Parafia Chęciny

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam!
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Frankowicz (pisane też Frankiewicz), może w wsi Skibach? Szczególnie interesuje mnie Filip Frankowicz urodzony prawdopodobnie według obliczeń z aktu zgonu w 1742 roku.
Poza tym czy istnieje w tej parafii nazwisko KUTCZYCKI, bądź podobne, ponieważ ten Filip ożenił się z Marianną Kutczycką (Kulczycką?)? Potem razem przeprowadzili się jako młynarze w okolice Sędziszowa.
Pozdrawiam. Oskar. :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Oskar , przeglądałem w spisach urodzenia , jest u mnie rok od 1726 do 1737 potem przerwa i od roku 1743 do 1750 i znowu przerwa do 1766 , od 1766 do 1860 jest spis wszystkich tam występujących nazwisk , interesujące lata 1742 jak raz nie ma ale patrzyłem rok 1737 i od 1743 do 1749 nazwiska Frankiewicz lub podobne nie spotkałem , o Kutczyckich nie słyszałem wcale , Kulczyckich też nie ma takich , sprawdzałem też śluby od roku 1766 do 1770 , nie natrafiłem tam na Frankiewicza w tych latach , a wcześniejsze po przewie do tyłu są do roku 1750 , wieś Skiby i inne z okolicy Chęcin wydzielona jest w osobnych metrykach ale od roku 1798 do 1860 .Więcej pełnych metryk nawet rok 1742 urodzenia, są z małymi przerwami bo nie ma roku chyba 1738 , jest to wszystko w AD Kielce i jest już z fotografowane co mam nadzieje ze będą skany tu w necie od początku spisanych metryk , czyli od 1726 i jeszcze ksiądz w Chęcinach ma od 1708 roku jedną księgę ,o czym już pisałem wcześniej w innym wątku o bibliotece w Sandomierzu ; pozdrawiam - Julian
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

proszę o sprawdzeni nazwiska prażmowski lub podobnego pozdrawiam
tadeusz
Stawski

Sympatyk

Parafia Chęciny

Post autor: Stawski »

Czy mogę prosić o sprawdzenie występowania w księgach urodzeń z lat 1818-1820 nazwiska Stawski (Mateusz).
Z góry dziękuję.

Zenon Stawski
Sawicki_Julian

Sympatyk

Parafia Chęciny

Witam , nazwisko Prażmowski możliwe że jest w parafii Chęciny lub Brzeziny , bo też przeglądałem i mam kilka metryk ale tyko z mojej rodziny z parafii Brzeziny , gdzieś czytałem takie nazwisko , ale trzeba mi pomoc to i ja pomogę ,tj. w jakich latach i co to ma być ; urodzenie czy inne , takie pytanie ogólne ta tak jak bym się zapytał np. czy w Radomiu mieszka Nowak , każdy powie ze tak ale o którego chodzi .
Co do Mateusza Stawskiego to przejrzałem lata od 1817 do 1820 Chęciny i okoliczne wsie , jest kilku Mateuszów ur. w roku 1820 ale żaden nie nazywa się Stawski , ani takiego nazwiska nie spotkałem w tych latach ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Parafia Chęciny

Bardzo dziękuję za odpowiedź. :)
To może inaczej do tego podejdę. Mianowicie czy nie ma w tej parafii aktu ślubu Piotra Frankiewicza i Heleny Palcerskiej (Palczewskiej) w latach 1825-1831? Może będzie pisało skąd przybyli Ci Frankowicze. ;)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Parafia Chęciny

Witam , przeszukałem dużo metryk z lat od tej podanej daty w obie strony w Chęcinach i okolicznych wioskach we ślubach , ale nie natrafiłem na nazwisko Frankiewicz , jest tylko podobne ; Fedorowicz , Fryben ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Parafia Chęciny

No cóż... Trzeba szukać w innym miejscu. Bardzo dziękuję za pracę, czas i chęci włożone w poszukiwanie. ;)
Pozdrawiam, Oskar.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Kozak_Stahu

Post autor: Kozak_Stahu »

Witam
Bardzo prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Chęcina lub Checina Jadwiga Barbara wyszła za mąż za Wojsa Franciszek. Ich dzieci to Mateusz, Szczepan, Wiktoria (1885(?)-1923). Dzieci prawdopodobnie były chrzczone w parafii w Lisowie bo mieszkali w Obicach (?).
Jeżeli by coś było będę wdzięczny.
Stahu
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam , nazwisko Checina w parafii Chęciny nie kojarze w spisach od 1726 do 1810 , pelne metrki są do 1860 roku , nazwisko Wojsa moze być takie w tej parafii ,tyko jesli chodzi o lata 1885 to u mnie powyzej 1860 nie ma metryk . Jak potrzebne coś w starszych latach od 1860 r. do tyłu to okreslić co to ma być np. ślub i podać mniej wiecej datę to poszukam . Pozdrawiam - Julian
Kozak_Stahu

Post autor: Kozak_Stahu »

Witam
Tyle mi wystarczy - błyskawiczna odpowiedź.
Wielkie dzięki
Pozdrawiam
Stahu
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Witam, czy mógłby Pan sprawdzić w swoich spisach, czy występuje w tej parafii nazwisko Ormański oraz Gradziński vel Grudziński?
Chodzi mi głównie o akt śubu Jana Ormańskiego i Julianny Gradzińskiej, którzy ożenili się napewno przed 1860 rokiem.

Pozdrawiam, Oskar Brożek. :)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witaj Oskar , szukałem w Chęcinach i okoliczne wsie od1850 roku ,a nawet wcześniejsze lata do tyłu i do 1860 r. , Oramańskich nie ma wcale , jest tylko jedno nazwisko Grudziński ,takie nazwisko może się tam trafiać we wcześniejszych latach ( 1700 ) lub w Brzezinach ale w też latach 1700 , to tak z pamięci , podaje co pisze w tabelce jako metryka ;
16 listopad 1852 r. Starochęciny ; Podzamcze - akt 35 ,
ślub - Felix Grudziński lat chyba 20 ( malutkie zero ) z Franciszką Glifomną lat 24 ,
świadkami byli ; Agnieszka Woś i Wojciech Majchrzyk ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

No nic, szkoda... Szukam dalej. :)
Dziękuję i pozdrawiam. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”