Przedwojenne akta osobowe na wyższych uczelniach :)

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Jacste

Sympatyk

Archiwa uczelni wyższych

Post autor: Jacste »

Witam,

Archiwa uczelni wyższych są również wielką skarbnicą dokumentów. Otóż w jednej z uczelni państwowych w archiwum zakładowym znalazłem studencką teczkę osobową mojego ojca , który rozpoczął studia w 1946 roku. Wśród dokumentów tej teczki znalazłem oryginalne świadectwo dojrzałości liceum , które ukończył mój ojciec również w tym samym roku. Świadectwo takie należało przedłożyć przy ubieganiu się na uczelnię i po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku należałoby je odebrać z powrotem , co też mój / już nieżyjący / ojciec nie uczynił. Pracownicy wspomnianego archiwum zasugerowali mi, że świadectwo dojrzałości nie jest dokumentem „ wytworzonym” na tej uczelni, dlatego jest szansa odzyskania tego dokumentu z powrotem. Napisałem odpowiednie pismo do rektora lecz odpowiedź była niestety negatywna. Mogę dostać jedynie kserokopię. Uzasadnienie: „ dokument ten został zarchiwizowany i stanowi obecnie część państwowego zasobu archiwalnego „. Chciałbym odwołać się od tej decyzji lecz nie znam stanu prawnego archiwów zakładowych czy uczelnianych i czy prawnie mam szansę odzyskania tego świadectwa . Jakie jest Szanownego Koleżeństwa zdanie ?

Jacek Steindel
Awatar użytkownika
Różyński_Szymon

Sympatyk
Kontakt:

Archiwa uczelni wyższych

Post autor: Różyński_Szymon »

Podstawowym aktem prawnym regulującym te zagadnienie jest ustawa z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz. U, Nr 41, poz. 216).

Po pierwsze musisz dowiedzieć się od archiwisty jaką kategorie archiwalną mają akta twojego taty:
-jeżeli kategorię BE-50 - to uczelnia ma prawo po upływie 50 latach od momentu ukończenia studiów przez twojego tatę do zniszczenia jego akt. W takim przypadku wszystko zależy od dobrej woli rektora lub archiwisty który tam pracuje...
-jeżeli kategoria A - to nie chcę cię martwić ale nie ma żadnych szans na zdobycie oryginału.

Obligatoryjnie akta osobowe studentów wyższych uczelni mają kat. BE-50 lecz w szczególnych wypadkach podwyższa się ją do kat. A. To Wszystko zależy od polityki uczelni. Raczej nie niszczy się akt sławnych absolwentów lub akt pierwszych roczników.
Jacste

Sympatyk

Post autor: Jacste »

Witam serdecznie,

Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź o jaką właśnie szukałem na tym forum. W takiej sytuacji będę próbował dalej.

Pozdrawiam

Jacek Steindel
Kochan_Katarzyna

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Kochan_Katarzyna »

Chciałabym się podzielić moim doświadczeniem w poszukiwaniu informacji o przodkach. Zaawansowani poszukiwacze/genealodzy pewnie o tym wiedzą, ale początkujący pewnie nie, może zatem komuś się przyda.

Jakiś czas temu natknęłam się na artykuł na stronach Warszawskiego Towarzystwa Genealogicznego na ich wydawnictwo Quarenda a w nim na artykuł "Grażyny Przybysz
Dokumenty osobowe w archiwach uczelni wyższych na przykładzie Politechniki Warszawskiej"

Przeczytać go nie mogłam ALE "olśniło mnie, że przecież mój dziadek rocznik 1905 studiował na tej uczelni.
Napisałam na Politechnikę maila czy mają akta mojego dziadka w archiwum. I dostałam odpowiedź żebym oficjalnie wystąpiła z podaniem do prorektora uczelni o wgląd w akta z informacja czy chce zrobić zdjęcia z akt :):):)

Podanie napisałam za które mi podziękowano i obiecano kontakt po udzieleniu zgody przez rektora.

Teraz siedzę " jak na szpilkach" i czekam na informację i na to co znajdę w aktach :):):) Jest to dla mnie istotne bo dziadek zmarł w 1943 roku i zbyt dużo informacji o nim nie mam.

Katarzyna Kochan
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Z akt osobowych Politechniki Warszawskiej nie korzystałem, ale od lat ściągam czasami akta przedwojenne obcych mi osób z rożnych uczelni. Na UW nie trzeba żadnych podań. Akta przygotowują. Akta sa nierówne. Czasami są w nich spore ilości zdjęć lub indeks. Kiedyś nie było indeksu, który nieoczekiwanie odnalazł się w aktach wojskowych tegoż. Jeśli akta z Wilna z dawnego USB można uzyskać to ze Lwowem są kłopoty.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Przedwojenne akta osobowe na wyższych uczelniach :)

Post autor: Bea »

Tomasz_Lenczewski pisze:Z akt osobowych Politechniki Warszawskiej nie korzystałem, ale od lat ściągam czasami akta przedwojenne obcych mi osób z rożnych uczelni. Na UW nie trzeba żadnych podań. Akta przygotowują. Akta sa nierówne. Czasami są w nich spore ilości zdjęć lub indeks. Kiedyś nie było indeksu, który nieoczekiwanie odnalazł się w aktach wojskowych tegoż. Jeśli akta z Wilna z dawnego USB można uzyskać to ze Lwowem są kłopoty.
A na UW trzeba jakoś uzasadnić potrzebę wglądu do akt ?
i jak wystąpić o możliwość późniejszej publikacji (o ile to w ogóle możliwe) ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a czemuż to zakładasz, że jakaś zgoda indywidualna jest potrzebna?

Poza tym część od ponad sześciu lat jest dostępna w
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... arszawski/
łącznie z informacją o tym
reszta zarządzana była piętro pod warszawskim archiwum USC (przed przeprowadzką)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Wszystko zależy od uczelni. Na UAM jest potrzebna formalna zgoda, ale jest to automatyczne. Fakt trzeba wypełnić formularz, ale działają błyskawicznie. Gorzej wygląda sytuacja na Akademii Medycznej w Poznaniu, która posiada wyłączone z Archiwum UAM akta studentów medycyny okresu międzywojennego. Tu szczegółowy formularz. Ta kwestia zgody, choć formalna więc istnieje. Ale w przypadku AUW wystarczy umówić się mailowo. Zawsze wypada napisać do czego akta są potrzebne, a tu o uzasadnienie przecież realne i wysoce prawdopodobne nietrudno. Problem może być w przypadku studentów powojennych, ale sądzę, że przedstawienie metryki zgonu otworzy teczkę. Nie korzystałem jeszcze z takich powojennych akt osób mi obcych.
Kochan_Katarzyna

Sympatyk

W moim przypadku na Politechnice Warszawskiej akta znajdują się nie w sekcji Archiwum szkoły (tam są tylko pracowników), ale w Dziale Ewidencji Studentów Politechniki Warszawskiej z którym koresponduje. Jak widać do wglądu potrzeba oficjalnej zgody Prorektora ds Studiów PW.

Kasia
Kochan_Katarzyna

Sympatyk

Jestem już po wizycie na Politechnice Warszawskiej i chciałabym się podzielić informacjami o tym co znalazłam.

Teczka mojego dziadka Zygmunta Chrostowskiego przerosła moje oczekiwania :):) Było wszystko co tylko mogło się tam znaleźć, chyba ponad 50 różnych dokumentów, zaświadczeń....

To co najważniejsze dla mnie to :
- zdjęcie dziadka w wieku 20 lat (wtedy rozpoczął studia). Mamy zdjęcia późniejsze, po 30 roku życia, tak młodego i pięknego dziadka jeszcze nie widziałam :) Dziadek zmarł w 1943 roku.
- matura dziadka z gimnazjum w Ostrołęce z 1925 r.
- własnoręcznie pisany życiorys do podania o przyjęcie na studia oraz podanie
- własnoręcznie pisane podanie o ponowne przyjęcie na studia z umotywowaniem dlaczego dziadek przerwał je na rok
- zaświadczenia gdzie dziadek mieszkał w Warszawie studiując
-podanie o przystąpienie do egzaminu dyplomowego Wydziału Inżynierii Lądowej PW
- dyplom ukończenia PW
- karta studenta, z informacjami o wszystkich egzaminach, stypendiach etc
a ponad to zaświadczenia o odraczaniu służby wojskowej, zaświadczenia z policji tzw. świadectwa moralności, karty egzaminacyjne ze wszystkich przedmiotów jakie dziadek zaliczył, metryczka urodzenia, i kilkanaście innych podań, zaświadczeń

Wzruszyłam się niesamowicie.

Miałam dużo szczęścia bo zachowało się ok. 60 % teczek przedwojennych studentów PW. Wielu młodych ludzi podobno rozpoczynało studia, ale ich nie ukończyło. Pan udostepniający dokumenty pogratulował mi zdolnego dziadka :)

Kasia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękujemy za relację. Tak to powinno się odbywać:)
Kochan_Katarzyna

Sympatyk

Też tak myślę :)

Politechnika udostępnia akta studentów bez ograniczeń, bez problemu można fotografować, skanować własnym skanerem. Jedyne ograniczenia związane są z publikacją dokumentów studenckich. W takim przypadku trzeba porozmawiać o ewentualnych warunkach publikacji.

Kasia
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Czy Twój dziadek to syn Józefa?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Dla mnie problem PW jest nieokreślony status dokumentów z
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szkoła_In ... a_Rotwanda
rozbieżne informacje co do tego "co przejęli", nie tylko stricte z "archiwaliów" tj dokumentów własnych, oficjalnych.
Nie twierdzę, że mają i ukrywają, ale status szkół wyższych w zakresie archiwaliów jest specyficzny. to jeden z niewielu wyjątków , gdy instytucja ma prawo przechowywać państwowy zasób archiwalny i nie zdawać go. Teoretycznie udostępniać (także "godzić się" się na publikację) tak samo. Ale bywa różnie (Ujot:)
Kochan_Katarzyna

Sympatyk

Tomasz_Lenczewski pisze:Czy Twój dziadek to syn Józefa?
Nie, Franciszka. Urodzony w Jarnutach (ostrołęckie) w 1905 roku.

Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”