Słowo Ludu - magazyn (artykuł, AK)

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Witam drodzy forumowicze!

Piszę z nadzieją, że znajdzie się wśród Was ktoś kto ma w posiadaniu egzemplarz w/w magazynu tj . SŁOWO LUDU, nr 350 z dnia 16.07.1966r.
W magazynie tym opublikowany został artykuł o tytule "Dzień Śmierci" stanowiący wspomnienie mojego stryja, który będąc żołnierzem oddziału partyzanckiego AK "Jędrusie" brał udział w obronie pacyfikowanych przez hitlerowców mieszkańców wsi Strużki (woj. świętokrzyskie). W/w artykuł miał dotyczyć właśnie tego zdarzenia. Bardzo zależy mi na uzyskaniu jego kserokopii lub skanu. Z góry dziękuję za zainteresowanie i okazaną pomoc.

Sławek

ps. dodam, że magazyn po pewnym czasie przekształcił się w magazyn "Słowo"... a jeszcze po pewnym czasie wchłonięty został do obecnie wydawanego "Echa Dnia". W sieci niestety nie znalażłem informacji o archiwaliach z okresu 1966r :(
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Słowo Ludu sukcesywnie jest publikowane przez Świętokrzyską Bibliotekę Cyfrową, obecnie rocznik 1960, więc trzeba chyba jeszcze trochę poczekać:
http://sbc.wbp.kielce.pl/dlibra/publication?id=9936
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

dziękuję Sławku za info! W linku widzę jednak przeskok z roku 1960 do roku 1974... Troszkę mnie to nie pociesza i zastanawia (?) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 04 sty 2012, 18:14 przez sponikowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbigniew_Z

Sympatyk

Post autor: Zbigniew_Z »

Witaj Sławku

Egzemplarz poszukiwanego przez Ciebie Słowa Luda znajdziesz najpewniej w czytelniach regionalnych bibliotek miejskich, np. w Kielcach, czy w Radomiu. Tam bez trudu można skserować interesujące nas materiały. W Radomiu przeglądałem kiedyś archiwalną prasę, jest tam również i "Słowo Ludu". W Kielcach zapewne też. Chętnie bym pomógł ale mieszkam trochę za daleko, zarówno od Radomia, jak i od Kielc. Może ktoś z forumowiczów tam mieszkających pomoże?
Pozdrawiam
Zbyszek
Ostatnio zmieniony śr 04 sty 2012, 18:16 przez Zbigniew_Z, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Byłbym wdzięczny... choć pochodzę stamtąd niestety mieszkam zbyt daleko żeby skoczyć na dzien niczym do Tomaszowa

----
edit 30.06.2013r: prośba nieaktualna... ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”