Arkadia - gdzie szukać?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

siporah

Sympatyk

Arkadia - gdzie szukać?

Post autor: siporah »

Witam,

Mam prośbę o pomoc w ustaleniu, gdzie powinnam szukać akt metrykalnych dot. wsi Arkadia (lub, jak widnieje w aktach ślubu prapradziadka z lat 1851 i 1854, wsi Arkadyj w guberni warszawskiej). Proszę mnie poprawić, jeśli nie jest to obecna Arkadia w woj. łódzkim w powiecie łowickim w gminie Nieborów.

Dotarłam do mikrofilmów akt metrykalnych gminy Nieborów z lat 1812-1826 (Arch. Państwowe w Łodzi), ale nie znalazłam tam interesującego mnie aktu urodzenia (ani też w ogóle podobnego nazwiska w żadnym z przeglądanych roczników akt).

Wiem, że Arkadia dawniej nosiła nazwę Łupia (Lupya). W przeglądanych rocznikach natrafiłam na nazwę wsi Lypień/ Yypień i być może błędnie założyłam, iż może chodzić o tę samą miejscowość. Nie mam pomysłu, gdzie dalej mogę szukać interesujących mnie aktów.

Uprzejmie proszę o wszelkie wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc.
Magda
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Arkadia - gdzie szukać?

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Zapewne właśnie o tą Arkadię chodzi. W gminie Nieborów, się zgadza ale Arkadia należała do parafii
Bednary a nie do Nieborowa i tam powinnaś szukać śladów przodków.
Z Katalogu Zasobów Metrykalnych, (zareklamuję się!) mojego autorstwa, wynika, że parafia w Bednarach posiada dość stare księgi metrykalne. Zajrzyj do Katalogu. Są tam dane emailowe osób zajmujących się tą parafią.

Pozdrawiam
Staszek Pieniążek
siporah

Sympatyk

Arkadia - gdzie szukać?

Post autor: siporah »

Panie Stanisławie, Bardzo dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam,
Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”