Nazwisko Chruściel - 4 skupiska

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Zwróciłam dzisiaj uwagę, że nazwisko "Chruściel" na mapie nazwisk notowane jest w 4 powiatach zdecydowanie:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... Bciel.html
Łuków
Mielec
Kraśnik
Krasnystaw

Kraśnik i Krasnystaw blisko, ale Łuków i Mielec to już rozrzut duży.
Czy to mogą być więc zupełnie inne rodziny?
Nawet Mielec+Kraśnik+Krasnystaw mogą mieć związek z dużym kompleksem leśnym po obu brzegach Sanu, bo miasta te leżą na obrzeżach tego wielkiego lasu (Puszcza Sandomierska, Lasy Lipskie i Janowskie). Nazwisko ma charakter nieco "leśny".
Ale Łuków skąd w tym towarzystwie? I to prowadzi zdecydowanie. Zupełnie inny ród?
A pytam, bo poszukiwany przeze mnie Chruściel (rodzina Chruścieli) pracował w majątku Domańskiego koło Kraśnika. A nazwisko Domański jest obecne zarówno w rejonie Krasnegostawu, jak i Kraśnika, a także Łukowa (gdzie najstarsze gniazdo tego nazwiska). To o Domańskim wiem między innymi z metryk (nie z mapy nazwisk akurat, ale najwięcej tego nazwiska w okolicach Łukowa).
.
Zastanawiam się zatem czy nie będzie czasem i tak, że i nazwisko "Chruściel" ma swoje gniazdo tam gdzie obecnie najliczniej notowane, czyli Łuków? Jest bowiem jakaś paralela do nazwiska Domański zdecydowanie. Może jak się z ziemi łukowskiej przeprowadzali na płd. (ten Kraśnik, Krasnystaw) to zabierali ze sobą Chruścieli jako swoich pracowników/parobków. Jest to możliwe?
I ten Chruściel u mnie, jako pracujący u Domańskiego nie jest wcale przypadkowy? Tylko te rodziny mogły być przez lata powiązane. Co o tym myślicie?

Chruściel koło Kraśnika (notowany w parafii Rzeczyca Ziemiańska, ale i najpewniej Zaklików, przełom XIX i XX w.) mógł przybyć (rodzina) zarówno z płd., z terenów Galicji - Mielec, jak i być z Lubelszczyzny (na miejscu - Kraśnik, albo Krasnystaw, czy ten nieszczęsny Łuków, który tak daleko).
Albo też będą po prostu przynajmniej 3 lub 4 różne rody o tym samym nazwisku, jeśli przyjąć, że obecna mapa nazwisk coś oddaje historycznie. Mielec+Kolbuszowa (bo i tam dość dużo jest notowane), Kraśnik+Krasnystaw, Łuków.
.
Jeszcze inaczej - nazwiska Chruściel i Domański są obecnie najbardziej liczne w rejonie Łukowa, oba. Tak mapa nazwisk i to zdecydowanie.
Moi Chruściel i Domański spotykają się w innym rejonie - Kraśnika. Raczej od Łukowa daleko (chociaż to i to Lubelszczyzna).
Czy to przypadkowe? Czy oba rody mogą być stamtąd (Łukowa)?
Domański prawdopodobnie będzie głęboko z Łukowa, bo tam najstarsze wzmianki o nazwisku (jest szlacheckie). Nazwisko Chruściel, jako że nie jest szlacheckie, takich wczesnych wzmianek o nim nie mam. No ale skąd by się nagle tak masowo wzięli w rejonie Łukowa? W tym kierunku (Łuków) nie szła raczej migracja, tylko stamtąd się rozchodziła (dużo Chruścieli stamtąd na Mazowsze się przemieściło, też Warszawa).
.

Szukam Chruścieli, a mam lukę już na samym początku, parafia Zaklików nie tak daleko od Kraśnika (wszystko spłonęło) i nie za bardzo wiem jak ugryźć temat. A nazwisko występuje tam praktycznie i w każdej okolicznej parafii. Czyli próbuję może jakoś głębiej je uchwycić, ten Łuków, jakby to miało sens.

Łucja
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Chruściel-nazwisko to występuje w parafii Chorzelów już w 1710

Mieczysław
MMaziarski
Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Ja mam Chruścieli z gminy Psary koło Będzina ale to pewnie nie rodzina :)

Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Nazwisko Chruściel - 4 skupiska

mmaziarski pisze:Chruściel-nazwisko to występuje w parafii Chorzelów już w 1710

Mieczysław
Dzięki, Mieczysławie! Właśnie sprawdziłam w książce o nazwiskach z rejonu Kolbuszowej i tam nie występuje w tym rejonie, ale jest podana informacja w dziale poza parafii kolbuszowskiej - Chruściel (jako Chrusciołka) już w 1669 r., miejscowość Widełka.

Łucja
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Zubrzak pisze:Ja mam Chruścieli z gminy Psary koło Będzina ale to pewnie nie rodzina :)

Pozdrawiam Przemek
Kuzynka mojego ojca, też wnuczka Hipolita Wierzyckiego, wyszła za mąż za Chruściela (Romualda), właśnie w tamtych okolicach, ale to już po II wojnie światowej i na Śląsku mieszkają. Ciekawe swoją drogą skąd są tamci Chruściele, skąd tam przybyli.
Ale raczej nie ci sami co lubelscy, tutaj ze strony matki ojca szukam.

Łucja
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Chrusciele na Slasku najprawdopodobniej sa wygnancami ze Lwowa. Pierwszym etapem ich wedrowki byl Gorny Slask, drugim Dolny Slask. Ta sama droge przebyla moja rodzine ze strony mamy. W rezultacie tego czesc rodziny osiadle w Gliwicach a pozostala dotarla do Wroclawia. W I LO we Wroclawiu, fizyki uczyl mnie prof. Chrusciel, Ktory " sliczni balakal" i do swoich uczniow zwracal sie "kuliedzy".
Z pewnoscia byl ze Lwowa, bo z tym nazwiskiem spotkalem sie przegladajac ksiegi parafii lwowskich - a poza tym ten sliczny balak.

Zbyszek Maderski
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Nazwisko Chruściel nosił mój kolega ( już nie żyje) rodzina mieszka w Jelczu-Laskowicach
Serdeczności Bożena Balawender
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

Znałam Chruściela urodzonego w 1926 we Lwowie. Wiem że potem studiował w Krakowie.
Ania
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Nazwisko Chruściel występuje w pow. głubczyckim w Kietrzu , Suchej Psinie ...."Po zakończeniu II wojny światowej znaczna część mieszkańców opuściła te tereny a w ich miejsce rozpoczęto osiedlanie repatriantów ze wschodu"

Dorota
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Jest ślad po Chruścielach we lwowskim:
http://rosgenea.ru/?alf=22&serchcatal=% ... %EB%FC&r=4

Ale obecnie nie ma na Ukrainie tego nazwiska! Jedno trafienie urodzenie z 1918 r. Raczej Białoruś i Rosja spotykane.
Koło Braniewa jest miejscowość o tej nazwie, pewnie też coś z repatriacją, bo Słownik geograficzny takiej nie wykazuje.
http://www.maplandia.com/poland/warmins ... chrusciel/

Łucja
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Repatrianci o których pisałam pochodzili ze Stanisławowa (Ukraina).

Dorota
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Są jeszcze Chruściele w parafii Szczepanów oraz w Brzesku.W Szczepanowie ślub w 1787.

Mieczysław
MMaziarski
Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Niestety o Chruscielach z PSar trudno mi powiedzieć coś więcej gdyż są oni za mną tylko spowinaceni. Wiem tylko że mężem mojej babci był Mieczysław Chruściel (1935-1998), dzieci nie mieli,który był synem Jana i Marianny Parzuch. Mieli oni także córkę Krystynę. Pozdrawiam Przemek
zciszewicz

Sympatyk

Post autor: zciszewicz »

Ja znam Chruścieli z Kobylnik (gm. Błaszki) par. Góra
Zbyszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”