Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

DorotaP

Sympatyk
Ekspert

AD Płock

Post autor: DorotaP »

wielkie dzieki
Dorota
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Proszę nie otwierać nowy Temat : AD Płock na podforum : Ja i Genealogia http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-30.phtml ,
mamy już wątek T: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy oto link http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-5257.phtml
na podforum tematycznym : Pomoc w Archiwum http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-49.phtml
Proszę nie dublować istniejący Temat ogólnodostępny na Forum.

Proponuję korzystać z funkcji > [ Wejdź na Forum ] (przeszukiwanie Działów i podforum –wyszukiwanie wątków tematycznych, Tematów ..)
> Obrazek Szukaj na Forum (wg. Hasła … w Postach i Tematach lub Autora posta)

Pozdrawiam serdecznie Maria
justan12

Sympatyk

Post autor: justan12 »

Witam,
mam taki malutki problemik. Z aktu zgonu moje prapradziadka Piotra Nowickiego, syna Józefa i Anny z Mazurkiewiczów, wynika że urodził się około 1854 roku w Płocku. Niestety w tym roku ani pobliskich latach nie ma żadnej wzmianki o nim w parafii płockiej. Tak sobie kombinuje, że może urodził się gdzieś pod Płockiem.. Nie znam tych terenów, dlatego mam pytanie czy ktoś wie jakie parafie graniczyły z parafią płocką w poł. XIX wieku? Ile ich było?
Bardzo by mi to pomogło w poszukiwaniach...

pozdrawiam
Hubert
Poszukuje Aktu Małżeństwa Józefa Białkowskiego z Franciszką Górską (przed 1860) i/lub aktu urodzenia Józefa Białkowskiego (ok. 1815) parafia Ostrzeszów.
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

justan12 pisze:Witam,
mam taki malutki problemik. Z aktu zgonu moje prapradziadka Piotra Nowickiego, syna Józefa i Anny z Mazurkiewiczów, wynika że urodził się około 1854 roku w Płocku. Niestety w tym roku ani pobliskich latach nie ma żadnej wzmianki o nim w parafii płockiej. Tak sobie kombinuje, że może urodził się gdzieś pod Płockiem.. Nie znam tych terenów, dlatego mam pytanie czy ktoś wie jakie parafie graniczyły z parafią płocką w poł. XIX wieku? Ile ich było?
Bardzo by mi to pomogło w poszukiwaniach...

pozdrawiam
Hubert
Brwilno, Trzepowo, Imielnica i na lewym brzegu Wisły Radziwie. Ale w Radziwiu chyba nie znajdziesz:
http://www.archiwum.plock.com/acts_radz ... ok=poka%BF

pozdr.
Piotr
justan12

Sympatyk

Romanowski_Piotr pisze:
Brwilno, Trzepowo, Imielnica i na lewym brzegu Wisły Radziwie. Ale w Radziwiu chyba nie znajdziesz:
http://www.archiwum.plock.com/acts_radz ... ok=poka%BF

pozdr.
Piotr
Wielkie dzięki!
Zatem zostają trzy parafie... da sie przeżyć :)
Będę szukał...

pozdrawiam
Hubert
Poszukuje Aktu Małżeństwa Józefa Białkowskiego z Franciszką Górską (przed 1860) i/lub aktu urodzenia Józefa Białkowskiego (ok. 1815) parafia Ostrzeszów.
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj Hubert!
Poszukujesz Piotra Nowickiego, syna Józefa i Anny z Mazurkiewiczów - a masz ich akt małżeństwa? A może w alegacie do aktu małżeństwa jest dołączony akt urodzenia?
Nowicki i Mazurkiewicz to bardzo popularne nazwiska w okolicach Płocka i Sierpca. Jesli nie ustalisz z aktu ślubu to myślę, że będzie Ci bardzo trudno.
Pozdrawiam -Alaz Płocka
justan12

Sympatyk

2ala030450 pisze:Witaj Hubert!
Poszukujesz Piotra Nowickiego, syna Józefa i Anny z Mazurkiewiczów - a masz ich akt małżeństwa? A może w alegacie do aktu małżeństwa jest dołączony akt urodzenia?
Nowicki i Mazurkiewicz to bardzo popularne nazwiska w okolicach Płocka i Sierpca. Jesli nie ustalisz z aktu ślubu to myślę, że będzie Ci bardzo trudno.
Pozdrawiam -Alaz Płocka
Akt ślubu? Dla mnie to nieosiągalne na razie marzenie...
Wszystko co mam to akt zgonu Piotra Nowickiego z 1936, gdzie jest napisane że miał 82 lata, urodził się w Płocku i dane rodziców. Nie mam nawet aktu ślubu Piotra, o jego rodzicach nie wspominając...
AP w Płocku odpisało że nie mają jego aktu urodzenia... i w ten sposób trafiłem w ślepą uliczkę.. Wiem jeszcze że ci Nowiccy mieli herb Osęki... na razie tyle mam...

pozdrawiam
Hubert
2ala030450

Sympatyk

Witaj Hubert kolejny raz!
Rzeczywiście Twój prapradziadek Piotr Nowicki mógł się urodzić w okolicach Płocka, a konkretnie w miejscowości Bronowo, ponieważ w tych właśnie latach jego ojciec Józef Nowicki - szlachcic, był właścicielem folwarku w Bronowie k. Płocka. Brał udział w ataku powstańców na Płock. Aresztowany 23.01.1863 r. i karnie wcielony do wojska rosyjskiego. (z książki Płocczanie znani i nieznani). Jest jeszcze o innych Nowickich np. Nowicki-Osęk Ryszard ur. 1911 r. - oficer kampanii wrześniowej i inni...
Zalazłam również książkę o Nowickich, którzy byli wywiezieni na Sybir i wiele innych interesujących Cię informacji.
Hubert, jeśli jesteś nadal zainteresowany tymi informacjami to chętnie przęśle Ci fotki z tych książek, ale może napisz do mnie na prywatną skrzynkę i podaj adres.
Twoi Nowiccy wywodzą się z parafii Trzepowo - tam jest właśnie Bronowo. Już w 3 maja 1777 r. Michał Nowicki poślubił w Trzepowie Ławnicką Agnieszkę - to informacja z sumariusza Trzepowa.
Pozdrawiam - Ala
Ps. Moi przodkowie Gierzyńscy, Girzyńscy ......również wywodzą się z tej parafii.
justan12

Sympatyk

Bardzo dziękuję za te informacje!! Super!
Wysłałem info na PW.

pozdrawiam
Hubert
cyganmokotow

Sympatyk

Post autor: cyganmokotow »

Panie Hubercie w moim drzewie są również Nowiccy a dokładnie Szczepan Nowicki urodzony w Psarach syn Jana i Józefy z Wiśniewskich.Brał slub w 1877 z Łucją Jackowską w parafii Proboszczewice i tam przyszły na świat jego dzieci Stanisław, Marcel i Łucja.Może jesteśmy spokrewnieni?
Pozdrawiam Michał
cyganmokotow

Sympatyk

Post autor: cyganmokotow »

Panie Hubercie w moim drzewie są również Nowiccy a dokładnie Szczepan Nowicki urodzony w Psarach syn Jana i Józefy z Wiśniewskich.Brał slub w 1877 z Łucją Jackowską w parafii Proboszczewice i tam przyszły na świat jego dzieci Stanisław, Marcel i Łucja.Może jesteśmy spokrewnieni?
Pozdrawiam Michał
justan12

Sympatyk

Witam,
Wszystko jest możliwe, w tej chwili niestety mam za mało danych. Ale wysyłam do AP Płock zapytanie w sprawie Trzepowa, i jeśli dowiem się coś ciekawego dam znać..

pozdrawiam
Hubert
Helenamot

Sympatyk

Post autor: Helenamot »

Helenamot pisze:Witam. Nie mam moźliwości dotarcia do Archiwum.
Poszukuję informacji dotyczących moich prapradziadków z Parafii Rzymskokatolickiej w Zegrzu. Interesują mnie dane z aktu urodzenia i małżeństwa.
W/g bazy danych PRADZIAD akta przechowywane są w Archiwum Archidiecezjalnym w Płocku - zespół 216/0.

Szczególnie poszukuję aktów ślubu:

z ok. 1866 roku
Wojciech Suska ur. ok. 1831r i żona Anna Kłosiewicz ur.ok. 1841 lub 34r, c.Franciszka i Janiny. Z tego związku w 1867r urodził się Józef Suska ( mój pradziadek).

z ok. 1870 roku
Mikołaj Stępkowski( Stempkowski) ur.ok.1825r,syn Pawła i Małgorzaty i jego żona Magdalena z d. Piekutowska ur. ok.1846r. Z tego związku w 1870r urodziła się Katarzyna Stępkowska ( moja prababka).

z ok. 1866 roku
Józef Nalewajek ur. ok. 1830r i żona Tekla z d. Pakulska ur. ok. 1838r w Sońsku. Z tego zwiazku w 1867r urodził się syn Władysław ( mój pradziadek).

z ok. 1865 roku
Franciszek Bogdalski ur.ok.1838r zamieszkały w Powielinie- parafia Pokrzywnica i żona Ewa Guzek ur.ok. 1846r. Z tego związku w 1866 urodziła się córka Józefa Bogdalska ( moja prababka).

Wszyscy z rodzinami mieszkali w Jachrance , Skubiance. Obie wsie należały do wspomnianej parafii Zegrze.
Będę wdzięczna za każdą inbformację, z góry serdecznie dziękuję.
Mieszkam w Białymstoku, służę pomocą.
Pozdrawiam. Helena
Witam. Ponownie proszę o pomoc. Czekam na pw.
Helena
2ala030450

Sympatyk

Witaj Heleno!
Jak pewnie zauważyłaś na stronie parafii Zegrze aktasą tylko do - http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=10198
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2012, 21:49 przez 2ala030450, łącznie zmieniany 1 raz.
Helenamot

Sympatyk

Post autor: Helenamot »

Witaj Alu!
Dziękuję bardzo za informacje. Czytałam wcześniej o problemach, ale myślałam, że są do pokonania. Wypisałam wszystko co mnie interesuje. Swiadoma jestem, że nie wszystko uda się odnaleźć, każda informacja jest na wagę złota.
Życzę miłego dnia i pozdrawiam .
Helena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”