Nadmiar przodkow

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kdgs

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kdgs »

kdgs pisze:Z lat 1738-1810 sa tylko indeksy slubow, nie ma pelnych aktow.
Niestety.

Kasia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

konkretnie to będziesz wiedziała jak zobaczysz dokumenty
prosisz o wszelkie możliwe pomysły i propozycje to masz ślad: ktoś (a kto to w edycji wiki znajdziesz) powołuje się na zapisy dot. spraw sądowych, to warto moim zdaniem sprawdzić

wolisz konkret?:)
pierwszy Urban
pierwsza Helena
:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 12 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Można prześledzić zgony z okresu 1751-1776 - może któreś z tej czwórki zmarło - o ile podane będą dane rodziców (zwykle przy zgonach małych dzieci podawano).

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

zgony po 1793 są
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

byly dwie Heleny Komor!
jedna wyszla za maz za Macieja Czerwika w roku 1770
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... c=13688905
po prawej na samym dole
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 12 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:zgony po 1793 są
Czy FS jest jedynym źródłem metrykaliów z tej parafii ?
Awatar użytkownika
kdgs

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Do Wlodka:

W XVI i XVIII w. plebanii z Koziegłówek często procesowali się z parafianami o dziesięcinę. Np. w 1617 r. przed sądem stanęli chłopi: Jan Kubala, Andrzej Plaszczoch, Tomasz Miasko, Piotr Mokry, Bartłomiej Krogulec, Adam Pitera, Marcin Gawin, Urban, Mazur, Błażej Luśnia, Błażej Froncek, Jakub Nocownik i inni.
zrodlo: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kozieg%C5%82%C3%B3wki

Wg mnie stanal przed sadem chlop o nazwisku Urban (bo i takie tam wystepuje) albo Urban Mazur. Ale nie chlop o imieniu Urban i nazwisku Sliwa. Dzialo sie to w roku 1617, a wiec ponad 100 lat wczesniej.

Do Anety:

Nic nie wiem o innych zrodlach.

Pozdrawiam

Kasia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

mogło i tak być, a mogło inaczej
ale skoro jest w cytowanym "W XVI i XVIII w. plebanii z Koziegłówek często procesowali się z parafianami o dziesięcinę. Np. w 1617 r. .."
skoro w ogóle coś jest tzn że "coś" się zachowało
ale wiesz...to nie ja mam problem i nie ja szukam, chyba że postawiłaś sobie za zadanie dowiedzenia się "z internetu" - wtedy fakt, wszystkie inne źródła - to żaden pomysł

po co mi to było?
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Witam,
Ja mam troszke podobną sytuację i nie wiem czy dobrze ją rozwiązałem, ale:
Parafia Jedlińsk XVIII wiek.
Wieś Jedlanka – Mikołajowi i Konstancji Kalbarczykom rodzi się w 1759r. syn Wojciech. W 1761r. w tej samej wsi tej samej parze rodzi się drugi syn, któremu dali także na imię Wojciech!!!. W aktach zaślubionych parafii jedlińskiej odnalazłem, że jeden z tych Wojciechów – kawaler z Jedlanki (nie wiem na razie który) w 1782r. żeni się z Dorotą, zaś w 1785r. żeni się także Wojciech Kalbarczyk – kawaler z Jedlanki z Marianną (ciekawostką jest że świadkiem na tym ślubie jest także Wojciech Kalbarczyk). I tu pojawił się dylemacie? Nie wiedziałem, którego Wojciecha do którego ślubu przypasować. Zacząłem przegladać akta z jedlińska z lat późniejszych. Znalazłem akt zgonu Wojciecha Kalbarczyka – męża Doroty – zm. 1817r. mający lat 60 w Jedlance. I akt zgonu Wojciecha Kalbarczyka który zmarł w 1823r. w Jedlance wdowcu po Petronelli (świadkiem jest Wojciech Kalbarczyk)!!! Z zainteresowaniem przejrzałem księgi zaślubionych z lat 1799 – 1806 i …. w roczniku 1806 odnalazłem akt ślubu Wojciecha Kalbarczyka wdowca lat 45 z Petronellą. Po tych informacjach wnioskuję,że skoro Wojciech Kalbarczyk wdowiec w 1806r. miał lat 45 więc urodził się w 1761r. A więc przyjąłem że Wojciech ur. 1759r. to późniejszy mąż Doroty, a Wojciech ur. 1761r. to mąż Marianny a później Petronelli. Nie wiem czy dobrze ich połączyłem, ale inne rozwiązania (argumenty) nie przychodzą mi do głowy. Pozdrawiam Irek
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

I akt zgonu Wojciecha Kalbarczyka który zmarł w 1823r. w Jedlance wdowcu po Petronelli (świadkiem jest Wojciech Kalbarczyk)!!! przepraszam ale Świadek Wojciech Kalbarczyk był świadkiem nie w akcie zgonu a w akcie ślubu Wojciecha Kalbarczyka wdowca z petronellą. za pomyłkę przepraszam. Irek
mkurow

Sympatyk

Post autor: mkurow »

ja proponuję przeanalizować akty związane z rodzeństwem tych osób, rodzice chrzestni to może być dobry trop. rodzice chrzestni ale także osoby zgłaszające, świadkowie itp. nie tylko poszukiwanych przez ciebie osób ale także akty sąsiednie. może dzięki nim znajdziesz poszlaki, które pomogą trafić w 10, czego gorąco życzę.
aha i jeszcze jedno:
mój przypadek: wioska zamieszkała przez około 700 osób, nazwisko Zawisza, w aktach urodzin przewijają się tylko te dwie rodziny ale imiona dzieci się powtarzają... dwie Józefy (1 rok różnicy) i dwóch Janów (także 1 rok). Ze względu na niepopularne nazwisko, ta sama wioska, musieli być rodziną!!! na razie nie wiem jak bliską ale fakt jest faktem, zdarza się...
__________________________________________Mariusz K.
Pytlarczyk_Rafał

Sympatyk
Adept

Post autor: Pytlarczyk_Rafał »

Witam ja mam podobny problem
tylko że z Julianną Wachnik zm 1844, 1844 i 1845 z jednej miejscowości wdowa lub wdowy po Stanisławie Wachnik zgłaszający Piotr Wachnik l 45 i Jan Kalbarczyk l40 we wszystkich aktach, Ksiądz z dużo się nie rozpisywał nie podał wieku Juliany ani nazwiska Rodowego , samych Stanisławów mam 5 przy roczniki pasują ,2uch pozostawił żonę Juliane przy trzecim ze pozostawił żonę Kalbarczyk i 4 Piotrów Wachnik i jeden zmarł w 1844 syn Staniaława i Julianny Kal....k .drugi Piotr l 40 zmarł 1845 syn Stanisława i Juliany z Kalbrczyków
w poniedziałek jadę da AP Radom rozwiazać tą zagadkę, są mikrofily pani mówi że słabej jakożci ale można coś odczytać.
Pozdrawiam Rafał
Poszukuję Pytlarczyk , Wachnik ,Klingert ,Mucha , Szewczyk
Awatar użytkownika
kdgs

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Witam ponownie!

Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi, porady i pomysly.
Jak na razie nic wiecej nie znalazlam, ale jesli mi sie to uda - dam znac.

Pozdrawiam serdecznie

Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”