Pronobis 1473 - od łacińskiego wyrażenia pro nobis (= módl zię za nami) z modlitwy kościelnej.
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Niby masz rację, ale tylko pozornie. Jest w grupie nazwisk odapelatywych rzeczywiściepodobne nazwisko Pytlyński , ale to nie Pytliński wymienione w grupie nazwisk odmiejscownych.MalgorzataKurek pisze:Oj, na tej stronie też jest cytat pani Szczodruch z Rymuta z etymologią od "pytel".
Pozdrawiam

Witaj Jurku.Aftanas_Jerzy pisze:Niby masz rację, ale tylko pozornie. Jest w grupie nazwisk odapelatywych rzeczywiściepodobne nazwisko Pytlyński , ale to nie Pytliński wymienione w grupie nazwisk odmiejscownych.MalgorzataKurek pisze:Oj, na tej stronie też jest cytat pani Szczodruch z Rymuta z etymologią od "pytel".
Pozdrawiam
Różna etymologia: Pytlyński - od staropolskiego pytel ‘rodzaj sita’, też ‘młyn’, a nazwisko historyczne Pytliński określone zostało jako pochodzące od miejscowości z terenu Wielkopolski bez (jak dotychczas) precyzyjnej lokalizacji nazwy w źródłach XV wieku.

Kornelio,Kornelia_Major pisze:Witaj Jurku.Aftanas_Jerzy pisze:Niby masz rację, ale tylko pozornie. Jest w grupie nazwisk odapelatywych rzeczywiściepodobne nazwisko Pytlyński , ale to nie Pytliński wymienione w grupie nazwisk odmiejscownych.MalgorzataKurek pisze:Oj, na tej stronie też jest cytat pani Szczodruch z Rymuta z etymologią od "pytel".
Pozdrawiam
Różna etymologia: Pytlyński - od staropolskiego pytel ‘rodzaj sita’, też ‘młyn’, a nazwisko historyczne Pytliński określone zostało jako pochodzące od miejscowości z terenu Wielkopolski bez (jak dotychczas) precyzyjnej lokalizacji nazwy w źródłach XV wieku.
Prześledziłam dokładnie historię powstania nazwiska Pytlewski i obocznych Pytliński, Pytlowski, Pytlasiński i tp, a nawet przedyskutowałam z prof. Rymutem ( już po wydaniu jego dzieła )
i trochę się różnimy w spostrzeżeniach. W Wielkopolsce koło Strzyżewa Kościelnego istniała osada młynarska Pytlewo zamieszkała przez Pytlewskich. Dotarłam do dokumentów historycznych ,ale to już inny temat -nie w tym watku.
'Pozdrawiam, Kornelia z Pytlewskich Major