Witam,
Ostatnio Archiwum w Poznaniu udostępniła skany aktów stanu cywilnego parafii Chełmce (powiat kaliski), i z nadzieja odszukanią większej ilości informacji o moich prapradziadkach postanowiłem skorzystać z tych zasobów. Znam datę ich urodzenia (która figuruje również na cmentarzu na ich grobach):
Antoni Dolny ur. w 1860 w Chełmcach i jego żona Józefa zd. Bukwa ur. w 1861 roku również w Chełmcach. Tutaj jest spis treści urodzonych w 1860: http://szukajwarchiwach.pl/53/3610/0/-/ ... ffQlwm1cYQ
Nie mogę opisać mojego ogromnego zaskoczenia, gdy okazuje się, że w tych dokumentach nie ma moich krewnych. Owszem, pojawiają się licznie nazwiska Dolny i Bukwa, ale nie ma tych osób które szukam. Nie ma również rodzeństwa Antoniego Dolnego (a mam ich daty urodzenia i imiona), szukałem brata Józefy Bukwy - Pawła Bukwę ur. w 1857 roku w Chełmcach, ale znalazłem tylko "jakiegoś" Pawła ur. w 1860 !
Nic z tego nie rozumiem. Dodam, że Antoni i Józefa na 100% urodzili się w tej parafii. Jest to dla mnie CO NAJMNIEJ dziwne. Czy da się to jakoś logicznie wyjaśnić?
Pozdrawiam,
Marcin