Archiwum Diecezjalne w Płocku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witajcie
chciałabym tu na forum podzielic sie swoim doświadczeniem z poszukiwań w AD Płocku.
Byłam tam w zeszłym roku tuż przed wakacjami, pojechałam specjalnie z Warszawy
i dokładnie było tak jak Ala pisze w poście powyżej.
Dodatkowo na samym wstępie starsza Pani wygłosiła mi około 10 minutowe kazanie, dlaczego wszyscy sie upieraja
na AD jak moga się udac do AP, które jest gdzieś na przeciwko .
Poprosiłam na poczatek 2 księgi, które sprawdziłam w 5-10 minut, bo sprawdzałam po indeksie,
chciałam je oddać od razu ale Pani juz nie było, pojawiła się po pół godzinie, zdziwiona, że nie znalazłam tego czego szukałam.
Pani więc zniknęła po kolejne dwie i nie było jej kolejnych 30 minut. Trochę się we mnie gotowało, bo miałam poczucie straconej
godziny, w ciagu której mogłabym sprawdzić kolejnych 10 ksiąg chociażby po indeksie, a czas nieubłaganie leciał.
Nie powiem w kolejnych księgach znalazłam kilka metryk, szybkie foto, i znów czekanie pół godziny.
Miałam chwilami ochotę wedrzec się tam gdzieś na górę dokąd ta Pani chodzi i szybko na miejscu przejrzeć interesującą mnie parafię (Baboszewo) bez proszenia i czekania na księgi.
Na wiosnę znów się tam wybiorę ale chyba pojedziemy w kilka osób, aby była szansa zajrzenia do większej ilości ksiąg. Bo dopiero przejrzałam i to nie wszystkie urodzenia, a w ogóle nie tknęłam małżeństw i zgonów.
pozdrawiam
Grazyna
chciałabym tu na forum podzielic sie swoim doświadczeniem z poszukiwań w AD Płocku.
Byłam tam w zeszłym roku tuż przed wakacjami, pojechałam specjalnie z Warszawy
i dokładnie było tak jak Ala pisze w poście powyżej.
Dodatkowo na samym wstępie starsza Pani wygłosiła mi około 10 minutowe kazanie, dlaczego wszyscy sie upieraja
na AD jak moga się udac do AP, które jest gdzieś na przeciwko .
Poprosiłam na poczatek 2 księgi, które sprawdziłam w 5-10 minut, bo sprawdzałam po indeksie,
chciałam je oddać od razu ale Pani juz nie było, pojawiła się po pół godzinie, zdziwiona, że nie znalazłam tego czego szukałam.
Pani więc zniknęła po kolejne dwie i nie było jej kolejnych 30 minut. Trochę się we mnie gotowało, bo miałam poczucie straconej
godziny, w ciagu której mogłabym sprawdzić kolejnych 10 ksiąg chociażby po indeksie, a czas nieubłaganie leciał.
Nie powiem w kolejnych księgach znalazłam kilka metryk, szybkie foto, i znów czekanie pół godziny.
Miałam chwilami ochotę wedrzec się tam gdzieś na górę dokąd ta Pani chodzi i szybko na miejscu przejrzeć interesującą mnie parafię (Baboszewo) bez proszenia i czekania na księgi.
Na wiosnę znów się tam wybiorę ale chyba pojedziemy w kilka osób, aby była szansa zajrzenia do większej ilości ksiąg. Bo dopiero przejrzałam i to nie wszystkie urodzenia, a w ogóle nie tknęłam małżeństw i zgonów.
pozdrawiam
Grazyna
- Malgorzata_Rejowska

Archiwum Diecezjalne w Płocku - prośba o pomoc
Witam,
Poszukuję metryk z parafii Krzynowłoga Mała. Zgodnie z informacją z AP w Pułtusku metryki z lat które mnie interesują znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Płocku.
Mam wobec tego pytanie, czy ktoś korzystał z tego archiwum lub czy ktoś z Państwa ma tam "wejścia".
Utknęłam, więc proszę o pomoc.
Małgorzata
Poszukuję metryk z parafii Krzynowłoga Mała. Zgodnie z informacją z AP w Pułtusku metryki z lat które mnie interesują znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Płocku.
Mam wobec tego pytanie, czy ktoś korzystał z tego archiwum lub czy ktoś z Państwa ma tam "wejścia".
Utknęłam, więc proszę o pomoc.
Małgorzata
- Pieniążek_Stanisław

Przepraszam. Co rozumiesz przez "wejścia"?
Archiwum jest publiczne.
Może tam każdy poszukujący się udać i przeglądać księgi.
St
Archiwum jest publiczne.
Może tam każdy poszukujący się udać i przeglądać księgi.
St
- Malgorzata_Rejowska

Proszę wybaczyć zwrot, ale myślałam, że dostęp do tych zbiorów jest trudniejszy, wymaga zgody władz zwierzchnich itd. Odległości wykluczają osobisty wgląd do akt, więc w efekcie chciałam zwrócić się o pomoc do kogoś miejscowego lub kogoś kto akurat będzie te zbiory przeszukiwał. Niestety kolejną bolączką jest to że prócz imion, nazwisk i lat nie mogę podać numerów aktów (indeksujący dla genetyki ich nie zamieścił). Więc nawet nie bardzo wiedziałam czy mogę komuś zawracać głowę, ale wspaniały człowiek W.A.Tobiasz powiedział mi kiedyś, ze jak nie zacznę prosić o pomoc to nigdy jej nie uzyskam. Tak więc próbuję 
Małgorzata
Małgorzata
Tutaj jest własciwy wątek dla takich próśb.
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=p%B3ock
Może ktoś pomoże..
pozdrawiam
Hubert
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=p%B3ock
Może ktoś pomoże..
pozdrawiam
Hubert
Poszukuje Aktu Małżeństwa Józefa Białkowskiego z Franciszką Górską (przed 1860) i/lub aktu urodzenia Józefa Białkowskiego (ok. 1815) parafia Ostrzeszów.
- Malgorzata_Rejowska

Zapoznałam się z wypowiedziami we wskazanym temacie i chyba sumienie by mnie zżarło gdybym jednak wysłała prosbę o interesujące mnie metryki, bo jest ich około 30 pozycji.
Niemniej dziękuję za podpowiedź.
Małgorzata
Niemniej dziękuję za podpowiedź.
Małgorzata
-
2ala030450

Witam,
Masz dwie drogi wyjścia: albo zamówić sobie płockie akta u Mormonów (tam mają z Płocka) albo samej przyjechać na kilka dni, zakwaterować w hotelu i szukać. Radzę w dniach środa - piątek, bo tylko w tych dniach czynne i to w godzinach 9 - 15. Zapraszam do Płocka.
Pozdrawiam – Ala
Masz dwie drogi wyjścia: albo zamówić sobie płockie akta u Mormonów (tam mają z Płocka) albo samej przyjechać na kilka dni, zakwaterować w hotelu i szukać. Radzę w dniach środa - piątek, bo tylko w tych dniach czynne i to w godzinach 9 - 15. Zapraszam do Płocka.
Pozdrawiam – Ala
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2012, 21:41 przez 2ala030450, łącznie zmieniany 1 raz.
bardzo dobrze sie tam pracuje, cisza, spokój, wiekszość dostępne od razu do rąk własnych.
Tylko trzeba sie streszczac żeby zdążyc w godzinach 9-12 bo później wspomniana Pani wychodzi.
Najlepsza rada jaką mogę dać to: Wiedziec dokładnie czego sie chce.
ps. Ostatnio nie wydawano juz ksiąg z 18 wieku.
p.
Tylko trzeba sie streszczac żeby zdążyc w godzinach 9-12 bo później wspomniana Pani wychodzi.
Najlepsza rada jaką mogę dać to: Wiedziec dokładnie czego sie chce.
ps. Ostatnio nie wydawano juz ksiąg z 18 wieku.
p.
używane skróty:
Dz. D. - Dzień Dobry
Dz. - Dziękuję
-----------------------------
Dziękuję
owidi - Piotr
Dz. D. - Dzień Dobry
Dz. - Dziękuję
-----------------------------
Dziękuję
owidi - Piotr
No to mnie trochę podłamaliście... Wiem, czego chcę, ale to wiem dotyczy 6 parafii i lat... Miałam zamiar zamówić te akta, na które mam namiar dokładny, a pobyt w archiwum poświęć na przeglądanie ksiąg, które nie zostały zindeksowane. Urlop nie z gumy, niestety. Zablokowanie XVIII wieku - kolejny problem. Raz się pewnie wybiorę (może z kimś do pomocy, żeby dostać więcej ksiąg?), ale dalej to chyba zostają mormoni.
Bardzo jestem wdzięczna za te informacje,
Pozdrawiam,
Eleonora
Bardzo jestem wdzięczna za te informacje,
Pozdrawiam,
Eleonora
To co się dało w AP odnaleźć, to już odnalazłam - w absolutnie cudownym archiwum w Pułtusku. Jednak zasoby tegoż od 1874 się zaczynają, wcześniejsze w Płocku. Zresztą uprzedzono mnie, że AD zasadniczo nie udostępnia tego, co można znaleźć a AP. No cóż, zrobię jedno podejście do AD w Płocku, a potem zobaczymy. Dzięki Wam wiem przynajmniej, czego się spodziewać i jak się przygotować.
Pozdrawiam,
Eleonora
Pozdrawiam,
Eleonora
-
Gawski_Marcin

-
2ala030450

Marcinku, nie wprowadzaj Eleonory w błąd. Napisz nam kiedy ostatnio udostępniono Ci akta z XVIII wieku. Od grudnia 2011 r. zarządzeniem Dyrektora AD ks. prof. Majewskiego wszystkie księgi z XVIII, XVII wieku są niedostępne Pozdrawiam – Ala
Ps. A może ktoś z nas ma dobry pomysł aby pomóc w tym temacie?
Ps. A może ktoś z nas ma dobry pomysł aby pomóc w tym temacie?
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2012, 21:43 przez 2ala030450, łącznie zmieniany 1 raz.