Podświle vs. Podsvile
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Chicken_19

Podświle vs. Podsvile
Witam,
posiadam fotografię, na której znajdują sie żołnierze Batalionu KOP "Podświle", który miał swój garnizon w miejscowości Podświle, znajdującej się wówczas na obszarze województwa wileńskiego.
I tutaj mam zagwozdkę takiego rodzaju - otóż na odwrocie fotografia podpisana jest następująco:
Podsvile dnia 19/VI 1936 roku.
Czy to możliwe aby Podświle pisano wtedy jako Podsvile?
posiadam fotografię, na której znajdują sie żołnierze Batalionu KOP "Podświle", który miał swój garnizon w miejscowości Podświle, znajdującej się wówczas na obszarze województwa wileńskiego.
I tutaj mam zagwozdkę takiego rodzaju - otóż na odwrocie fotografia podpisana jest następująco:
Podsvile dnia 19/VI 1936 roku.
Czy to możliwe aby Podświle pisano wtedy jako Podsvile?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Tomek_Wojtaszek

Re: Podświle vs. Podsvile
Nie tylko po angielsku; tak przetransliteruje tę nazwę własną z cyrylicy na alfabet łaciński większość Słowian wschodnich (zwłaszcza rosyjskojęzycznych). Jeśli natomiast notatka była napisana polską ręką, znającą meandry polskiej pisowni (a na to wskazuje reszta - poza nazwą miejscowości - podpisu na fotografii), to interpretowałbym to jako żarcik, polegający na podobieństwie do anglojęzycznych nazw miasteczek - typu Smallville.zelmir pisze: Po angielsku tak by się pisało![]()
Z całą pewnością nie było nigdy zasad gramatycznych, uprawniających taki zapis. Literka 'v' nawet dziś nie znajduje się polskim alfabecie
Pozdrawiam
(-) Tomek
Możliwe warianty pisowni nazwy miasteczka ze strony:
http://www.radzima.org/pl/miejsce/podswile.html
marek
http://www.radzima.org/pl/miejsce/podswile.html
marek
- Chicken_19

Witam
Uprzejmie prosze o skan tego zdjecia. Mojej prababci brat, kapitan Adam Ludwik Kryciński (ur. 1899 Skawina? zm. 1940 Katyń), tez byl w tym batalionie choc byl do niego przydzielony dopiero 18 V 1937 roku, to jednak musial duzo z tych wojskowych znac. Pragne wypelnic obraz jego zycia i to wszysko pomaga. Z gory dziekuje za poswiecony czas i trud.
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
Uprzejmie prosze o skan tego zdjecia. Mojej prababci brat, kapitan Adam Ludwik Kryciński (ur. 1899 Skawina? zm. 1940 Katyń), tez byl w tym batalionie choc byl do niego przydzielony dopiero 18 V 1937 roku, to jednak musial duzo z tych wojskowych znac. Pragne wypelnic obraz jego zycia i to wszysko pomaga. Z gory dziekuje za poswiecony czas i trud.
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
- Chicken_19

Być może przez to, że mało precyzyjnie napisałem swoją prośbę cześć osób zainteresowanych tym batalionem KOP mylnie mnie zrozumiała. Na fotografii owszem znajdują się żołnierze ale tylko dwaj. 1 to Stanisław Grabarczyk z Kutna, 2 nie znam. Obaj w stopniu szeregowców.
Z góry przepraszam, że odpowiadam po tak długim czasie ale przez nieuwagę nie miałem włączonego powiadomienia na maila gdy ktoś odpowie
Z góry przepraszam, że odpowiadam po tak długim czasie ale przez nieuwagę nie miałem włączonego powiadomienia na maila gdy ktoś odpowie
Pozdrawiam
Adam
Adam