Detektywi historii
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Sawicki_Julian

Re: Detektywi historii
Witam i ja składam podziękowanie wytrawnym i wytrwałym genealogom za poświęcony nam czas w uratowaniu starych metryk i przekazaniu ich w formie skanów nam i kolejnym pokoleniom , dla mnie to podwójna radość że to właśnie moje świętokrzyskie dzięki księdzu Dyrektorowi i pewnie siostry Andżeli która zawsze służy pomocą że to Archiwum kościelne jest przykładem dla innych Archiwów i to nie powinno być tajemnicą ; Szczęść Boże i pozdrawiam - Julian
PS - wiem jaka to jest ciężka praca fotografować ten pożółkły papier , sam tam w tym Archiwum po czterech godzinach robienia zdjęć i wpatrywania się w okularach , a czasem przez lupkę przyglądając się co tam pisze wychodziłem z tego Archiwum jak z karuzeli kołowaty i trza było powoli dojść do siebie by trafić w drzwi do wyjście na zewnątrz , taka jest prawda .
PS - wiem jaka to jest ciężka praca fotografować ten pożółkły papier , sam tam w tym Archiwum po czterech godzinach robienia zdjęć i wpatrywania się w okularach , a czasem przez lupkę przyglądając się co tam pisze wychodziłem z tego Archiwum jak z karuzeli kołowaty i trza było powoli dojść do siebie by trafić w drzwi do wyjście na zewnątrz , taka jest prawda .
I właśnie o to chodzi. Skoro w AD Kielce można, zatem można w pozostałych. Słowem, brak podstaw prawnych aby nie zezwolić. Nie podejrzewam Księdza Dyrektora o łamanie prawa. Tu chylę czoła dla Kornelii, która jest motorem i inicjatorem całego przedsięwzięcia i pozostałych pasjonatów. Kornelio, jesteś niezwykle ciepłą osobą po raz pierwszy widzę Cię "ruchomo", Krzyś Dławichowski jakże inny niż w profilu, przystojniejszy:) ale jak zwykle serdeczny. A obok Was to Maciek?).Ćwikliński_Leszek pisze:Z tym nagłaśnianiem tematu byłbym trochę ostrożny.jurekstefan pisze:Witam!
"..Reportaż powinien być przesłany do najwyższych władz kościelnych, a stamtąd do wszystkich Diecezji.." - cyt.za Bożeną
e...
Może nam to więcej zaszkodzić niż pomóc.
Każda Diecezja rządzi się swoimi prawami i do każdego Archiwum Diecezjalnego należy podejść indywidualnie.
Wiem też że nasza działalność jest obserwowana i oceniana.
I tu widzę pole działania dla Regionalnych Towarzystw, żeby na swoim terenie zrobili to co robi Kornelia w świętokrzyskim.
Te archiwa kościelne które dotychczas sfotografowaliśmy to dzięki
właśnie takim indywidualnym działaniom.
Pelplin-ja, Praga-Stasiu Pieniążek i Jacek Okulus, AAW-Włodek Sroczyński i Jacek Młochowski, Kielce-Kornelia.
Prowadzimy indywidualne rozmowy z następnymi archiwami i myślę że pracy nam narazie nie zabraknie.
pozdrowienia
Leszek
Pozdrawiam Was najpiękniej jak umiem i słów podziękowań nie jestem w stanie wyrazić słowami.
Wszystkiego dobrego dla Was
Bożenna przez dwa N, bo oficjalnie:) nieoficjalnie przez jedno N
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Osoby które chcą mieć filmik swietogen-11-11-11.flv na swoim komputerze mogą go ściągnąć stąd Wideo Flash (10 MB)
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Dziękuję wszystkim za miłe słowa skierowane do nas fotografujących księgi metrykalne, ale my nic wiekiego nie robimy. Po prostu taka jest potrzeba chwili i to wszystko.
Pozdrawiam, Kornelia Major
Pozdrawiam, Kornelia Major
- bozenabalaw

Super to robicie i bardzo Wam DZIĘKUJĘ.
Mam tylko pytanie szczególnie do Warszawiaków. W Warszawie jest archiwum Akt dawnych ( Zabużańskich). Czy jest możliwość, czy są prowadzone jakieś prace aby to również zeskanować. Ja tego nie zrobię , bo nie umiem i mieszkam za daleko, ale chętnie zindeksuję co się da.
Mam tylko pytanie szczególnie do Warszawiaków. W Warszawie jest archiwum Akt dawnych ( Zabużańskich). Czy jest możliwość, czy są prowadzone jakieś prace aby to również zeskanować. Ja tego nie zrobię , bo nie umiem i mieszkam za daleko, ale chętnie zindeksuję co się da.
Serdeczności Bożena Balawender
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Witam.bozenabalaw pisze:Super to robicie i bardzo Wam DZIĘKUJĘ.![]()
Szkoda,żę teraz nie indeksujesz z nami. Gdybyś miała jakąś przerwę - zapraszamy do indeksowania z nami.
Serdecznie pozdrawiam, Kornelia
- bozenabalaw

Witaj Kornelio!
Bardzo chętnie
, tylko w tej chwili robię Kobyłkę, Dąbie ewangelicy dla geneteki i Gorzyce dla metryk i od czasu do czasu Lublin dla Mormonów. Więc zajęć mam mnóstwo , a zgodziłam się robić Lwów- program Galicja, ale jak tylko znajdę czas ( przynajmniej skończę Kobyłkę, bo Gorzyce to trochę potrwa, gdyż Pan z którym to robię nie przysłał reszty do sprawdzenia
) to bardzo chętnie pomogę
Bardzo chętnie
Serdeczności Bożena Balawender
- agnieszka5995

Witajcie,
podejmuje mysl Anety:
może dzięki większemu 'nagłaśnianiu' tematu, skruszą się kiedyś i padną otworem mury np. do AD Lublin, ktore nie wydalo (przynajmniej do niedawna) zgody na publikacje zasobow lubelskich, ktore indeksuje dla FS. Oby sie spelnilo marzenie i dotre kiedys do 18-wiecznych Biskupic!!.
Reportaz byl wspanialy, ogladalam go z zapartym tchem i podziwem dla Kornelii. Kielce sa tez mi bliskie i indeksuje teraz zasoby Radomskie i Kieleckie w FS, tym chetniej, ze jest zgoda na publikacje. Wciaz tkwimy w Potworowie, ale jesli to idzie wedlug alfabetu to jakas czesc zasobow juz jest gotowa. Potem zabioire sie do indeksacji materialow Swietogenu!!. Pozdrawiam Agnieszka
PS: Bożenko, o jaki program Lwow Galicja chodzi tu? Mormoni?
Pozdrawiam Agnieszka
podejmuje mysl Anety:
może dzięki większemu 'nagłaśnianiu' tematu, skruszą się kiedyś i padną otworem mury np. do AD Lublin, ktore nie wydalo (przynajmniej do niedawna) zgody na publikacje zasobow lubelskich, ktore indeksuje dla FS. Oby sie spelnilo marzenie i dotre kiedys do 18-wiecznych Biskupic!!.
Reportaz byl wspanialy, ogladalam go z zapartym tchem i podziwem dla Kornelii. Kielce sa tez mi bliskie i indeksuje teraz zasoby Radomskie i Kieleckie w FS, tym chetniej, ze jest zgoda na publikacje. Wciaz tkwimy w Potworowie, ale jesli to idzie wedlug alfabetu to jakas czesc zasobow juz jest gotowa. Potem zabioire sie do indeksacji materialow Swietogenu!!. Pozdrawiam Agnieszka
PS: Bożenko, o jaki program Lwow Galicja chodzi tu? Mormoni?
Pozdrawiam Agnieszka
- MariaŁopaciuk

http://www.facebook.com/#!/groups/199253263470387/agnieszka5995 pisze:...... o jaki program Lwow Galicja chodzi tu? Mormoni?
Agnieszka
Pozdrawiam
MariaŁ