Nazwisko: Piętka

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=10759&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Post autor: e_emyli »

Piętka h. Ślepowron
Nazwisko notowane od 1389 r. w ziemi drohickiej.
Przysiółki: Piętki-Basie, Piętki-Gręzki, Piętki-Szeligi i Piętki-Żebry. W roku 1465 w Herbarzu Kapicy-Milewskiego wymieniony dziedzic tej ziemi - de Piantki.

Więcej informacji o wsiach: http://www.klukowo.pl/viewpage.php?page_id=3
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
Wg Uruskiego przedstawiciele tego rodu w Heroldii Królestwa podali herb Pomian.
Pozdrawiam Jerzy
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Pomian błednie pojawił się dopiero w XIX wieku przy legitymizacji szlachectwa.
generalnie Piętkowie to Ślepowrony

---------------
Wojciech Piętka
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Witam!
1465 r. - w aktach ziemskich łomżyńskich Laurencjusz (Wawrzyniec) z Piantki jest wymieniony. etc etc. Dok. KMZŁ poz. 408
Pozdrawiam Jerzy
PS.
To co Pan pisze to prawda - to są te same korzenie rodu. Przynajmniej tak twierdzi Uruski.
Rodzina - Herbarz Szlachty Polskiej. Warszawa - Uruski 1904 t. 13 str. 365 Piętka h. Pomian - ci sami co Piętka h. Ślepowron :D
Dlaczego h. Pomian podano przed Heroldią w pińskim? - trudno mi powiedzieć. Tu albo zaszła pomyłka, z rodem Piętów h. Pomian z Pomorza (Mateusz 1526 z gdańskiego) - patrz Uruski (ta sama strona), albo celowo tak podano (jak w przypadku wielu innych rodów) na skutek protestu tzw. przymusu wylegitymowania się polskiej szlachty przed zaborcą ...
Ciekawe czy znana jest Panu dokładniejsza przyczyna tego zamieszania z herbami?
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Czytałam o zamieszaniu z herbami na stronie gminy Klukowo:
http://www.klukowo.pl/viewpage.php?page_id=35

"Należy podkreślić, że Piętkowie mimo, że byli raczej ubogą szlachtą i nie równali się z takimi rodami jak Kuczyńscy, potrafili w XIX wieku udowodnić swoje pochodzenie szlacheckie. Rosjanie w tym czasie weryfikowali liczną rzeszę ubogiej szlachty. Ten kto nie miał dokumentów potwierdzających pochodzenia nie dostawał dyplomu szlacheckiego. Piętkowie w dużej części potrafili udowodnić pochodzenie, jednak część z nich przyjęła herb Pomian, a inni prawowity herb Ślepowron."

W herbarzu wyczytałam, że wspomniany protoplasta de Piantki pochodził z Rosji... w sumie to bardzo mnie interesują te korzenie, bo nazwisko nie brzmi jak rosyjskie.. a i o samym rodzie Piętków, mimo, że licznym to mało jest informacji, dużo więcej znajduję o Godlewskich czy Siennickich.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Witam!
Może najpierw pozwolę sobie wytłumaczyć zapis łaciński 'Laurentius de Piantki' po polsku powinniśmy to przetłumaczyć jako 'Wawrzyniec z Piantki'. Proszę się nie pogniewać, ale nie ma to nic wspólnego (to 'de') z jakimś arystokratycznym pochodzeniem. Łacińskie 'de' to polskie 'z'. Teraz co do weryfikacji przez zaborców szlachty, to ma Pan rację, że głównie dotyczyła ona szlachty ubogiej, by ją zdegradować jeszcze niżej i mieć np. więcej rekrutów. Zgadzam się natomiast w pełni z tym, że pierwotnym herbem Pańskiego rodu jest Ślepowron. Zainteresowałem się tu Pańskim nazwiskiem, ponieważ miałem kiedyś (na studiach w Warszawie) bardzo sympatycznego kolegę mgr inż. Zygmunta Piętkę. Tak sobie pomyślałem, że może jesteście z nim skoligaceni, więc prosiłbym bardzo o pozdrowienie go. Co do rosyjskiego pochodzenia rodu Piętków, to postaram się poszukać coś na ten temat i jak coś znajdę to dam Panu znać. Pozdrawiam serdecznie. Jerzy
Ostatnio zmieniony wt 03 sty 2012, 20:02 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Z przedrostkiem "de" to raczej myślałam o pochodzeniu francuskim czy niemieckim aniżeli o pochodzeniu arystokratycznym. Bardzo mnie zainteresowała również ta weryfikacja.. niestety moja babcia, z domu Piętka, nic nie wie o dokumentach potwierdzających szlachectwo jej ojca, aczkolwiek mówiła mi, że mój pradziad Piotr często chlubił się tym, że Piętkowie to bogata i znana rodzina w ziemi nurskiej i złośliwie wypominał moje prababci, że jej rodzina nie posiada herbu.
Moi Piętkowie całkowicie pochodzą z okolic Czyżewa, czyli nie wywędrowali za daleko od swojego gniazda, tak więc wspomniany przez pana kolega niestety nie należy do mojej bliskiej rodziny, aczkolwiek mój 3 x dziadek Ignacy miał minimum 4 synów (muszę jeszcze dokładnie zweryfikować tą liczbę), tak więc niewykluczone, że jest jakimś kuzynem mojej babci.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, tak mało informacji o Piętkach w internecie, że już praktycznie straciłam nadzieję, że bez wizyty w rodzinnych stronach czegoś się dowiem.

Serdecznie pozdrawiam, Emilia.
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Pani Emilio!
Z łomżyńskiego pochodziła moja rodzina. Podam Pani tylko kilka nazwisk: Bagińscy, Przeździeccy, Kopciowie, Wądołowscy, Porowscy, Sakowiczowie, Nierwińscy itp. itd.
Może na początek weźmieny się za te ruskie korzenie Pani rodu. Otóż do 1569 r. tereny o których mówimy należały do WKL. Stąd też czasami spotyka się powiedzenie o 'ruskim' pochodzeniu wielu rodów. W tomie 7 na str. 297 u Niesieckiego wymienia się takie ziemie jak pińskie i rzeczyckie. U Stupnickiego (t.2 s. 233) jest wzmianka, że Pani przodkowie głosowali na Jana Kazimierza. Najstarsze wzmianki, które dotyczą pochodzenia Pani rodu to te u Kapicy Milewskiego z roku ok. 1425.
Jeśli coś spotkam więcej, to postram się o tym napisać. Pozdrawiam Jerzy.
PS. Widzę, że Pani przodkowie także studiowali i mieszkali w Warszawie i byli wielce zasłużeni dla kraju w dziedzinie agronomii.
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Moi bliscy są skoligaceni z takimi rodami jak Godlewscy, Sienniccy, Lewandowscy, Tymińscy, Kuleszowie i Boguccy. Spora część wyjechała na początku ubiegłego wieku do Stanów, niektórzy zostali, niektórzy, tak jak mój prapradziadek Aleksander, wrócili. Wszyscy mieszkali w ziemi nurskiej, najczęściej w sąsiednich wsiach. Mój prapradziadek po powrocie ze Stanów kupił ziemię we wsi Szulborze Kozy i tam też urodziła się moja babcia. Swoją drogą piękne i sielskie te okolice i nie mogę się doczekać jak tam pojadę.
Z tego co już wiem, a bazuję na razie na dokumentach znalezionych na ancestry.com, to moi przodkowie w linii prostej to typowa szlachta zaściankowa. Mieli jakieś tam majątki, ale naprawdopodobniej ubożały one z roku na rok, a niektórzy z moich bliskich powinowatych nie umieli nawet pisać co mnie zszokowało. Usłyszałam jednak od mojej babci, że to raczej normalne, bo żadne hrabiostwo to z nich nie było, ot zwykłe chłopstwo, z dodatkiem herbu :)
Nic nie wiedziałam o jakichkolwiek zasługach moich przodków, już o wiele więcej czytałam o Godlewskich, których wszędzie było pełno.

Dziękuję serdecznie za wszelkie informacjie, moja babcia z pewnością z zaciekawieniem wysłucha tych nowin!
Emilia.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Witam Pani Emilio!
Mam taką ciekawostkę dla Pani. Józef Wincenty Piętka ur. w 1824 r. był pisarzem Sądu w Tykocinie. Zaślubił Julię Jezierską w 1857.
Z kolei mój prapradziadek Franciszek Serafin (1816-1863) pracował jako Komornik Sądu Pokoju w Tykocinie. Istnieje taka możliwość, że mogli być kolegami z pracy. Pozdrawiam :D
Pozdrawiam Jerzy
zlotko

Sympatyk

Post autor: zlotko »

Witam,
Józef Wincenty Piętka jest wspomniany w książce Juliana Borzyma "Pamiętnik podlaskiego szlachcica", m. in. na s. 253-254 i in.
Pozdrawiam :D
Złotko
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Witam Złotko!
Dziękuję za informację.
Pozdrawiam Jerzy :D
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Toście się państwo rozkręcili... Już od bardzo dawna wyszukuję wszelkie informacje na temat Piętków. I oprócz mojej własnej genealogii interesuje mnie również występowanie osób o tym nazwisku jak również procesy migracyjne. pozwolę sobie w skrótowy sposób przyblizyć posiadaną przeze mnie wiedzę

Według bazy PESEL Piętków jest około 5900 osób. W kraju istnieją cztery główne skupiska Piętków:
- powiat jarociński, Poznań i pow. koniński (wielkopolska)
- ziemia żywiecka, przez Śląsk po powiat Olkuski
- powiat wysokomazowiecki - Ślepowrony
- i nawiększe skupisko: Warszawa, powiaty mińskomazowiecki, otwocki, garwoliński.

Pierwsze wzmianki o Piętkach sięgają końca XIV wieku (1380). W powiecie gnieźnieńsim w miejscowości Grzybów, Przysieka w okolicach Rogoźna żył ród Nowinów, z którego wywodzą się pierwsi znani mi Piętkowie. W późniejszych wiekach przybrali nazwiska Grzybowskich i Taczanowskich. Nic mi nie wiadomo, by emigrowali poza Wielkopolskę.

Na temat Piętków żywieckich nic mi nie wiadomo. dostępna mi literatura, zwłaszcza ta heraldyczna nic o nich nie wspomina.

- Ślepowrony - nie wiadomo skąd pojawili się w Piętkach na Podlasiu. Wiele wskazuje Mazowsze Między Lubowidzem a Wyszogrodem. W XV wieku istniały tam dwie osady, które pisały się Panthky. Najstarsze wzmianki o wioskach Piętki pochodzą z 1465 roku. Wcześniej jednak istniała osada Chojeczno-Piętki (ziemia nurska) do 20 km na zachód od Siedlec. W połowie XIX przestała istnieć, lecz Piętkowie już dawno tam nie mieszkali. O linii PIętków, którzy wykupili pobliskie SObolewo nie muszę pewnie wspominać. W każdym bądź razie potomkowie tej gałęzi Piętków dostąpili najwyższych zaszczytów w I RP.

Bardzo dużo Piętków jest również między Rajgrodem a Augustowem, a w gminie Kalinowo pow. Ełcki jest kolejna miejscowość Piętki. Bez dokładniejszych badań trudno jest to stwierdzić z całym przekonaniem, ale podejrzewam, że przeludnienie Piętek na Podlasiu mobilizowały jej mieszkańców do dalszych przeprowadzek, w tym do Państwa Krzyżackiego lub do WLK np do Pińczowa.

- ostatnie i największe skupisko Piętków.
Warszawa jako prężnie rozwijający się ośrodek miejski przyciągał nowych mieszkańców, w tym Piętków. Miało to miejsce głownie w XIX wieku, gdy oddano do użytku Magistralę Petersburską przecinającą powiat wysokomazowiecki. Wowczas wielu mieszkańców Wysokiego i okolic przeniosło się za chlebem do Warszawy.
Mińsk Mazowiecki - Piętkowie byli tam już w 1637 roku. (geneteka)
Garwolin - Otwock - trudno mi powiedzieć, ale wydaje się, że Piętkowie na te tereny przemieszczali się Od strony Mińska i Latowicza, bądź z południa z kieleckiego

Nie wszyscy Piętkowie są pochodzenia szlacheckiego. Spotkałem wzmianki o kmieciach: w okolicach Bochni z 1428 roku (Wojciech Piętka) i Miechowa z 1531 (Jan Piętka kmieć Aarona Kmity) Poza tym w Kościanie w roku 1486 mieszkali mieszczanie o nazwisku Piętka - starsi cechu kuśnierzy i rzeźników. W XVI wieku kmiecie Piętkowie zyli w dobrach kapituły krakowskiej na kielecczyźnie

Na sam koniec gratka.
- Niektóre gałęzie litewskiego rodu Świrskich - potomków Gedymina - posługiwali się przydomkiem Piętka (Piętkiewice)
- Znaczna część XIX wiecznych migrantów z terensów polskich do USA o nazwisku Piętka pochodziła z okolic Krakowa
- na początku XV wieku na Akademii Krakowskiej był bakałarz Piantka czy Pianthka
- Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego Tom VIII na stronie 413 wzmiankuje Piętkę, wojewodę bielskiego. cytuję:
"W 1437 r. w Tykocinie funduje kościół Jan Gasztold, namiestnik smoleński (Kapica, Herbarz str.493), zwolennik Zygmunta i jego poseł do Polski z żądaniem pomocy 1432 r. (Skarbiec, Nr 1639). Pierwszy raz wówczas spotykamy Piętkę, wojewodę bielskiego"
------------------------------

Generalnie Piętkowie byli bardzi płodni i bardzo często emigrowali. Mój prapradziadek pochodził z powiatu garwolińskiego (niepiśmienny włościanin) i miał około 6 dzieci, pradziadek po I WŚ emigrował w okolice Pułtuska i miał 8 dzieci, a dziadek osiadł w Łomży. Ja emigrowałem do Wielkopolski a mój brat do Małopolski ;)). Rodzeństwo dziadka rozpierzchło się po całym kraju i Europie.

------------------
Wojciech Piętka
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Witam panie Wojciechu!
Moi Piętkowie tak jak już wspominałam pochodzą całkowicie właśnie ze wsi Piętki, nie wiem jeszcze konkretnie której. Dużo ich emigrowało, mój pradziadek Piotr urodził się w Stanach i prawie do samej śmierci miał obywatelstwo amerykańskie, co było ciekawe w czasach PRL. Wżeniali się w okoliczne rody szlacheckie, takie jak Boguccy, Kuleszowie, Godlewscy, Sienniccy. Właściwie to moja prababcia, z domu Krystosiak, jest pierwszą nieszlachcianką w rodzinie.
Prawdopodobnie w weekend majowy lub w wakacje wybiorę się w tamte okolice z moją babcią, do dziś stoi we wsi Szulborze Kozy jej dom. Wtedy też mam nadzieję trochę poszukać tych moich przodków. Na szczęście moja rodzina utrzymuje bliskie kontakty z dalszymi Piętkami, dlatego mam nadzieję dowiedzieć się czegoś więcej. Najbardziej mnie ciekawi ich emigracja do Stanów. Nie wiem czy przeszukiwał pan stronę ancestry.com, ale jak próbowałam szukać rodzeństwa mojego prapradziada to wyświetlało mi naprawdę wielką liczbę Piętków. Z tego wszystkiego zdołałam zidentyfikować jedynie 3 jego braci, a wiem że ich rodzina była bardzo liczna! Z resztą widzę, że Piętkowie płodność mają we krwi ;)
Szukam:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”