Dwa imiona, czy dwie osoby - co jest bardziej prawdopodobne?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
pomóżcie podjąć decyzję, które rozwiązanie jest bardziej prawdopodobne.
metryki urodzenia:
1852r.
o: Tomasz Izydorczyk (23 lata czyli *1829)
m: Katarzyna Wąsińska (18 lat czyli *1834)
św i chrz.: Ignacy Wąsińsk, Agnieszka Izydorczyk
1854r.
o: Tomasz Izydorczyk (25 lat czyli *1829)
m: Franciszka Wąsińska (21 lat czyli *1833)
św i chrz.: Jan Bala, Agnieszka Izydorczyk
1857r.
o: Tomasz Izydorczyk (26 lat czyli *1831)
m: Katarzyna Wąsińska (24 lata czyli *1833)
św i chrz.: Szymon Pąchała, Marianna Wąsińska
1859r.
o: Tomasz Izydorczyk (30 lat czyli *1829)
m: Franciszka Wąsińska (25 lat czyli *1834)
św i chrz.: Szymon Pąchała, Ignacy Wąsiński
1861r.
o: Tomasz Izydorczyk (31 lat, czyli *1830)
m: Franciszka Wąsińska (27 lat czyli *1834)
św i chrz.: Szymon Pąchała, Agnieszka Izydorczyk
Jak widać osoby świadków i chrzestnych się "zazębiają", daty urodzin pasują. Ponadto wszystko dzieje się w Starokrzepicach i wszyscy są rolnikami. No i teraz pytanie: czy Franciszka i Katarzyna to ta sama osoba, czy też to osobne rodziny?
Jak jeszcze można to sprawdzić?
Pozdrawiam
Piotr Sułek
pomóżcie podjąć decyzję, które rozwiązanie jest bardziej prawdopodobne.
metryki urodzenia:
1852r.
o: Tomasz Izydorczyk (23 lata czyli *1829)
m: Katarzyna Wąsińska (18 lat czyli *1834)
św i chrz.: Ignacy Wąsińsk, Agnieszka Izydorczyk
1854r.
o: Tomasz Izydorczyk (25 lat czyli *1829)
m: Franciszka Wąsińska (21 lat czyli *1833)
św i chrz.: Jan Bala, Agnieszka Izydorczyk
1857r.
o: Tomasz Izydorczyk (26 lat czyli *1831)
m: Katarzyna Wąsińska (24 lata czyli *1833)
św i chrz.: Szymon Pąchała, Marianna Wąsińska
1859r.
o: Tomasz Izydorczyk (30 lat czyli *1829)
m: Franciszka Wąsińska (25 lat czyli *1834)
św i chrz.: Szymon Pąchała, Ignacy Wąsiński
1861r.
o: Tomasz Izydorczyk (31 lat, czyli *1830)
m: Franciszka Wąsińska (27 lat czyli *1834)
św i chrz.: Szymon Pąchała, Agnieszka Izydorczyk
Jak widać osoby świadków i chrzestnych się "zazębiają", daty urodzin pasują. Ponadto wszystko dzieje się w Starokrzepicach i wszyscy są rolnikami. No i teraz pytanie: czy Franciszka i Katarzyna to ta sama osoba, czy też to osobne rodziny?
Jak jeszcze można to sprawdzić?
Pozdrawiam
Piotr Sułek
Szukam informacji o rodzinach:
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
- sponikowski

z uwagi na późną porę może nie do końca rozumiem post, jednak "strzelę" pytaniem na pytanie "czy istnieje problem aby dotrzeć do aktów urodzenia Katarzyny Wąsińskiej i Franciszki Wąsińskiej nie wspominając o akcie Tomasza Izydorczyk" ? Dotarcie do nich, a w szczególności do aktów pań "Wąsińskich" powinno rozwiać Twoje wątpliwości 
-
Sułkowski_Jacek

Witam
Bardziej prawdopodobne wydaje się, że to ta sama osoba. KAtarzyna Franciszka. Gdyby kolejność przy urodzeniach była zachowana - najpierw Katarzyna a od któregoś roku Franciszka to ewentualnie po śmierci żony mógł sie ożenić z siostrą.
pozdr
Jacek Sułkowski
Bardziej prawdopodobne wydaje się, że to ta sama osoba. KAtarzyna Franciszka. Gdyby kolejność przy urodzeniach była zachowana - najpierw Katarzyna a od któregoś roku Franciszka to ewentualnie po śmierci żony mógł sie ożenić z siostrą.
pozdr
Jacek Sułkowski
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry!
Do dziś nagminnym w wielu rodzinach jest, że choć osoba metrykalnie ma na imię "Siak" znana jest w środowisku jako "Wspak". Tak napewno jest w tym przypadku. Właśnie przedwczoraj wróciłem z wesela Małgorzaty. Ale nawet Ona sama przysłała mi zaproszenie jako Kasia. Jedyne w powyższym przypadku rozwiązanie, to dotrzeć do aktu Urodzeń lub ślubów: Kasi i Frani.
Krzycho z Koszalina
Do dziś nagminnym w wielu rodzinach jest, że choć osoba metrykalnie ma na imię "Siak" znana jest w środowisku jako "Wspak". Tak napewno jest w tym przypadku. Właśnie przedwczoraj wróciłem z wesela Małgorzaty. Ale nawet Ona sama przysłała mi zaproszenie jako Kasia. Jedyne w powyższym przypadku rozwiązanie, to dotrzeć do aktu Urodzeń lub ślubów: Kasi i Frani.
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
-
magdalena72

W mojej rodzinie jest też taki sam przypadek, raz moja 4xprababka ma na imię Konstancja innym razem Wiktoria,, jednym akcie zapisana jako Konstancja Wiktoria, mieszają się też u niej nazwiska (dwa), gdyż wychodząc za mąż była wdową i też w obrębie tych nazwisk są błędy osów robiących wpis do księgi - a dotyczy to na 100% tej samej kobiety
Pozdrawiam Magdalena
Pozdrawiam Magdalena
-
kuntz

Jak dla mnie to różne osoby a sam Jan Bala to mój krewniak, tak jak i wielu Wąsińskich z Starokrzepic.
Jedno rozwiązanie sprawdzić zakres lat i metryki dla Starokrzepic u Mormonów, zajmie to zaledwie 30 minut
Jedno rozwiązanie sprawdzić zakres lat i metryki dla Starokrzepic u Mormonów, zajmie to zaledwie 30 minut
-
Piotr_Juszczyk

Owszem, jedyne wyjście to komplet aktów. Osobiście uważam że może być zarówno tak że to dwie rodziny jak i że z jakiś powodów (np. dwa imiona) mieszano imiona w księdze. Też mam takie problemy. Stawiałbym na mieszanie imion jednak.
Tak to już jest że dopiero urodzenia + małżeństwa + inne urodzenia + zgony dają pewność.
Tak to już jest że dopiero urodzenia + małżeństwa + inne urodzenia + zgony dają pewność.
- Olczyk_Paweł

Witam
Podobne sprawy były poruszane tu już wielokrotnie. Zapewne większość genealogów spotkała się w swoich poszukiwaniach z tego rodzaju przypadkami. Chyba nasza (genealogów) pomoc, w takim przypadku nie zawsze może okazać się najlepsza. Bardzo dobrym i, jak sądzę, jedynym sposobem jest to, co napisał P. Piotr Juszczyk - szukać kolejnych akt. Osobiście, w takich sytuacjach po prostu intensyfikuję swoje poszukiwania i to Ci Cirdanie proponuję.
Pozdrawiam. Paweł Olczyk
Podobne sprawy były poruszane tu już wielokrotnie. Zapewne większość genealogów spotkała się w swoich poszukiwaniach z tego rodzaju przypadkami. Chyba nasza (genealogów) pomoc, w takim przypadku nie zawsze może okazać się najlepsza. Bardzo dobrym i, jak sądzę, jedynym sposobem jest to, co napisał P. Piotr Juszczyk - szukać kolejnych akt. Osobiście, w takich sytuacjach po prostu intensyfikuję swoje poszukiwania i to Ci Cirdanie proponuję.
Pozdrawiam. Paweł Olczyk