Pochodzenie nazwisk (cz.4)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Etymologia nazwiska KRAKOWIAN, ew. Mrokowski i Heflik
Witam serdecznie.
Interesuje mnie etymologia nazwiska Krakowian. Nazwisko mało popularne, ale domysły są, niestety bez potwierdzenia dokumentacyjnego.
Bardzo proszę o Państwa sugestie. Pozdrawiam Marcin Krakowian
P.s.
Jeżeli to możliwe proszę również o nazwisko Mrokowski i Heflik.
Nazwiska te są nazwiskami ze strony mojej żony.
Jeżeli ktokolwiek posiada informacje genealogiczne o tych nazwiskach proszę o informacje.
Interesuje mnie etymologia nazwiska Krakowian. Nazwisko mało popularne, ale domysły są, niestety bez potwierdzenia dokumentacyjnego.
Bardzo proszę o Państwa sugestie. Pozdrawiam Marcin Krakowian
P.s.
Jeżeli to możliwe proszę również o nazwisko Mrokowski i Heflik.
Nazwiska te są nazwiskami ze strony mojej żony.
Jeżeli ktokolwiek posiada informacje genealogiczne o tych nazwiskach proszę o informacje.
- Szczerbiński

Witam Panie Marcinie!
Chociaż w swoim zawodzie posługiwałem się dość często krakowianami (odmiana macierzy), to jednak intuicyjnie sugerowałbym, że Pana nazwisko jest odmiejscowe. Proszę wziąć do ręki mapę samochodową a znajdzie Pan w Polsce trzy miejscowości o nazwie Krakowian: mazowieckie 79-b-4, dolnosląskie 89-c-5, zachodniopomorskie 1-c-3. Jeśli chodzi o nazwisko Heflik, to szukałbym go na Śląsku (okolice Piekar Śląskich). Być może pochodzi to nazwisko od niemieckiego H'efe (drożdże). Może ktoś kto zna śląską gwarę, będzie bardziej pomocny. No cóż - Mrokowski kojarzy mi się co prawda z mrokiem, ale też szukałbym raczej miejscowości np. Mroków (Mazowsze). Zastrzegam się, że nie jestem etymologiem. Amatorsko zajmuję się herbarzami i spotkałem się z różnymi staropolskimi nazwiskami, jakże często pochodzącymi od nazw miejscowości. Stąd moje sugestie ...
Pozdrawiam serdecznie. Jerzy
Chociaż w swoim zawodzie posługiwałem się dość często krakowianami (odmiana macierzy), to jednak intuicyjnie sugerowałbym, że Pana nazwisko jest odmiejscowe. Proszę wziąć do ręki mapę samochodową a znajdzie Pan w Polsce trzy miejscowości o nazwie Krakowian: mazowieckie 79-b-4, dolnosląskie 89-c-5, zachodniopomorskie 1-c-3. Jeśli chodzi o nazwisko Heflik, to szukałbym go na Śląsku (okolice Piekar Śląskich). Być może pochodzi to nazwisko od niemieckiego H'efe (drożdże). Może ktoś kto zna śląską gwarę, będzie bardziej pomocny. No cóż - Mrokowski kojarzy mi się co prawda z mrokiem, ale też szukałbym raczej miejscowości np. Mroków (Mazowsze). Zastrzegam się, że nie jestem etymologiem. Amatorsko zajmuję się herbarzami i spotkałem się z różnymi staropolskimi nazwiskami, jakże często pochodzącymi od nazw miejscowości. Stąd moje sugestie ...
Pozdrawiam serdecznie. Jerzy
Witam Panie Jerzy. Bardzo dziękuję za Pana ocenę. Miejscowości Krakowiany doskonale znam; obecnie nie zamieszkują tam osoby o nazwisku Krakowian. Wioska w dolnośląskim powstała po wojnie, najstarsza to ta koło Nadarzyna (na mapach juz w połowie XVIw.). Koło Nadarzyna znajduję się również miejscowość Mroków i Wola Mrokowska. Co do Krakowianów, zastanawiam sie nad ormiańskim pochodzeniem, może Ukraina? ...a Heflik, Niemcy??? ciekawe czy dobrze węszę .... A co na to prof. Kazimierz Rymut?
- Ewa_Szczodruch

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witam 
A Rymut:
Heflik - brak opracowania i brak pomysłu
Krakowian – od nazwy miasta Kraków.
Źródło: Kazimierz Rymut, “Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny”, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Mrokowski – od mrok, mroczyć, od imienia Mroczesław.
Kazimierz Rymut, ‘Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
A Rymut:
Heflik - brak opracowania i brak pomysłu
Krakowian – od nazwy miasta Kraków.
Źródło: Kazimierz Rymut, “Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny”, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Mrokowski – od mrok, mroczyć, od imienia Mroczesław.
Kazimierz Rymut, ‘Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Bednarska_Małgorzata

-
_Pawel1969_

- Ewa_Szczodruch

Witam 
Guziak 1618 - od guz 'zgrubienie, bąbel'.
Żródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Małecki 1464 - od nazwy miejscowej Małecz (piotrkowskie, gmina Lubochnia), Małki (kilka wsi).
Nowakowski 1642 - od nowy.
Proszowski 1396 - od nazwy miejscowej Proszowice (krakowskie), Proszew (siedleckie, gmina Grębków).
Pruszowski - od nazwy miejscowej Proszowice (krakowskie), Proszew (siedleckie, gmina Grębków).
Tondos - od tunda, dunda 'gruba, ociężała dziewczyna'.
Wróbel 1424 - od wróbel 'mały ptak z rodziny łuszczaków'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Guziak 1618 - od guz 'zgrubienie, bąbel'.
Żródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Małecki 1464 - od nazwy miejscowej Małecz (piotrkowskie, gmina Lubochnia), Małki (kilka wsi).
Nowakowski 1642 - od nowy.
Proszowski 1396 - od nazwy miejscowej Proszowice (krakowskie), Proszew (siedleckie, gmina Grębków).
Pruszowski - od nazwy miejscowej Proszowice (krakowskie), Proszew (siedleckie, gmina Grębków).
Tondos - od tunda, dunda 'gruba, ociężała dziewczyna'.
Wróbel 1424 - od wróbel 'mały ptak z rodziny łuszczaków'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
-
_Pawel1969_

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witam 
Odma: od odma, odąć się, odymać, por. też dąć ‘wiać, dąć, dmuchać’.
Źródło: Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Odapelatywne nazwy osobowe. Aleksandra Cieślikowa przy współudziale Janiny Szymowej i Kazimierza Rymuta, Wydawnictwo Naukowe DWN, PAN, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 2000.
Odma: od odma, odąć się, odymać, por. też dąć ‘wiać, dąć, dmuchać’.
Źródło: Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Odapelatywne nazwy osobowe. Aleksandra Cieślikowa przy współudziale Janiny Szymowej i Kazimierza Rymuta, Wydawnictwo Naukowe DWN, PAN, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 2000.