Jak ocenić wiek tych pań - zdjęcia

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sawicki_Julian

Sympatyk

Re: Jak ocenić wiek tych pań - zdjęcia

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Elu ponownie , czy tak jak napisałem to się zgadza to potwierdzają metryki jeśli masz , ale jak pisałem wcześniej o tych Zarzyckich z Opatowa i w dodatku o cały wiek do tyłu bo te są już w latach 1720 , a w Kielcach pewnie sto lat później , a że nie ma takich nazwisk za wiele to znaczy ze mogą być te same Zarzyckie ( Zarzeckie tez pisało ) , te w Opatowie nawet są na stanowisku burmistrza ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Post autor: e_karczmarczyk »

Julianie, mam potwierdzenie tych nazwisk w metrykach. Wiem, że Tomasz Zarzycki, ojciec Katarzyny Olszańskiej w 1818 r ożenił się z Katarzyną Janystówną. Wszyscy oni mieszkali w Kielcach, mieli chyba jakieś młyny. W sąsiedztwie mieszkał też jakieś 10 lat starszy od Tomasza Stanisław z rodziną, może to jego brat? Skad pochodzili, jeszcze nie wiem, nie dotarłam do starszych akt. Na razie nie planuję ponownego wyjazdu do Kielc, zamówiłam do Lublina mikrofilmy od 1810 roku. Starszych nie ma. Wcześniejsze metryki są tylko w AD.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Witam po przerwie. Kto jeszcze pamieta tę dyskusję, może zechce przeczytać nowe informacje.

Starsza pani na zdjęciu została zidentyfikowana (przez nowo odkrytą krewną) jako siostra Wincentego, skoro on miał wtedy 77 lat, ona może mieć trochę wiecej.
Zoatały też zidentyfikowane wszystkie pozostałe osoby, ale to nie należy do tematu. Na blogu pojawi się więcej informacji, może jeszcze dziś przed wieczorem.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Witaj
Czyli siostra Wincentego , czyli 1:0 dla mnie.
Szkoda , że u siebie nie mam talich trafień.
Bardzo chętnie przeczytam o Twoich odkryciach
Pozdrawiam
Michalina
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

To zapraszam do czytania, link do bloga na dole :-)
Pozdrawiam, Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”