Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

Post autor: Thomeck »

A z Radomia jak nie było tak nie ma, a premium kończy mi się za dwa dni :/ Chociaż jeśli nie ma skanów to nic mi po tym premium w sumie...
Ale że zniknęły indeksy z diec. tarnowskiej to mnie zmartwiło, bo mimo _fatalnej_ jakości, to jednak stanowiły jakąś pomoc. Choćby żeby przed wizytą w archiwum sobie wynotować to co uda sie tam znaleźć potencjalnie interesującego i potem sprawdzić to w oryginałach. Zawsze lepiej sprawdzić więcej, niż przeoczyć to co istotne.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Polecam jeszcze uważną lekturę zepewnień o dostępności skanów tutaj (po spotkaniu LTG z przedstawicielem mormonów):
http://forumgenealogiczne.pl/viewtopic. ... sc&start=0

cyt:
"- Raz jeszcze dostaliśmy zapewnienie, że będą dostępne oryginalne zdjęcia akt po znalezieniu konkretnego nazwiska w wyszukiwarce".

Zgodnie z obietnicą są dostępne... ale tylko dla mormonów...
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
kopringo

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: kopringo »

Wydaje mi się, że w Kielcach nowe parafie się też pojawiły, ale ciężko mi zweryfikować bo nie zapisałem sobie ostatnio listy a oni chyba nigdzie nie podają co nowego dodali? Miałem konto premium i i tak nic to nie dawało nigdy...
Michał Koperkiewicz
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

https://www.familysearch.org/search/ima ... /waypoints

Z tego co widzę, to np. Zdjęcia z parafii znajdujących się w katalogu Katowice są dostępne dla każdego.
Natomiast w przypadku np. Łodzi są to: użytkownicy korzystający ze strony w pracowni LDS, bądź osoby będące z jednej z organizacji wspierających (zatem LTG dostęp ma lub przynajmniej powinno go mieć).

Ergo - Nie tylko Mormoni mają dostęp, ale każdy ma możliwość dostania się do zasobu.

Tak swoją drogą... czy ktoś z LTG potwierdza, że ma dostęp? Albo inaczej: czy ktoś z własnego, domowego komputera ma dostęp do zdjęć? ;)
Pozdrawiam,
Łukasz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to ergo w założeniu że zbiorem dopełniającym "mormoni" jest zbiór "osoby będące z jednej z organizacji wspierających" :)
ale to chyba dość mocne (zbyt mocne) założenie
ergo: nie każdy ma ma możliwość:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Rzeszotek_Łukasz pisze:https://www.familysearch.org/search/ima ... /waypoints
Z tego co widzę, to np. Zdjęcia z parafii znajdujących się w katalogu Katowice są dostępne dla każdego.
Nie wszystkie z tego katalogu. Mała podpowiedź. Katalog dotyczy województwa, a parafie mają przynależność diecezjalną, czy aby nie jest tak, że te dostępne należą do jednej konkretnej diecezji, która dała zgodę na publikację?
Rzeszotek_Łukasz pisze: Natomiast w przypadku np. Łodzi są to: użytkownicy korzystający ze strony w pracowni LDS, bądź osoby będące z jednej z organizacji wspierających (zatem LTG dostęp ma lub przynajmniej powinno go mieć).
Skoro istnieją zdjęcia cyfrowe, to zamiast sprowadzania mikrofilmów można przeglądać akta w formie cyfrowej, jakiś czas temu postulowano to mormonom w przypadku diecezji, z których nie mogą upublicznić akt w internecie. Nie mam pojęcia czy to już działa, nie zaglądam do CHR, ale zapis taką sytuację przewiduje. Co do dostępu wśród wspierających, zapis jest totalnie mylnie odczytywany, trzeba jednak przyznać, że mormoni niezbyt jasno go sformułowali.
Rzeszotek_Łukasz pisze: Tak swoją drogą... czy ktoś z LTG potwierdza, że ma dostęp? Albo inaczej: czy ktoś z własnego, domowego komputera ma dostęp do zdjęć? ;)
Potwierdzam. Mam dostęp, jednak nie jest to dostęp, o jakim tutaj większość myśli. Jest to dostęp techniczny, czyli skoro jestem wolontariuszem, to muszę widzieć akty które indeksuję, to chyba oczywiste i logiczne. Nie oznacza to swobodnego buszowania po aktach. Jednak gdyby tego zapisu (i osobnego pozwolenia hierarchii kościelnej na taki dostęp techniczny) nie było, wówczas indeksację mogliby przeprowadzać wyłącznie członkowie kościoła LDS.
Jak to wyglądało w przypadku diecezji tarnowskiej pamiętamy.

Co do wpisu Sławka:
Gdy mormoni nie publikują, jest źle. Gdy publikują to co mogą i już jest technicznie przygotowane, chociaż bez zdjęć, jest źle. Czy gdyby kolejnych kilka miesięcy zwlekali z publikacją rekordów, do czasu kiedy będą mogły być opublikowane zdjęcia byłoby dla Sławka dobrze?
Na pewno znalazłby powód aby się przyczepić. Czy jak opublikują w końcu zdjęcia usłyszymy jakiekolwiek bicie się w piersi? Wątpię.
W moim środowisku tego rodzaju osoby "mędzące" na genealogach, że coś im tam się nie podoba, przy czym nie kalające się nawet kilkuminutową pracą na rzecz przyspieszenia czy ulepszenia danego projektu, są nazywane żartobliwie ginekologami. Muszę przyznać, że bardzo konsekwentnie na to miano pracują.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Andrzejowski_Ryszard

Sympatyk

Post autor: Andrzejowski_Ryszard »

dpawlak pisze:
Rzeszotek_Łukasz pisze:https://www.familysearch.org/search/ima ... /waypoints
Nie wszystkie z tego katalogu. Mała podpowiedź. Katalog dotyczy województwa, a parafie mają przynależność diecezjalną, czy aby nie jest tak, że te dostępne należą do jednej konkretnej diecezji, która dała zgodę na publikację?
Zgadza się. Dostępna jet np. diecezja gliwicka (np. Tarnowskie Góry, Bytom, Gliwice), a niedostępna zdaje się być diecezja częstochowska. Brak w ogóle diecezji katowickiej.
Pozdrawiam
Rysiu Andrzejowski
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Może jestem niewiernym Tomaszem, ale póki nie zobaczę, to nie uwierzę... A interesuje mnie to właśnie poprzez de facto zablokowanie przez mormonów możliwości digitalizacji wraz z publikacją metryk z mojej rodzimej diecezji - towarzystwa genealogiczne mają wytrącony z ręki argument przetargowy - coś za coś - digitalizacja w zamian za publikację. Więc wcale nie jest tak, że narzekam, bo lubię.
A co do Projektu Lublin, to ostatio słyszałem, że dział prawny LDS dopiero "pracuje nad możliwością prawną udostępnienia zdjęć"... (sic!)
Choć obietnice ponoć były inne...
I Darku, widziałem na innym forum Twoje wypowiedzi bynajmniej nie entuzjastyczne w tym względzie... :)

Bym zapomniał - dla mormonów te zdjęcia JUŻ SĄ podpięte do indeksów...
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
dpawlak

Nieaktywny

Bądź sobie niewiernym Tomaszem.
Jednak wieszczenie, że mormoni złamali jakąś obietnicę bo nieopublikowali jeszcze zdjęć jest nadinterpretacją. Wiem o diecezji częstochowskiej. Kluczowe jest właśnie obecne zachowanie towarzystw. Straconego czasu już nikt nie wróci, nikt wam nie odda teraz na piękne oczy prawa do publikacji zdjęć, w zamian za digitalizację. Po prostu mormoni byli pierwsi (a może i bardziej atrakcyjni) i to z nimi dogadał się kościół. Możecie mieć dalej muchy w nosie, współpracować z AP i ignorować mormonów, czyli pójść drogą radomską, współpracować jak w Lublinie, albo w ogóle sobie odpuścić i czekać na wariant tarnowski - tak to widzę.
Tupaniem nogą nie wywalczycie już sytuacji warszawskiej jaką ma WZI, która na swoim terenie wyprzedziła mormonów i tam sytuacja jest odwrotna.
Dokładna wypowiedź admina lubelskich korzeni zawiadującego aktualnie 4 etapem projektu lubelskiego "o możliwościach prawnych"
http://lubgens.eu/viewtopic.php?p=894#894
Przypominam jedynie, że 1 etap dotyczył Lublina lat 1912-1945. Tak się składa, że w Polsce są to lata wrażliwe. My to wiemy i mormonom o tym mówimy, że zgony mogą w całości, urodzeń nie mogą żadnych jeszcze, a śluby tylko część lat. Ale my jesteśmy amatorami, a nasza opinia, to nie jest licząca się opinia prawna. Zresztą z tego co wiem urodzin nie opublikują przed upływem stu lat, małżeństwa 80 lat (mniej więcej norma) i zgony 80 lat - tu będziemy interweniować. Tak to wygląda obecnie patrząc z konta LDS (nie, nie mam takiego konta).
Nie jestem entuzjastyczny, to prawda.
Mam zwyczaj prać brudy na własnym podwórku i wykłócać się z tymi, którzy o czymś decydują zanim do czegoś przystąpię. Nie jestem więc takim fanatykiem jak ktoś mnie tu kiedyś określił. Dodam, że więcej uwag miałem do polskiego koordynatora projektu niż do mormonów, którzy prowadzą setki projektów równolegle na całym świecie. Słaby kontakt poprzez bariery językowe i to kilkukrotne powodował już wiele razy opóźnienia. Jednak ten projekt jest realizowany i ja to widzę, może wolniej niż bym sobie życzył ale szybciej niż gdybym czekał aż LTG się zorganizuje na tyle żeby mogła zrobić to samodzielnie.
W Lublinie mamy komfortową sytuację, skany z XIX wieku i tak publikuje AP Lublin więc Mormoni łaski nie robią chowając swoje zdjęcia w kącie. Tyle że mormoni dysponują źródłami znacznie starszymi i jednocześnie młodszymi niż to co ma APL. Zanim dojdzie do ich indeksacji zdążą się uwiarygodnić poprzez publikację kilku etapów projektu, dlatego śpię spokojnie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nastian »

Gwoli ścisłości: indeksy z Tarnowa pojawiły się z powrotem 6 stycznia w oddzielnym zbiorze.

Intryguje mnie Solec Kujawski, który znalazł się w Kielcach ( https://www.familysearch.org/search/ima ... 2F13686174 )? Szkoda, że nie można tego sprawdzić.
worwag pisze:A interesuje mnie to właśnie poprzez de facto zablokowanie przez mormonów możliwości digitalizacji wraz z publikacją metryk z mojej rodzimej diecezji - towarzystwa genealogiczne mają wytrącony z ręki argument przetargowy - coś za coś - digitalizacja w zamian za publikację.
Tak jest, trzeba się jednak pogodzić z tym, że Mormoni byli szybsi.

W naszym interesie jest teraz upewnić się, że zdigitalizowane księgi metrykalne będą dostępne dla wszystkich. Ustaliliśmy już, że Kielce i Lublin będą. A co z resztą niedostępnych?
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Nastian pisze: Ustaliliśmy już, że Kielce i Lublin będą. A co z resztą niedostępnych?
Sa, ale oba zespoly nie zawieraja wszystkich parafii, a te ktore sa nie zawsze sa pelne wedlug tego co maja w swoich zbiorach Utah.

Pozdrawiam
Agnieszka
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nastian »

moyra777 pisze:Sa, ale oba zespoly nie zawieraja wszystkich parafii, a te ktore sa nie zawsze sa pelne wedlug tego co maja w swoich zbiorach Utah.
Agnieszko, być może jeszcze nie wszystkie księgi zostały sfotografowane, bądź opracowane.

Czy ktoś kto ma dostęp mógłby sprawdzić czy pod Kielcami rzeczywiście widnieje Solec Kujawski (!) czy też to tylko pomyłka?
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Nastian, ja wiem ze nie wszytko pewno jest obrobione, tylko chcialam uscislic by forumowicze nie mysleli, ze wszystko jest.

Co do Solca Kujawskiego to zobacz ten link

https://www.familysearch.org/search/ima ... 2F13686174

ale mnie to raczej wyglada na miasto Solec, wydaje mi sie ze sie pomylili w wpisie
A.
dpawlak

Nieaktywny

Co do Solca Kujawskiego, warto by ktoś odwiedzający CHR sprawdził, czy już można oglądać w nim zdjęcia cyfrowe na komputerze. Przy próbie otwierania tych zdjęć jest notka o takiej możliwości. Przy okazji sprawdził by, o jaki Solec chodzi.
moyra777 pisze:Sa, ale oba zespoly nie zawieraja wszystkich parafii, a te ktore sa nie zawsze sa pelne wedlug tego co maja w swoich zbiorach Utah.
Przede wszystkim jest to, co mają już w postaci cyfrowej, zdigitalizowanie wszystkich mikrofilmów z całego świata miało zająć 10 lat. W pierwszej kolejności te, które można opublikować lub są potrzebne/planowane do indeksacji - przynajmniej ja bym tak zrobił.
Co do kwestii, czy wszystkie parafie?
Mormoni mają materiały z tych diecezji, z którymi udało się porozumieć. Z jakiegoś niepojętego dla mnie powodu postanowili zdjęcia umieścić według województw (współczesnych) a nie diecezji. Stąd w zakładce Lublin nie ma wszystkich parafii z tego województwa, a jedynie te z diecezji Lubelskiej. No i nie ma tych powstałych po wojnie, a przynajmniej po 1950.
Czy widzisz jeszcze jakieś braki Moyra, z obszaru Lublin i Radom?
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

dpawlak pisze:Co do Solca Kujawskiego, warto by ktoś odwiedzający CHR sprawdził, czy już można oglądać w nim zdjęcia cyfrowe na komputerze. Przy próbie otwierania tych zdjęć jest notka o takiej możliwości. Przy okazji sprawdził by, o jaki Solec chodzi.
Przede wszystkim jest to, co mają już w postaci cyfrowej, zdigitalizowanie wszystkich mikrofilmów z całego świata miało zająć 10 lat. W pierwszej kolejności te, które można opublikować lub są potrzebne/planowane do indeksacji - przynajmniej ja bym tak zrobił.
Co do kwestii, czy wszystkie parafie?
Mormoni mają materiały z tych diecezji, z którymi udało się porozumieć. Z jakiegoś niepojętego dla mnie powodu postanowili zdjęcia umieścić według województw (współczesnych) a nie diecezji. Stąd w zakładce Lublin nie ma wszystkich parafii z tego województwa, a jedynie te z diecezji Lubelskiej. No i nie ma tych powstałych po wojnie, a przynajmniej po 1950.
Czy widzisz jeszcze jakieś braki Moyra, z obszaru Lublin i Radom?
Jezeli chodzi o Solec moge sprawdzic jak pojde do CHR.

Ja rozumiem, ze sa to prace w toku, i ze dotyczy to bardziej obszaru diecezjalnego niz wedlug wojewodztwa, ale braki o ktorych ja mowilam dotycza, np:

a:) nie pelnych danych z danej parafii, parafia Pawlow jest, ale akta tylko od 1852 roku, nie ma wczesniejszych, a sama je przegladalam na mikrofilmach w CHR.

b) braku parafii, brak parafii Rejowiec greko-kat, natomiast jest Rejowiec Fabryczny rzymsko katolicki. Rozumiem, gdyby wytlumaczeniem byla inna wiara, ale przypadku lubelskiego sa dane np. z parafii greko-kat z Chelma, czy nawet w samym Pawlowie sa obie ksiegii, greko i katolickie.

Pozdrawiam,

Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”