Jak udowodnić pokrewieństwo przed USC?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
stachoo

Sympatyk

Jak udowodnić pokrewieństwo przed USC?

Post autor: stachoo »

Dzień dobry,

Złożyłem wniosek do USC o udostępnienie danych dot. dziadków mojej mamy.
Najpierw złożyłem zapytanie w formie elektronicznej, co trzeba zrobić aby takie dane uzyskać, generalnie jak wygląda cała ta procedura.
Owszem urząd mi odpowiedział, w związku z tym odpisałem zwrotnie w formie elektronicznej, co konkretnie mnie interesuje podając wszystkie niezbędne w mojej ocenie informacje.
Wydawało mi się, że to powinno załatwić sprawę, czekałem więc...
Po miesiącu wysłałem monit w formie elektronicznej dot. realizacji mojego wniosku. Ponownie nastała cisza...
Po kolejnym miesiącu wysłałem oficjalne pismo z oryginalnym podpisem z zapytaniem co się dzieje w sprawie mojego wniosku, albo właściwiej nie dzieje. Załączyłem do niego wydruki korespondencji mailowej, żeby był pełny ogląd sytuacji.
Po jakimś czasie otrzymałem pismo z urzędu - wezwanie do usunięcia braków pisma (art. 64 par. 2 kpa).

Tu konretne pytania:
Zastanawiam się jak mam wykazać uprawnienie do pozyskania żądanych danych (udowodnić pokrewieństwo)?
Wskazać cel ich otrzymania - wskazałem wcześniej badania genealogiczne rodziny (od tego podobno zależy obowiązek uiszczenia opłaty skarbowej), ale może to nie wystarczy?

Na koniec otrzymałem informację, że mój wniosek został uznany jako PROŚBA, ponieważ nie został opatrzony bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu lub podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP wnioskodawcy.
Może ktoś z Państwa mi podpowie, co muszę jeszcze zrobić aby szanowny urząd był usatysfakcjonowany, a moja prośba-wniosek skutecznie zrealizowany.

Serdecznie pozdrawiam,
Stanisław
ginger007

Sympatyk

Post autor: ginger007 »

Ostatnio zmieniony wt 18 kwie 2017, 21:45 przez ginger007, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytlarczyk_Rafał

Sympatyk
Adept

Post autor: Pytlarczyk_Rafał »

Witam,
Tez miałem taki problem to były odległe Urzędy pani poprosiła o przesłanie drogą elektroniczną ksero podania z cztelnym podpisem i mojego aktu urodzena ,aktu zgonu mojej babci i po 5 dniach dotarł list z aktm Jej Brata. 22zł przelewem opłaciłem.a i dołączyłem skan dowodu na potwierdenie podpisu.
Pozdrawiam Rafał
Poszukuję Pytlarczyk , Wachnik ,Klingert ,Mucha , Szewczyk
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Przepis art. 64 § 2 k.p.a. stanowi, iż w przypadku, gdy podanie nie czyni zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania. Z przepisu tego wynika, iż w wezwaniu USC powinien wskazać rodzaj braków, jakie należy usunąć. Ponadto ze względu na to, iż do wezwania USC ma zastosowanie art. 54 k.p.a. w wezwaniu powinno być określone, w jaki sposób braki wskazane przez USC powinny być usunięte. Czy USC coś napisał, czy tylko sucho wezwał do usunięcia braków.

Izabela
Awatar użytkownika
stachoo

Sympatyk

Autor pisma odniósł się jedynie lakonicznie do informacji przesłanej mi pierwotnie w formie elektronicznej, tj. " (..) szczegółowo wyjaśnione warunki pozyskania informacji".
Jak rozumiem główne "zarzuty" to ten podpis , podanie celu i udowodnienie pokrewieństwa.
Sam jestem trochę zaskoczony formą odpowiedzi, może kogoś uraziłem tym moim monitem, nie wiem.
Zależy mi jedynie na tych informacjach. Nie wiem też czy nie mam tu do czynienia z przesłankami do przewlekłego lub biurokratycznego załatwiania sprawy (art. 227 k.p.a.).
Chciałbym szybko uzupełnić ten wniosek, a nie przerzucać się bez końca pismami.
Pozdrawiam,
Stanisław
Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

Post autor: Cieśla_Jerzy »

Podanie wniesione pisemnie musi być podpisane przez osobę je wnoszącą. Jeżeli składane jest w formie dokumentu elektronicznego powinno być uwierzytelnione przy użyciu mechanizmów określonych w ustawie o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne. Jeżeli podanie nie spełnia tych warunków, to urząd powinien wezwać składającego podanie o usunięcie braków w terminie 7 dni i podać o jakie braki chodzi.

Następny problem to konieczność załączenia dowodu wniesienia opłat związanych z wydaniem stosownego dokumentu. Jeżeli tego nie ma to urząd również wzywa do uzupełnienia tego i daje na to nie mniej niż 7 dni.
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Jeżeli złożyłeś podpisany wniosek, to niewątpliwie USC nie mogło o to chodzić. Gdyby chodziło o opłatę skarbową do wezwałby wyraźnie do jej uiszczenia podając numer konta i pouczając, iż należy przesłać im oryginalny dowód wpłaty.
Jeżeli więc nie chcesz do nich pisać to zadzwoń i spytaj się uprzejmie o co im chodzi? To będzie prostsze niż domyślanie się co autor miał na myśli.

Izabela
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj Stasiu!
Czytam o tym Twoim problemie z USC i nie dowierzam. To Iza ma rację - po prostu zadzwoń i zapytaj o co chodzi urzędnikowi. Pamietaj, nie pozwól aby Cie urzędniczka zbyła. Jesli będą dalej kłopoty powiedz grzecznie, ale bardzo stanowczo, że w takim razie zadzwonisz do władz wojewódzkich z zapytaniem jak należy załatwic temat w danym USC, ponieważ masz od ... m-cy problem z załatwieniem sprawy. Zapewniam Cię, że szybciutko się dogadacie.
Pozdrawiam - Ala
Awatar użytkownika
stachoo

Sympatyk

Witam,
Rozmawiałem dzisiaj z panią urzędnik, która wyjaśniła, że udowodnić pokrewieństwo mogę poprzez dostarczenie kserokopii aktów stanu cywilnego cofając się do wnioskowanej osoby.
Dodatkowo do mojego wniosku (podpisanego!) muszę dołączyć poświadczoną kserokopię swojego dowodu osobistego.
Dowiedziałem się się również, że jeżeli chodziłoby o same daty to nie byłoby takiego problemu, ale jeśli w grę wchodzą inne informacje, jak np. nazwiska, miejsca, to należy się zwrócić po odpisy (te są płatne).
Wszystko wygląda na to, że sprawę uda się jednak doprowadzić do pozytywnego finału, tak przynajmniej zapewniła mnie pani urzędnik.
P>S>
Czy urzędowe poświadczenie autentyczności jest płatne i w jakich urzędach można je zdobyć (bez problemu oczywiście)?
Pozdrawiam,
Stanisław
Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Post autor: Cirdan »

Wyrazy współczucia - przykład urzędniczej biurokracji. Ja bym jeszcze załączył odciski palców i zaświadczenie z ZUS o niezaleganiu ;)
Nigdy nie miałem takich problemów z USC (polecam Krzepice, Kroczyce, Rudę Śląską, Nowy Wiśnicz...)

Poświadczenie można uzyskać np. w urzędzie, który dowód wystawił - raczej bez opłaty.

Pozdrawiam
Piotr Sułek
Szukam informacji o rodzinach:
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
justan12

Sympatyk

Post autor: justan12 »

stachoo pisze:Witam,

Dowiedziałem się się również, że jeżeli chodziłoby o same daty to nie byłoby takiego problemu, ale jeśli w grę wchodzą inne informacje, jak np. nazwiska, miejsca, to należy się zwrócić po odpisy (te są płatne).
Wszystko wygląda na to, że sprawę uda się jednak doprowadzić do pozytywnego finału, tak przynajmniej zapewniła mnie pani urzędnik.
P>S>
Stanisław
Zamiast odpisów, płatnych po 22 czy 33zl lepiej zamów sobie kopię aktu (czyli ksero z księgi USC). Raz że będziesz miał wszystkie info zapisane w księdze, może nawet zobaczysz odręczne podpisy pradziadków, dwa - powinno być o wiele taniej, bodajże 5zł za strone.

Minusem jest to że urzednicy mogą stawiać opór w kwesti kserówek, ale i to jest do przejścia:
http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... arget=_top
Poszukuje Aktu Małżeństwa Józefa Białkowskiego z Franciszką Górską (przed 1860) i/lub aktu urodzenia Józefa Białkowskiego (ok. 1815) parafia Ostrzeszów.
Awatar użytkownika
stachoo

Sympatyk

Jest to jakieś rozwiązanie, ale po tych moich perypetiach chyba mam szanse jedynie na odpis. Na pewno skorzystam w następnym USC.

Jednym z dokumentów, o które będę wnioskował jest akt ślubu (lata 1920-30).
Jakie mogą być różnice w wersji zupełnej odpisu a uproszczonej?
Wiem, na podstawie ustawy jak to wygląda obecnie, ale może jeśli chodzi o starsze dokumenty to nie ma to większego znaczenia?

Reasumując, jaki rodzaj odpisu wybrać?

Stanisław
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Co do szans nie będę się wypowiadał. Masz prawo domagać się ksero czy fotokopii (lepiej to drugie) aktu nie mającego mocy prawnej, ponieważ potrzebujesz w celach genealogicznych. Odpisy są wymagane jak potrzebujesz w celach spadkowych i innych sprawach urzędowych. To co napisała urzędniczka nie ma odzwierciedlenia w prawie. Mają prawo natomiast wymagać udowodnienia pokrewieństwa. Ja zwykle robię zdjęcia osobiście w USC choć zdarzało się, że byłem proszony o zrobieniu w czyimś imieniu. Zawsze pytali czy chodzi o moich przodków, choć nie zawsze byli skrupulatni w sprawdzaniu dowodów na to. Raz otrzymałem takie fotokopie na e-mail prosto z USC po tym gdy dowiedzieli się że chcę po nie jechać 30km ;-) Aby je dostać wysłałem na ich e-mail skan dowodu osobistego, odpisy aktów swojego urodzenia i ślubu rodziców, reszta czyli ślub dziadków i zgony rodziców babci były przeze mnie poszukiwane, choć daty znałem i akt ślubu dziadków miałem w odpisie. Potrzebne odpisy miałem w szufladzie, były wyciągane z USC przy okazji różnych spraw urzędowych.
Co do odpisu chyba niewiele się zmieniło od tamtych czasów, odpis zupełny ma dodatkowe informacje na kolejnej stronie, kolejna strona to kolejny koszt za ksero ale jeśli musi być odpis, ja bym jednak próbował oponować i ponownie prosić o fotokopię aktu.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Witaj Stanisławie,

Według art. 83 ust. 1 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego odpis aktu stanu cywilnego wydaje się w szczególności na wniosek zstępnego. Przepis ten nie nakazuje, iż osoba będąca zstępnym a występująca o wydanie odpisu musi udowodnić, iż tym zstępnym jest. Według mnie wystarczające jest uprawdopodobnienie tego. Ja oczywiście po takiej rozmowie od razu bym napisała do USC wniosek o wskazanie podstawy prawnej żądania złożenia kopii dokumentów potwierdzonych za zgodność z oryginałem i z ciekawością bym czekała, co odpiszą. A potem bym z nimi polemizowała. Każdy ma bowiem prawo się mylić, nawet urzędnik USC. Skoro przodkowie tyle czasu czekali to dłuższe czekanie nie zrobi im różnicy.
Ale rozumiem, że tego nie chcesz.
Zatem, z uwagi na to, iż w postępowaniu przed USC stosuje się przepisy k.p.a. ma także zastosowanie art. 76a k.p.a. Zgodnie z § 2 tego przepisu zamiast oryginału dokumentu strona może złożyć odpis dokumentu, jeżeli jego zgodność z oryginałem została poświadczona przez notariusza albo przez występującego w sprawie pełnomocnika strony będącego adwokatem, radcą prawnym, rzecznikiem patentowym lub doradcą podatkowym. Ponieważ w Twoim przypadku nie ma żadnych pełnomocników w grę wchodzi notariusz. Opłata jest pobierana za potwierdzenie każdej strony. Za poświadczenie zgodności odpisu z okazanym dokumentem, maksymalna stawka za każdą stronę wynosi 6 zł.

Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
stachoo

Sympatyk

Szczerze mówiąc Izo bardzo mnie korciło, jak to nazywasz, polemizowanie z panią urzędniczką, naprawdę baaardzo.
Po rozmowie telefonicznej postanowiłem jednak dać jej szansę rehabilitacji, taki niespodziewany przypływ miłosierdzia.
Zapewniała mnie, że wszystko będzie jak trzeba, nawet do mnie zadzwoni jak znajdzie, tylko muszę dosłać te dokumenty.
Uwierzytelniona ma być tylko kopia dowodu osobistego, reszta zwykłe kserokopie. To jest chyba do zrobienia.
W końcu bardziej mi zależy na złapaniu tego króliczka niż na nieustannej gonitwie za nim.
Jeżeli pojawią się mimo to jakieś "urzędowe" problemy, bez oporów wrócę do tematu.
Chciałbym przy tej okazji podziękować wszystkim za okazaną pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
Stanisław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”