Pochodzenie nazwisk (cz.1)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :?: :D

Bołtruczuk - nie znalazłam; z dużym prawdopodobieństwem może pochodzić od bełtać ‘mieszać, mówić niewyraźnie’, też od staropolskiego bełt ‘ strzała, kusza’.

Mulewski ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od mulić, muł, też od niemieckiej nazwy osobowej Muhl.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
rubinka1

Sympatyk

Post autor: rubinka1 »

Mogę prosić o pochodzenie nazwisk:
Rubinowski
Baczewski
Czwaliński
Trzciński
Suliński?
Z góry dziękuję za trud. Katarzyna
thamian

Post autor: thamian »

Witam Pani Ewo,
wertuję internet i nie moge znaleźć nic na temat pochodzenia nazwiska CZWOJDZIŃSKI. Jest wiele nazwisk o podobnym brzmieniu jak CWOJDZIŃSKI, CZWOJDA, CZWOJDRAK. Jeśli ma Pani jakieś informacje na temat tego nazwiska będę wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie
thamian
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Kasiu :D

Oto, co dla ciebie mam:

Baczewski ( bez daty źródłowej ) – od nazwy miejscowości Bacze ( ciechanowskie, gmina Opinogóra Górna; łomżyńskie, gmina Zambrów ).

Czwaliński – nie znalazłam; jest – odmiejscowe.

Rubinowski ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od rubin ‘kamiwń szlachetny’, może też od żydowskiego nazwiska Ruben.

Suliński 1416 – od nazwy miejscowej Sulin ( poznańskie, gmina Klecko ).

Trzciński 1485 – od nazw miejscowych typu Trzciana, Trzciniec, Ttrzcianka ( kilka wsi ).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D :?:

O nazwisku Czwojdziński też nic nie znalazłam. Może mieć etymologię tożsamą z nazwiskami, które wymieniłeś, ale może być też odmiejscowe.

rubinka1

Sympatyk

Wtaj, Ewo
Dziekuję serdecznie za szybką odpowiedź. Możesz sprawdzić dla mnie jeszcze nazwiska: Słupecki, Czarnomski, Szadkowski? Pozdrawiam i dziękuję. Katarzyna
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Katarzyno :D

Słupecki 1389 - od nazw miejscowych typu Słupca, Slupcza, Słupiec.

Czarnomski 1534 – od nazwy miejscowej Czarnomin, dziś Czarnominek ( płockie gmina Gozdowo ).

Szadkowski 1415 - od nazw miejscowych typu Sadkowice,Szadkowice, Szadek, Sadek.

rubinka1

Sympatyk

Ewuś, uprzejmie dziekuję. Pozdrawiam. Kasia
Stanisław_Sawkiewicz

Sympatyk

Post autor: Stanisław_Sawkiewicz »

Wielce szanowna Pani Ewo ! Właśnie odnalazłem krewnych na kresach i jeden z nich wziął sobie za żonę Polkę Pinkiewicz z Krakowa. Sprawa jest dość świeża i wymaga badań. Ale mam prośbę : skąd pochodzi nazwisko Pinkiewicz ? Będę wdzięczny, jeśli pochyli się Pani nad mym pytaniem. A przy okazji : skąd nazwisko Jędruszak ? Z pozdrowieniami
Stanisław
Awatar użytkownika
asiekaniec

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: asiekaniec »

Nie chciałbym nadużyć Pani cierpliwości lecz, jeśli to możliwe, proszę o sprawdzenie nazwisk Gołębski, Siekaniec, Zegan. Z pozdrowieniami Arek Siekaniec
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Stanisławie :D ( proszę pisz do mnie po imieniu, dodatkowe 'tytuły' są dla mnie żenujące' )

Oto, co dla Ciebie znalazłam:

Jędruszak ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Andrzej, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia greckiego, od andros ‘mąż’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Pinkiewicz ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od pinka ‘ptak, zięba; gatunek ryby’.

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Arku :D

Nie nadużywasz :wink:

Gołębski 1399 – od nazw miejscowych Gołąbki, Gołębie ( kilka wsi ).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Siekaniec
( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od siekać, siec ‘ucinać, kosić’, ze staropolskiego siek ‘cios, raz’.

Zegan ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od żec ‘palić’, żgać ‘kłuć’.

Ronin

Post autor: Ronin »

Oj odpowiedź była naprawdę szybka... bardzo dziękuje :-)
moya44
Kontakt:

Post autor: moya44 »

Dzień Dobry,
Uprzejmie proszę o sprawdzenie pochodznia nazwisk

Fudali
Czaja
Pinkiewicz

Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Czaja 1230 – od gwarowego czaja ‘ptak ‘czajka’.

Fudali ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od rumuńskiego fuduł ‘dumny, zarozumiały’.

Pinkiewicz ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od pinka ‘ptak, zięba; gatunek ryby’.

Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”