Nazwisko: Sawicki
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
Ciekawostką w parafii Trzebieszów jest to, że mieszkali tam Sawiccy włościanie i Sawiccy szlachta. To moje wstępne spostrzeżenie jeszcze do zweryfikowania. W latach 1830-1850 mieszkało w tej parafii około 9 rodzin Sawickich pewnie ze sobą spokrewnionych.
Rozbuduję moje drzewo w tym kierunku i dam jeszcze znać.
Pozdrawiam
EM
Rozbuduję moje drzewo w tym kierunku i dam jeszcze znać.
Pozdrawiam
EM
- sponikowski

najmocniej przepraszam Julianie za mały offtopic..., ale skoro już o Opatowie mowaSawicki_Julian pisze:...Mam nadzieję na udostępnienie może kiedyś metryk z Opatowa z przed 1708 roku ...
http://www.radoslawsobik.pl/gigapanoram ... /giga.html
-
Sawicki_Julian

Witaj Sławek , bywam często w Opatowie bo to blisko Ostrowca , robiłem i ja tam zdjęcia w kolegiacie u św . Marcina ale wyszły ciemne i ten lament opatowski tez tam jest ,Twoje zdjęcie piękne ,w klasztorku w Opatowie jest obraz tz. Tłocznia Chrystusa , dwa takie są na świecie . Forum jest po to by pisać i się dogadywać ,także wyrażać swoje zdanie , wiem ze szukasz w parafii Koprzywnica ,tam nigdy nie bylem ale metrykę ślubu ma z AP Sandomierz , to ślub w 1848 r. Józef syn Onufrego a wnuk Walentego Sawicki z Teofilą Pikulską zamieszkałą z matką na gospodarce a Koprzywnicy ,to tak w skrócie . Dodam ze mnie ślub cywilny w 68 r. w Tarczku koło Bodzentyna dawała Ponikowska i jak ktoś to odkrył ze wszyscy ci którym śluby dawała nigdy się nie rozeszli ; pozdrawiam - Julian
- sponikowski

Niestety moje zdjęcie to nie jest
Panorama wnętrza kolegiaty w Opatowie pochodzi ze strony http://www.radoslawsobik.pl/ i nie jest jedyną jaką poczynił autor...
W kwestii samych Sawickich - w swoich poszukiwaniach niestety nie natknąłem się na Twoje nazwisko. Gdyby tak się stało to na pewno dam Ci znać. W kwestii mojego nazwiska - najczęściej występuje w świętokrzyskim i lubelskim. Skądinąd to zastanawiające. Sam staram się o doatrcie do wspólnej gałęzi łączącej osoby o tym nazwisku a rozsiane po tych województwach... Póki co jestem na początkach XIX wieku i wciąż tkwię w Koprzywnicy
Nie wiem, ale moje poszukiwania już chyba na tym okresie zatrzymają się, bo AP Sandomierz ma metryki od 1810r... potem jest już przeskok o ponad całe stulecie, bo do fragmentarycznie zachowanych metryk znajdujących się w AP Kielce.
Znów przepraszam za offtopic i pozdrawiam
ps. w Opatowie w przeszłości często bywałem... To moje rodzinne strony
W kwestii samych Sawickich - w swoich poszukiwaniach niestety nie natknąłem się na Twoje nazwisko. Gdyby tak się stało to na pewno dam Ci znać. W kwestii mojego nazwiska - najczęściej występuje w świętokrzyskim i lubelskim. Skądinąd to zastanawiające. Sam staram się o doatrcie do wspólnej gałęzi łączącej osoby o tym nazwisku a rozsiane po tych województwach... Póki co jestem na początkach XIX wieku i wciąż tkwię w Koprzywnicy
Znów przepraszam za offtopic i pozdrawiam
ps. w Opatowie w przeszłości często bywałem... To moje rodzinne strony
-
Sawicki_Julian

Sławek wydaje mi się ze to po lewej stronie wgłębienie i tam jakieś wystające krzyżyki , to tak z pamięci z kolegiaty z Opatowa jest , czyżby była gdzieś replika tego kościoła.W Opatowie są do dzisiaj Sawickie , jedni są od nazwiska Sowicki , nie wiem z jakich powodów po ur. się pierwszych dwu synów Sawickiemu na marginesie ksiądz zapisał ze to są Sowickie w 1712 r. , a po rusku znowu w zaborze był Sawicki ,drudzy są od 1550 roku tam w Opatowie , przybyli z Radziwiłłem Czarnym tam żonatym u Szydłowieckiego w 1546 r. i moje trzecie Sawickie w Wąworkowie koło samego Opatowa tam mieszkali ,tylko nie wiem odkąd , listy ich są od 1919 roku z Wąworkowa i Bogusławic - pozdrawiam ; Julian
-
tomkrzywanski

-
Sawicki_Julian

Witam i dziękuje Tomku , czy to moje nie wiadomo , szewców w rodzinie dotąd nie spotkałem , najbardziej interesują mnie najstarsze lata , z lat 1815 urodzenia nie wiem nic o Michale i niewiele o Karolu który gdzieś był żonaty . Widzę według nowych dodanych nazwisk z parafii Brzeziny koło Kielc są dodane notatki w necie np. w 1836 ślub Antoniny Sawickiej ze Stanisławem Markowskim ,to ta sama parafia w której brał ślub mój pra... Walenty w 1762 r. to by oznaczało ze mógł mieszkać tam może brat Maciej , tez oprócz tego ze był chrzestnym w parafii Chęciny w 1766 i 67 r. nic więcej nie wiem o Macieju ; pozdrawiam i dziękuje - Julian
-
Sawicka_Barbara
Witam, z domu jestem Sawicka, również poszukuję swoich korzeni (przodków) wszystko czego się dowiedzialam to od dziadka Kazimierza Sawickiego ur.1936.09.09 w Popielewie (Białoruś), jeszcze żyje. Nie miał rodzeństwa. Jego ojciec Józef sawicki zamieszkiwali Rafałówkę ur. 1911.06.21 w Zacisze woj.podlaskie, cały ród pochodzi z okolic Białegostoku. Miał brata: Bronisława, Jana, Leopolda,Edwarda i siostrę Emilię , stefanię. Dużo ich było. Wiem że Leopold przeniósł się do Szczecina, obie siotry mieszkały w Białym stoku, Jan również. Ojcem mojego dziada był Władysław Sawicki ur. około 1873 był arbiterem w Białymstoku zmarł na tyfus. w 1917 roku. jego zona Teofila z domu Ostaszewska.
Bardzo jestem ciekawa czy masz jakies informacje z tej strony rodu.
serdecznie Ciebie pozdrawiam i życzę Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Bardzo jestem ciekawa czy masz jakies informacje z tej strony rodu.
serdecznie Ciebie pozdrawiam i życzę Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
-
Sawicki_Julian

Witaj Basia , dziękuję za życzenia i Tobie tez Życzę Wszystkiego Najlepszego . Czytam wszystko i wszędzie co piszą o Sawickich i z nami spokrewnionych , by się nie pogubić wszystko kopiuje do swojego notatnika , a potem drukuje , tych stron jest ze trzy tysiące . Z tych co podajesz to tylko ta Białoruś to by pasowała , może być połączenie z dawnym gniazdem Sawickich w parafii Merecz wieś Klepacze i ci sami mieli w Trockim majątki , była też Illa i Mitruny , dawniej to było wszystko Litwa a potem Polska . Patrząc na mapę to Merecz jest w prostej linii od Suwałk na wschód i tam powinna być tez wieś Czarne Łozy ,to pierwsze miejsce ich zamieszkania jeszcze przez Macieja z 1568 r. dostał to od króla ,a pochodzenie jest nasze z czasów Jagiełły z Sawic Sokołowskich , a wcześniej to bojarzy z okolic Kijowa . Ja bardziej wiąże nazwisko po gałęzi herbu Nowina po dziadku i taki sam ma Kajetan z Francji tez Sawicki z którym się wymieniamy i uzupełniamy wiadomościami i z kilkoma innymi w różnych krajach , mam tez dwa drzewka naszych Sawickich , Lubicze ze Żmudzi i drugie Nowina tych z Czarnych Łozów od 1630 r. Te Twoje wymienione Sawickie powyżej to tak bezpośrednio są za młode lata by powiązać z moimi , tak mniej więcej według miejsca zamieszkania to poszukuje takich Agnieszka Sikora swoich Sawickich ze Staroświecian - Ignacy i żona Anna z Federowiczów ur. w około 1880 r. którzy po wojnie przenieśli się gdzieś koło Olsztyna a może Białegostoku ,była też mowa o Szczecinie kogoś z rodzeństwa . Najlepiej to podam swój adres na maila bo ja mógłbym tu napisać odkryte wiadomości na 100 stronach i do tego metryki , akta z hipoteki i inne stare dokumenty i zdjęcia Sawickich od powstańca styczniowego , znam adresy kilku poszukujących tez Sawickich . Pozdrawiam i podaje maila - Julian ;
julsaw5@o2.pl
julsaw5@o2.pl
- sponikowski

Julianie... nie wiem, czy natknąłeś się na ten wykaz duchownych diecezji sandomierskiej z lat 1820-1920 ? Ja z niego korzystam - posiłkuję się przy obróbce swoich aktów. W każdym razie w pozycjach od 1087 do 1089 figurują duchowni o Twoim nazwisku... kolejno Jan, Franciszek i Mikołaj Sawiccy.
http://www.fara.opoczno.pl/wykazy/wykazy.php
Pozdrawiam
http://www.fara.opoczno.pl/wykazy/wykazy.php
Pozdrawiam
-
Sawicki_Julian

Witam i dziękuje Sławek , dodałem do notatek , znam tylko tego z Pawłowa podwójnie bo to blisko mojej dawnej parafii z dzieciństwa w Świętomarzy i ten ksiądz Jan Sawicki jest prawdopodobnie rodem z Zaklikowa , a kuzyn Kajetana , było ich ponoć 10 braci rodzonych , słyszałem ze w Pawłowie po spaleniu się kościoła drewnianego za jego czasów budowali murowany ; pozdrawiam - Julian
- Aftanas_Jerzy

-
Sawicki_Julian

Witaj Jerzy , dziękuje i domyślam się kto to był , Rosja wielka a że byliśmy częścią Rosji to można było pracować tam nie przekraczając żadnej granicy . Wiem że Alexander i jego siostra Lena ur. się w1894 i 1899 r. (wiem z metryki ślubów w Warszawie ) w Syrżaniu nad Wołgą, to dzieci Lucjana i Heleny z von Wickenhagenów Sawickich i drugie co znam to dziadek Kajetana Wincenty Leon inżynier architekt i budowniczy mostów i kolei w Rosji ,mieszkał w Odessie może nawet w tym okresie co podajesz , poza tym wszystka ich ziemia która była Polska lub Litewska została tam w Rosji , a na niej żyli Polacy ,w tym i Sawickie , zmieniali zawody i pracowali utrzymując rodziny , zrobili się wojskowymi , leśnikami i diakami chyba w cerkwi i co kto umiał tym się zajmował .Jerzy jeśli możesz to ich podaj nawet na mój adres maila , spisał bym ich imiona i co tam jeszcze podają , dobrze by było to po polsku to skopiować jak się da , bo po rosyjsku pisane i kopiowanie to wychodzą same pytajniki , a jak się nie da to sobie przetłumaczę . Pozdrawiam - Julian
- Aftanas_Jerzy

Julianie,
Podam wszystkich Sawickich w wątku tematycznym "Działalność gospodarcza Twoich przodków w Rosji". Jak zwykle, podaję po polsku całą informacją: nazwisko, imię, imię ojca, branża, nazwa i adres firmy. Tam są chyba nie tylko Twoi krewni, bo Sawickich jest sporo i nie tylko Polaków.
Podam wszystkich Sawickich w wątku tematycznym "Działalność gospodarcza Twoich przodków w Rosji". Jak zwykle, podaję po polsku całą informacją: nazwisko, imię, imię ojca, branża, nazwa i adres firmy. Tam są chyba nie tylko Twoi krewni, bo Sawickich jest sporo i nie tylko Polaków.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- sponikowski

Julianie... zajrzyj (o ile już tego nie zrobiłeś) pod niżej wymienione linki z "google books" / "google książki" 
http://books.google.pl/books?hl=pl&id=P ... &q=Sawicki
http://books.google.pl/books?hl=pl&id=p ... &q=Sawicki
pozdrawiam
ps. poniżej masz książki pokrewne, w które również warto zajrzeć... jak np ta:
http://books.google.pl/books?hl=pl&id=k ... &q=sawicki
http://books.google.pl/books?hl=pl&id=P ... &q=Sawicki
http://books.google.pl/books?hl=pl&id=p ... &q=Sawicki
pozdrawiam
ps. poniżej masz książki pokrewne, w które również warto zajrzeć... jak np ta:
http://books.google.pl/books?hl=pl&id=k ... &q=sawicki