jest wiele , daty ur. mogą być plus minus pięć lat i to jest norma , kto tam umiał pisać czy rachować w zaborach ; pozdrawiam - Julian
Grenda_Marcin

Sympatyk

Jeśli by założyć coś takiego dla jednej osoby to oczywiście jest to bardzo możliwe. Tylko w moim przypadku dotyczy to kilku osób.

Marcin :)
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Czy na pewno byli katolikami?
Dla mnie to, że brak całej rodziny świadczy, że jednak nie należeli wtedy do tej parafii.Spróbuj w ościennych parafiach.
Danka
DorotaK

Sympatyk
Mistrz

Post autor: DorotaK »

Mogli się tam urodzić, ale zostali ochrzczeni dopiero po kilku latach - spotkałam się z tym bardzo często.
Mam nawet taki przypadek, kiedy to 6 dzieci jest chrzczonych razem - i nie są to 6-cioraczki :)

Pozdrawiam
Dorota
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Ja też spotykałam przypadki jak Dorota, szczególnie w Warszawie, gdzie przyjeżdżali ludzie z wszelkich okolicznych majątków. Mam też takie przypadki w rodzinie - ojciec urodzony w 1902 r był ochrzczony dopiero w 1908.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Witam

Ja mam tylko jedno pytanie. Skąd pochodzi informacja, że na 100% urodzili się w tej parafii? No bo pomijając wszystko inne, z tych ksiąg wynikają wprost przeciwne konkluzje.

pzdr

sławek
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Witam
Ja jeszcze zapytam skąd pochodzi informacja iż Antoni Dolny urodzil się w 1870 r. Jeśli jest to informacja z aktu zgonu , to ja nie uznałabym jej za wiarygodną . Napis na grobie też nie musi być zgodny z prawdą. Ja szukałabym +/- 5 lat od danej daty w parafii Chełmce i okolicy.
Paweł Bukwa może być Twoim Pawlem , trzy lata w tym czasie to nic . Sprawdż rodziców urodzonego

Pozdrawiam
Miichalina
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
Ja znałam dokładną datę i miejsce urodzenie prababki; Maria Nimfa Wilczyńska ur 24.10.1861 roku w Pilicy. Jakież było moje zdziwienie gdy napisałam pismo do AP o kserokopię aktu urodzenia i otrzymałam negatywną odpowiedź o nie odnalezieniu aktu.
Poprosiłam zatem kuzyna aby sam odszukał mi w archiwum i znów porażka. Dopiero później okazało się, że wszystkie dzieci prapradziadków zgłaszane były z dużym opóźnieniem. Józef Wilczyński ur 30.11.1856 roku zgłoszony był z prawie pięcioletnim opóźnieniem t.j.12.09.1861 roku razem ze swoją siostrą Sylwestrą urodzoną w 1858 roku. Moja prababka zaś zgłoszona była ponad dwa lata później 1.12.1863 roku razem ze swoim bratem Edmundem. Akta Pilicy są w necie i sami możecie to sprawdzić.
Dlatego proponuję przejrzeć więcej lat oraz parafie ościenne.
Alicja
Grenda_Marcin

Sympatyk

Dziękuję, za wskazówki :) Właściwie, pospieszyłem się ze stwierdzeniem, że na 100 % moi krewni urodzili sie w tej parafii, ale wszystkie osoby, które jeszcze coś pamiętają (moja babcia i jej kuzynka, która robiła kiedys jakieś badania na ten temat) mówiły, że Antoni i jego żona urodzili się w Chełmcach.

Marcin
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Żeby rzeczywiście "pamiętać" czyjeś narodziny w Chełmcach w 1860 r. trzeba urodzić się przed 1850 r. Proszę więcej wagi przykładać do oceny źródeł informacji :)

pzdr,

ML
jackun

Sympatyk
Tytan

Post autor: jackun »

Mogło też być i tak, że w okresie po Powstaniu Styczniowym rodzina funkcjonowała pod zmienionym nazwiskiem, gdyż była poszukiwana przez Rosjan -- tak było w przypadku moich przodków, którzy parokrotnie zmieniali nazwisko. W ich rodzinnej parafii nie ma śladu w księgach metrykalnych o narodzinach ich 5 synów.

Pozdr, jackun
Grenda_Marcin

Sympatyk

Dziękuję, sprawdzę to :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”