Jestem w szoku - ( Litwa- Vilnius) ?

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Jestem w szoku - ( Litwa- Vilnius) ?

Post autor: jakozak »

Witajcie. Kiedyś zajrzałam na jakiegoś linka tu podanego na stronę Litwy, nie uzyskałam żadnej odpowiedzi i dostałam rachunek. Czy ktoś z Was wie, jak ja mam z tej strony się wyrejestrować? Nawet nie widziałam, że się zarejestrowałam:

<Sveiki,
Persiunciu Jums saskaita uz Panevezio PPAR nariu Generaline Asambleja, vykusia 2011.12.09.

Pagarbiai,

Kristina Buikatė

Verslo informacinis skyrius

Panevėžys chamber of commerce, industry and crafts

Respublikos g. 34,

LT - 35173 Panevėžys

Lietuva/Lithuania

http://www.ccic.lt

Tel. +370 45 596355
Faks. +370 45 500309

El. paštas: kristina.buikaite@chambers.lt> i rachunek na ok. 200 ich waluty za jakąś rejestrację
Kto mi pomoże wyjść z tej paskarskiej strony? Ja nawet nie wiem, co to jest.
Pomocy. Jola
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Ska3ka

Sympatyk

Jestem w szoku

Post autor: Ska3ka »

Wg mnie nie należy się tym przejmować. Rozumiem, że była to sprzedaż konsumencka (nie rejestrowałaś się jako firma). Wg art. 24 Prawa prywatnego międzynarodowego strona, która twierdzi, że nie złożyła oświadczenia woli, może się powołać na prawo państwa, w którym ma miejsce zwykłego pobytu. W Polsce konieczny jest w Internecie do takich umów zwykle (dokładnie nie wiem, na czym polegała ta umowa - radziłbym sprawdzić dla pewności jej treść + jej interpretację wg prawa polskiego) podpis elektroniczny. Wtedy warto napisać tej Kristinie po angielsku czy po jakiemu tam, że nie było to oświadczenie woli.
Pozdrawiam,
Krzyś
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Jestem w szoku

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Na podanej przez Ciebie stronie czytamy, jest to:
Izba Handlu, Przemysłu i Rzemiosła Republika Litwy g. 34, LT-35173 Vilnius
Dalej:
"Członkiem Izby mogą być wszelkiego rodzaju firm zarejestrowanych w Republice Litewskiej Przedsiębiorstwa, osoby z procedurą ustanowioną przez prawo do prowadzenia działalności gospodarczej, jak i edukacyjnych, instytucji naukowych i oświatowych.
....
Firma lub osoba, która pragnie stać się członkiem Izby wypełnia formularz wniosku i kwestionariusz i przedkłada dowód rejestracyjny (osoba fizyczna - zezwolenie na prowadzenie działalności w) kopię."

Poniżej są dwa linki z plikami Word-owskimi do rejestracji.
Jeżeli wypełniałaś jakieś zgłoszenie to oni potraktowali ten fakt jako akceptację i przyjeli na członka swojej organizacji. Teraz chcą abyś opłaciła opłatę członkowską.

Uważam, że powinnaś napisać po polsku maila w treści którego stwierdzasz że nie wyrażałaś chęci wstąpienia do ich stowarzyszenia jak również nie zamierzasz tego czynić w przyszłości. Kategorycznie zarządaj usunięcia twoich danych osobistych i adresowych.
Poniżej są ich dane kontaktowe.

Tel. 8-45 463687
Fax. 8-45 500309
E-mail. E-mail: panevezys@chambers.lt

To tak ku przestrodze innym. Jak nie wiesz co się kryje pod linkiem, przyciskiem nieznaną zachętą to nie klikaj.
Jak nie chcesz mieć kłopotów to uruchamiaj przeglądarkę w wersji PORTABLE z pendraiwa w trybie prywatnym.
Pozdrawiam,
Waldemar
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Jestem w szoku

Dziękuję Wam bardzo. Ja naprawdę do tej pory byłam bardzo ostrożna. Zupełnie nie rozumiem, jak to się stało. Nigdy nie zatwierdzam niczego, czego nie rozumiem.

Wysłałam mail o tej treści na podany adres, ale mi wrócił. Moja znajomość angielskiego jest niedostateczna, żeby to zrozumieć:

<Delivery to the following recipient failed permanently:
panevyzys@chambers.lt

Technical details of permanent failure:
Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain. We recommend contacting the other email provider for further information about the cause of this error. The error that the other server returned was: 550 550 "Unknown User" (state 14).>
Wysłałam zatem taki sam mail na adres osoby, która mi ten rachunek przysłała.

To musiała być jakaś dziwna rejestracja, skoro ja nawet nie zorientowałam się, że się zarejestrowałam. Jak bowiem wcześniej pisałam: zawsze jestem bardzo ostrożna.
Jeszcze raz dziękuję. Jola

Wysłany: 06-01-2012 - 13:57*
Oto ich odpowiedź:
<Hello,

We sent invoice for General Assembley hold on 2011.12.09 dedicated for a company UAB Irmusta.
UAB Irmusta participated on this Assembley, so we need payment for that.

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Jestem w szoku

Post autor: Marynicz_Marcin »

Nadal chcą pieniędzy :(

Materialiści...
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Jestem w szoku

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Czy rejestrowałaś się na Facebok-u?

W zasadzie to ono oczekują zapłaty od właścicielki firmy Crystal Singing Bowls Relaksationy nazywającej się Jolanta Kazakeviciene.
Jeżeli szukałaś z nią kontaktu, byłaś zainteresowana jej produktami (kosmetyki) lub ktoś na Focebook_u dodał Ciebie do swoich bliskich, to masz rozwiązanie zagadki.
Jesteś raczej "ofiarą" tego pięknego portalu który wymyka się spod wszelkiej kontroli.
Na Twoim miejscu pozostawiłbym korespondencję bez odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Waldemar
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Jestem w szoku

Nie szukałam nigdy żadnego kontaktu z żadnymi firmami z kosmetykami, bo mnie to w ogóle nie interesuje. Nie mam żadnej firmy i w życiu nie miałam. Nie akceptowałam nigdy znajomości z żadnymi osobami z jakichkolwiek firm. Za pomocą FB Purity usunęłam wszelkie reklamy i rozmawiam tylko ze znajomymi.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Jestem w szoku

Uff. Dostałam dziś maila. Dotyczy: another person. :-)
Ale wczorajszy dzień miałam "z głowy".
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”