Proszę, pomóżcie porównać zdjęcia
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- e_karczmarczyk

Zastanawiam się od pewnego czasu, kogo przedstawiają dwa zdjęcia rodzinne. Jest to raczej bliska krewna, bo pojawia się wśród najbliższej rodziny w uroczystych momentach, np. 50-ta rocznica ślubu pradziadków, gdzie oprócz jubilatów i tej "wątpliwej" osoby są tylko dzieci i wnuki.
Prawdopodobna wydaje się być Katarzyna Gąsiorowska, matka mojego pradziadka Wincentego. Z aktu chrztu pradziadka jej przybliżony rok urodzenia to 1838. Nie mam żadnych innych dokumentów, ale jeśli faktycznie to byłaby ona, to żyłaby około 100 lat. Czy w roku 1937 było to w ogóle prawdopodobne?
Przesyłam link do zdjęć na blogu:
http://jakaela.blox.pl/2012/01/Ratunku- ... osoba.html
Proszę, popatrzcie na zdjęcia. Co sądzicie?
Dopisane później:
Nowe linki do zdjęć, tamten już nieaktualny:
http://geneela.blox.pl/2012/01/To-kim-ona-jest.html
http://geneela.blox.pl/2012/01/Czy-to-m ... osoba.html
Prawdopodobna wydaje się być Katarzyna Gąsiorowska, matka mojego pradziadka Wincentego. Z aktu chrztu pradziadka jej przybliżony rok urodzenia to 1838. Nie mam żadnych innych dokumentów, ale jeśli faktycznie to byłaby ona, to żyłaby około 100 lat. Czy w roku 1937 było to w ogóle prawdopodobne?
Przesyłam link do zdjęć na blogu:
http://jakaela.blox.pl/2012/01/Ratunku- ... osoba.html
Proszę, popatrzcie na zdjęcia. Co sądzicie?
Dopisane później:
Nowe linki do zdjęć, tamten już nieaktualny:
http://geneela.blox.pl/2012/01/To-kim-ona-jest.html
http://geneela.blox.pl/2012/01/Czy-to-m ... osoba.html
Ostatnio zmieniony pn 19 mar 2012, 11:47 przez e_karczmarczyk, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Elu wg mnie na pierwszym zdjęciu jest matka Ewy a na drugim wg mnie nie jest to ta sama osoba. Porównałam sobie łuki brwiowe i u tej starszej pani na ostatnim zdjęciu są całkiem inne
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
- Chicken_19

Zgadzam się w 100% z p.Żanetą to są dwie różne osoby.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- e_karczmarczyk

Żanetko, jeśli na pierwszym zdjęciu byłaby matka Ewy, to czy nie za młodo wygląda, jak na 95 lat?
Pozdrawiam, Ela
Witam
Pierwsze zdjęcie to moim zdaniem matka charakterystyczne u nich są wydłużone opuszki uszu a i ust wąskie
druga to osoba mająca tak jak pani sądzi 90 - 100 lat moja ciotka żyła 100 i miejwięcej tak wyglądała a w tym wypadku uszy są zupełnie inne
pozdrawiam edyta
Pierwsze zdjęcie to moim zdaniem matka charakterystyczne u nich są wydłużone opuszki uszu a i ust wąskie
druga to osoba mająca tak jak pani sądzi 90 - 100 lat moja ciotka żyła 100 i miejwięcej tak wyglądała a w tym wypadku uszy są zupełnie inne
pozdrawiam edyta
Pozdrawiam Edyta
No cóż faktycznie. Może coś źle liczysz.? Wg mnie druga para kobiet to osoby różniące się wiekiem ok 20 lat pierwsza może mieć ok. 60 ( zależy w którym roku to zdjęcie cie jest zrobione) Na drugim zdjęciu "babcia" wg mnie ma ok 85 lat max.
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
- e_karczmarczyk

Mam akt urodzenia matki Ewy i na pewno urodziła się w 1823 roku, Ewę urodziła mając 44 lata.
Teściowa w roku urodzenia Wincentego miało ok. 24 lat, przy następnym dziecku "odmłodniała" o 3 lata, czyli przyszła na świat gdzieś między 1837-40. Aktu urodzenia nie mam.
Pierwsze zdjęcie tej starszej pani jest robione razem z "pierwszą" Ewą w roku ok. 1918, drugie z kolei z "drugą" Ewą w roku 1838.
Teściowa w roku urodzenia Wincentego miało ok. 24 lat, przy następnym dziecku "odmłodniała" o 3 lata, czyli przyszła na świat gdzieś między 1837-40. Aktu urodzenia nie mam.
Pierwsze zdjęcie tej starszej pani jest robione razem z "pierwszą" Ewą w roku ok. 1918, drugie z kolei z "drugą" Ewą w roku 1838.
Pozdrawiam, Ela
Re: Proszę, pomóżcie porównać zdjęcia
Nie do końca się zgodzę . Zależy o jakich czasach mówimy. Miała prababcia zmarła w 1988 roku w wieku 96 lat i wyglądała starzej. A wg mnie była dość podobna budową do tej osoby ze zdjęcia. Przeglądając zdjęcia prababcia i porównując ja dałabym tej osobie lat 80.edyta_s pisze:Witam
pozdrawiam edyta
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Na pewno pierwsza para to ta sama osoba i druga para moim zdaniem także. Jakie są powiązania między tymi paniami to chyba tylko Ty możesz powiedzieć. 20 lat różnicy pomiędzy zdjęciami drugiej pani jak najbardziej możliwe (55lat – 75 lat). Powiem tylko, że druga pani na tym starszym zdjęciu może mieć równie dobrze 70 jak 90 lat ale ponad 100 to wątpliwe. Piszę to znając zdjęcia i pamiętając moją 70 letnią babcię.
Poszukujesz nazwiska Mach z Oleszyc – wysłałam pw.
Pozdrawiam Małgorzata
Poszukujesz nazwiska Mach z Oleszyc – wysłałam pw.
Pozdrawiam Małgorzata
Ciekawa jestem do jakich wniosków dojdziesz
? Ja podtrzymuję mimo wypowiedzi powyższych swoje zdanie dotyczące drugiej pary zdjęć.
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
-
Sawicki_Julian

Witam , a ja powiem tak ; pierwsze dwie kobiety to ta sama osoba , a druga poniżej para zdjęć to każda kobieta jest inna ,ta młodsza ma przedziałek na głowie i kreskę na brodzie i uch bardziej okrągłe , dryga ma około 95 lat bo już się zapadają ( dziąsła ) wargi ; pozdrawiam - Julian
- e_karczmarczyk

Kochani moi, te dwie na górze to jest ta sama osoba i ja to wiem na 100%. Więc o te zdjęcia nie pytam. Pokazałam je, bo być może któraś z pań na dole jest matką tej z góry.
Dwie dolne próbuję wyjasnić.
Napiszę wszystko, co wiem:
Oba lewe zdjęcia są fragmentem tej samej fotografii i zrobiono je w roku 1918+/- 5.
Oba prawe pochodzą z fotografii wykonanej na Złote Gody Ewy 20 lat później, w 1938 roku. Data jest pewna.
Podejrzewałam, że dolne zdjęcia mogą przedstawiać tę samą osobę, bo zdjęcia dzieli 20 lat, a miedzy paniami też na oko jest ok. 20 lat różnicy.
Na obu dolnych jest osoba bliska i ważna, bo to wynika z treści całej fotografii. Ale czy matka albo teściowa? Może jakaś ciotka, której nie znam?
W czasie, gdy wykonano lewe zdjęcie, matka Ewy miała 95 lat, teściowa 77-80.
Gdy wykonano 2 zdjęcie, miałyby o 20 lat wiecej. Gdyby jeszcze żyły. Czy osoby na zdjęciach pasują wiekiem do tych informacji?
Dwie dolne próbuję wyjasnić.
Napiszę wszystko, co wiem:
Oba lewe zdjęcia są fragmentem tej samej fotografii i zrobiono je w roku 1918+/- 5.
Oba prawe pochodzą z fotografii wykonanej na Złote Gody Ewy 20 lat później, w 1938 roku. Data jest pewna.
Podejrzewałam, że dolne zdjęcia mogą przedstawiać tę samą osobę, bo zdjęcia dzieli 20 lat, a miedzy paniami też na oko jest ok. 20 lat różnicy.
Na obu dolnych jest osoba bliska i ważna, bo to wynika z treści całej fotografii. Ale czy matka albo teściowa? Może jakaś ciotka, której nie znam?
Gdy wykonano 2 zdjęcie, miałyby o 20 lat wiecej. Gdyby jeszcze żyły. Czy osoby na zdjęciach pasują wiekiem do tych informacji?
Pozdrawiam, Ela
Witam
Proszę porównać sobie uszy tych Pań. Zdecydowanie się różnią. Jest to jeden z najbardziej istotnych elementów przy dokonywaniu identyfikacji osób . Co prawda zdjęcia wykonane są z innej perspektywy, ale kształt i wielkość da się określić.
Pozdrawiam serdecznie
Damian Jureczko
Proszę porównać sobie uszy tych Pań. Zdecydowanie się różnią. Jest to jeden z najbardziej istotnych elementów przy dokonywaniu identyfikacji osób . Co prawda zdjęcia wykonane są z innej perspektywy, ale kształt i wielkość da się określić.
Pozdrawiam serdecznie
Damian Jureczko
- e_karczmarczyk

O.K. poddaję się, uszy zadecydowały.e_karczmarczyk pisze: Na obu dolnych jest osoba bliska i ważna, bo to wynika z treści całej fotografii. Ale czy matka albo teściowa? Może jakaś ciotka, której nie znam?
Ale może ktoś mi doradzi w takiej kwestii, czy któraś z tych starszych pań może być moją praprababką. Matką albo teściową prababki, zgodnie z danymi powyżej.
Czyli na zdjęciu z lewej 80 lat czy raczej ok. 95?
Na zdjęciu z prawej prawie 100? No bo przecież nie 115.
Pozdrawiam, Ela
- e_karczmarczyk

Dalsze rozmyślania nad zdjęciami są w następnej notce, ale jakby przestają pasować do tematu tego wątku, więc chyba założę nowy.
Tu link do nowego wątku:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=
Tu link do nowego wątku:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=
Ostatnio zmieniony pn 19 mar 2012, 12:47 przez e_karczmarczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Ela