Pińsk, świadectwo bierzmowania

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Moja nieżyjąca już kuzynka była bierzmowana w Pińsku, gdzie mieszkała ze swoimi do rodzicami od 1935 do 1944 roku. I Komunię przyjęła w kościele archikatedralnym w 1937 roku, i możliwe że tamże przystąpiła do bierzmowania. Z pewnych dość ważnych względów potrzebuję znać imię, jakie wtedy przyjęła. W żadnych dokumentach go nie mam.
Gdzie mogę się zwrócić z takim zapytaniem i czy w ogóle jest możliwe uzyskanie dokumentów z tamtego czasu.
Będę wdzięczna za informacje
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Witaj Doroto,

Jak to dobrze poznać genealogów o korzeniach pińskich! Trudno chyba będzie z takimi księgami, gdzie zawarta byłaby informacja o bierzmowaniu. Może warto napisać do archiwum w Mińsku, korzystając z danych na stronie www.archives.gov.by ?

Proszę przeczytać to, ze strony Archiwum Archidiecezjalnego w Drohiczynie: http://www.drohiczyn.opoka.org.pl/docum ... lorusi.pdf

Mormoni (www.familysearch.org), maja zmikrofilmowane niektóre metrykalia z Pińska, ale czy akurat te dotyczące bierzmowania? Wątpię. Warto jednak również sprawdzić ich zasób.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Dzięki za podpowiedź. Z tego co widzę, Drohiczyn niczego nie posiada, pozostaje więc wysłać zapytanie do Mińska, ale może się okazać, że ten dokument będzie nie do odzyskania. Zasięgałam informacji w parafii chrztu (Zakopane), a tam adnotacja o bierzmowaniu jest zapisywana właśnie przy akcie chrztu - tak jest np w moim przypadku. Nie wiem jakie dokumenty były wypełniane, gdy bierzmowanie odbywało się w innej parafii niż chrzest, ale w tej samej co I Komunia. Będę szukać, może dopisze mi szczęście.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Ten link drohiczyński zamieściłem, bo dużo wyjaśnia odnośnie losów metrykaliów poleskich. Jeśli uda się odnaleźć informację poszukiwaną, proszę się pochwalić. Życzę powodzenia!
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman »

Witam,
także interesuje mnie parafia pińska. Chciałbym uzyskac akt urodzenia mojej babci i jej sióstr. Panie Danielu czy udało się Panu uzyskać z Pińska jakieś akta? Jeśli tak to jaką drogą i jakie były tego koszta?
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Właśnie wysłałam do mińskiego archiwum maila z zapytaniem o akra bierzmowania. Ciekawe kiedy i co mi odpowiedzą.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Alanie, "nie panujemy" sobie na forach genealogicznych. Metrykalia pińskie znajdują się w archiwum mińskim, ale ja jeszcze nie próbowałem tej drogi. Proszę spróbować www.archives.gov.by
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”