Jak ocenić wiek tych pań - zdjęcia

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Post autor: e_karczmarczyk »

Mam problem z dwiema starszymi paniami na zdjęciach. Wcześniej szukałam odpowiedzi na pytanie, czy to ta sama osoba, czy raczej dwie różne. Z racji odmiennych uszu uznaję, że to jednak dwie niezależne osoby.

Próbuję teraz dopasować je jakoś do historii rodziny i zastanawiam się nad ich wiekiem na fotografiach i w tym zakresie potrzebuję pomocy.

W tym miejscu można zobaczyć zdjęcia plus moje rozważania na rzeczony temat:
http://jakaela.blox.pl/2012/01/To-kim-o ... j-one.html

Proszę o wszelkie sugestie.

Dopisane później:
Podaję nowe linki do zdjęć, tamten już nieaktualny:
http://geneela.blox.pl/2012/01/To-kim-ona-jest.html
http://geneela.blox.pl/2012/01/Starsza- ... mer-2.html
Ostatnio zmieniony pn 19 mar 2012, 11:51 przez e_karczmarczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Możesz uporządkować Elu daty bo się pogubiłam kto i kiedy.
Na dużym zdjęciu jest rocznica 50 lacia kogo?, który to rok? Nic mi tu nie pasuję :) Opisz dokładnie który to Wincenty z lewej czy prawej strony od Ewy itp. I kim jest właściwie Wincenty ?
Pozdrawiam
Żaneta
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

Post autor: wolfspider666 »

Piszesz tak "Wtedy Katarzyna, jej matka, miała lat 94. Czy na tyle wygląda kobieta na tym górnym zdjęciu? Szczególnie, jeśli weźmiemy pod uwagę, że była dwukrotnie zamężna i urodziła kilkanaścioro dzieci?" czemu uważasz, że kobieta po kilkanaściorgu dzieciach i dóch mężach nie może wyglądać młodo w wieku 94 lat. Myślę że to nie mam wielkiego znaczenia. Przykład moja sąsiadka ma 96 lat urodziła 12 dzieci i wygląda na 75 może w porywach na 80 lat.
Daniel "Danko" Nowak
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

jesli chodzi o oszacowanie wieku starszej pani to moze ona byc starsza niz wynika z wygladu -- zdjecia robione w atelie byly retuszowane

pozdr WM
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Zetko, dopisałam na blogu parę rzeczy, zajrzyj. Co do wieku Ewy, który proponujesz, to spójrz jeszcze raz na poprzednią notkę, gdzie jest Ewa dwa razy i oceń, ile lat te zdjęcia dzieli. Na późniejszym data jest w miarę pewna, więc może młodsze da się wydedukować. Za chwilę wrzucę jeszcze jedno zdjęcie Ewy z posrednią datą.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
zetka

Sympatyk
Adept

chodzi mi o chronologiczne uporządkowanie - musiałabym latać po forum i po Twoim blogu żeby poszukać dat - dlatego prośba o uporządkowanie daty urodzenia , ślubów i o opis zdjęcia grupowego z 50 lecia ślubu - ja nie wiem kto jest na tym zdjęciu a nie będę się przecież domyślać . Chce pomóc ale na blogu i na forum jest już chaos z tymi zdjęciami tym bardziej że już drugi temat założyłaś Elu :)
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Zajrzyj jeszcze raz na tę ostatnią notkę, już się nie cofaj ;-), chyba dopiski na dole i dodatkowe zdjęcia powinny juz wszystko wyjaśnić.
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Re: Jak ocenić wiek tych pań - zdjęcia

wolfspider666 pisze:czemu uważasz, że kobieta po kilkanaściorgu dzieciach i dóch mężach nie może wyglądać młodo w wieku 94 lat. Myślę że to nie mam wielkiego znaczenia. Przykład moja sąsiadka ma 96 lat urodziła 12 dzieci i wygląda na 75 może w porywach na 80 lat.
Dzisiaj kobiety wyglądają inaczej, w tamtych czasach starzały się (wizualnie) znacznie bardziej. Dzisiejsza 90-latka może wyglądać nawet tak, jak dawniej 60-latka. A nie da się ukryć, że dodatkowym obciążeniem była ciężka praca. Moja praprababka nie była może biedna, ale nie była też księżną z liczną służbą, która by jej 15-cioro dzieci oporządziła :-)
Ostatnio zmieniony pt 13 sty 2012, 12:46 przez e_karczmarczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

zetka pisze:chodzi mi o chronologiczne uporządkowanie daty urodzenia, ślubów i o opis zdjęcia grupowego z 50 lecia ślubu - ja nie wiem kto jest na tym zdjęciu a nie będę się przecież domyślać . Chce pomóc ale na blogu i na forum jest już chaos z tymi zdjęciami tym bardziej że już drugi temat założyłaś Elu :)
Żanetko, wstawiłam na blogu taki opis:

"Ewa - ur. 1867
Wincenty, jej mąż - ur. 1861

Pierwsze zdjęcie na górze - nie wiem, kiedy
Drugie z samą Ewą - 1911

Trzecie, zbiorowe - 50-lecie ślubu Ewy i Wincentego, rok ok. 1938 (Ewa ok. 71, Wincenty ok. 77), jubilaci siedzą w środku, nad koszem z kwiatami. Ewa w jasnej sukience, Wincenty w dwurzędowej marynarce. Z drugiej strony Wincentego starsza pani, czyli nie wiadomo kto."

I dodałam 4 chronologicznie ustawione zdjęcia Ewy, żeby łatwiej ocenić wiek na zdjęciu, które nie ma daty.
Pozdrawiam, Ela
zetka

Sympatyk
Adept

Ewa na tym zdjęciu po porównaniu może ma jakieś 57 lat może trochę więcej jak sądzę tam gdzie ma 62 różni się tylko tym że utyła. Co do starszej Pani dalej nie wiem kto to może być Może ktoś po prostu z bliskiej rodziny a to że siedzi obok jubilatów to zasługa tylko wieku - i nie musi być wcale matką ani teściową. Nie posadzili by przecież starszej Pani na końcu a tym bardziej na stojąco w ostatnim rzędzie. Czy wiadomo kim są pozostałe osoby. czy siedząca osoba obok Ewy to może jej brat ? a mody facet po prawej to syn lub wnuk? Dzieci stojace być mogą już prawnukami jak sadzę.
Pozdrawiam
Żaneta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , takie moje domysły jak bym usadził starsza panią na zdjęciu ; koło samego syna bo to jest matka Wincentego , jak Wincenty ma 77 lat to Katarzyna Zarzycka jak się nie mylę z nazwiskiem ma + 20 lat i wchodzi 97 lat . Katarzyna i Wincenty maja podobne wysokie i nieco zwężone czoło porośnięte włosami do przodu w stronę oczu i nieco wystające kości policzkowa jak tu na tym zdjęciu grupowym nie ma u nikogo . Druga sprawa to z tymi urodzeniami dzieci , nawet dzisiaj postawić koło siebie dwie kobiety w wieku np . 35 lat i jedna będzie miała 5 dzieci, a druga panna to będzie starzej wyglądać ta panienka i puder nie pomoże ( bez urazy ),tylko praca na słońcu ( np . w polu ) niszczy cerę i wygląd człowieka plus nawyki takie jak papierosy i alkohol w nadmiarze, a nie wychowanie dzieci po dachem ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

zetka pisze: Czy wiadomo kim są pozostałe osoby. czy siedząca osoba obok Ewy to może jej brat ? a mody facet po prawej to syn lub wnuk? Dzieci stojace być mogą już prawnukami jak sadzę.
Facet obok Ewy to jej najstarszy syn.
Chłopiec przy koszu na dole to mój tata, czyli wnuk Ewy i Wincentego. Dalej na prawo mała dziewczynka to jego siostra, czyli też wnuczka, obok niej mój dziadek (średni syn), nad nim stoi moja babcia.

Prawnuków wtedy jeszcze żadnych nie mieli.

Z tyłu po lewej, taki przedwojenny amant pod krawatem, to najmłodszy syn, ma tu ok.27 lat. 4 lata później zginął w Oświęcimiu.

P ani w czarnej sukni z tyłu na środku to córka, obok chyba jej mąż. Dziewczynki po lewej to wnuczki, 2 mogą być córkami jeszcze jednego brata, którego nie ma na zdjęciu.

Chłopca z prawej nie znam, tego na górze po lewej i kolejnych trzech pań z tyłu również nie kojarzę. Może jedna córka, jedna synowa, żona tego nieobecnego, jedna narzeczona tego amanta, ale nie mam pewności.
Pozdrawiam, Ela
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Elu a może Wincenty miał starszą siostrę ???
Michalina
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Jego matka miała ok. 23 lat, jak się urodził, to nawet gdyby miał siostrę, to nie tak dużo starszą. W ogóle na razie znalazłam mu tylko 1 brata, młodszego 3 lata. Ale mógł mieć ciotkę. Nic nie mam na temat rodziny jego matki.

Ewa mogła mieć starszą siostrę - przyrodnią, w każdym razie nie znalazłam jej aktu zgonu, inne siostry zmarły w dzieciństwie. Ta przyrodnia byłaby od Ewy starsza o 26 lat, więc byłaby praktycznie rówieśniczką teściowej, co niewiele nam zmienia.

Ciotki młodszej niż matka natomiast Ewa nie miała , jej matka miała tylko brata, reszta zmarła wcześniej, a ojciec urodził się w 1802 roku, więc nawet gdyby miał siostry dużo modsze, to i tak nie mogły żyć w roku 1938.
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Sawicki_Julian pisze:Witam , takie moje domysły jak bym usadził starsza panią na zdjęciu ; koło samego syna bo to jest matka Wincentego , jak Wincenty ma 77 lat to Katarzyna Zarzycka jak się nie mylę z nazwiskiem ma + 20 lat i wchodzi 97 lat . Katarzyna i Wincenty maja podobne wysokie i nieco zwężone czoło porośnięte włosami do przodu w stronę oczu i nieco wystające kości policzkowa jak tu na tym zdjęciu grupowym nie ma u nikogo .
Tak mi się właśnie wydawało, jak ich razem zobaczyłam. Ale ja jestem tu emocjonalnie zaangażowana i widzę bardziej, to co chcę zobaczyć. Dlatego liczyłam na obiektywne opinie.

A poza tym matka Wincentego nazywała się Katarzyna Gąsiorowska, to matka Ewy była (z domu) Zarzycka. Też zresztą Katarzyna. Jako i jej matka, Katarzyna z Janystów. Inna moja prababka też nosiła to imię, więc trochę mogą się mylić.
Sawicki_Julian pisze: tylko praca na słońcu ( np . w polu ) niszczy cerę i wygląd człowieka plus nawyki takie jak papierosy i alkohol w nadmiarze, a nie wychowanie dzieci po dachem
Chyba masz rację. A tu myślę, że ani używki, ani praca w polu, więc mogła sobie ładnie wyglądać.
Pozdrawiam, Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”