Ksiegi Meldunkowe z Lodzi (Baluty)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Poszukuje zasobow/informacji/dostepu zwiazancych ze spisem ludnosci, ksiegami meldunkowymi, albo rejestrami lundosci z miasta Lodzi (albo/i dzielnicy Baluty) z lat obejmujacych okres 1970-1990.
Czy takie spisy sa dostepne internetwowo? Gdzie ich szukac?
Dziekuje,
Mglinkow.
Czy takie spisy sa dostepne internetwowo? Gdzie ich szukac?
Dziekuje,
Mglinkow.
-
apogorzelska

Witaj
Raczej na pewno nigdzie w internecie nie będą dostępne takie informację. Może książka telefoniczna z tamtych lat coś ci pomoże. Znalazłam tylko coś takiego , na dole jest kontakt do właściciela, może jeszcze ją ma.
http://incb.net/incb/wad/wad0014-Spis-t ... domow.html
Pozdrawiam
Ania
Raczej na pewno nigdzie w internecie nie będą dostępne takie informację. Może książka telefoniczna z tamtych lat coś ci pomoże. Znalazłam tylko coś takiego , na dole jest kontakt do właściciela, może jeszcze ją ma.
http://incb.net/incb/wad/wad0014-Spis-t ... domow.html
Pozdrawiam
Ania
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Dziekuje, ale ta osoba (p Kolanowska) nie miala telefonu.
A czego dokladnie szukasz? Tylko adresu? Moze da sie do tego dotrzec w inny sposob?
Pozdrawiam,
Marcin
Szukam informacji o nazwiskach Krakowiak, Szymanek, Syguła, Owczarek, Jaros, Terka, Siekacz i Wojtczak.
Szczegoly na MOJEJ STRONIE.
Marcin
Szukam informacji o nazwiskach Krakowiak, Szymanek, Syguła, Owczarek, Jaros, Terka, Siekacz i Wojtczak.
Panie Marcinie,
Szukam mojej ciotki, ktora nazywala sie Kolanowska i mieszkala na Balutach. Niestety nie jestem pewien imienia. Wiem, ze mieszkala w malym drewnianym domku i ze odwiedzilem ja gdzies w latach 1972-1975 (dawno temu). Wiem, ze wtedy mieszkala sama i albo byla wdowa (tz Kolanowska byloby to nazwisko po mezu) albo byla panna i to bylo jej nazwisko rodowe.
Niestety nie pamietam rowniez dokladnego adresu p. Kolanowskiej ale wiem, ze byla milosniczka i pasjonatka historii rodzinnej jak rowniez historii Miasta Lodzi.
Szukam mojej ciotki, ktora nazywala sie Kolanowska i mieszkala na Balutach. Niestety nie jestem pewien imienia. Wiem, ze mieszkala w malym drewnianym domku i ze odwiedzilem ja gdzies w latach 1972-1975 (dawno temu). Wiem, ze wtedy mieszkala sama i albo byla wdowa (tz Kolanowska byloby to nazwisko po mezu) albo byla panna i to bylo jej nazwisko rodowe.
Niestety nie pamietam rowniez dokladnego adresu p. Kolanowskiej ale wiem, ze byla milosniczka i pasjonatka historii rodzinnej jak rowniez historii Miasta Lodzi.
-
lubczyk_zofia

Witaj
A może zwyczajnie zadzwonić do Urzędu Dzielnicy Bałuty i poprosić o radę a nawet o pomoc. Ostatnio trzy razy w telefon udałomi się zdobyć trzy kopie aktów stanu cywilnego, teraz w urzędach pracują kompetentni ludzie tylko trzeba umieć z nimi rozmawiać i przede wszystkim wiedzieć czego się szuka.
pzdrawiam Zofia
A może zwyczajnie zadzwonić do Urzędu Dzielnicy Bałuty i poprosić o radę a nawet o pomoc. Ostatnio trzy razy w telefon udałomi się zdobyć trzy kopie aktów stanu cywilnego, teraz w urzędach pracują kompetentni ludzie tylko trzeba umieć z nimi rozmawiać i przede wszystkim wiedzieć czego się szuka.
pzdrawiam Zofia
-
apogorzelska

A pamiętasz ile lat mogła mieć? Napisz proszę imię, nawet jak nie jesteś pewien 
Znalazłam przez http://www.lzuk.lodz.pl/
KOLANOWSKA JÓZEFA zmarła 1985-09-03 , Cmentarz komunalny Zarzew
Ania
Znalazłam przez http://www.lzuk.lodz.pl/
KOLANOWSKA JÓZEFA zmarła 1985-09-03 , Cmentarz komunalny Zarzew
Ania
Ania Pogorzelska
Aniu,
Wow.. Ja to tez znalazlem (ale przypadek!), ale nie wiem czy ona miala na imie Jozefa. Moze tak a moze nie. Teraz od razu poszedlbym na ten cmentarz i sprawdzil czy na pomniku sa jakies inne dane, rok urodzenia, miejsce, itp. Niestety mieszkam okolo 7,000 km od Lodzi. Troche daleko. A tak bym chcial.
Jesli chodzi o date smierci, to mogla byc to ta osoba. Tak sobie mysle, ze ta ciocia urodzila sie gdzies okolo ~1900 roku +/- 5-7 lat (bo byla starsza od mojej babci, ktora urodzila sie w 1904).
Wow.. Ja to tez znalazlem (ale przypadek!), ale nie wiem czy ona miala na imie Jozefa. Moze tak a moze nie. Teraz od razu poszedlbym na ten cmentarz i sprawdzil czy na pomniku sa jakies inne dane, rok urodzenia, miejsce, itp. Niestety mieszkam okolo 7,000 km od Lodzi. Troche daleko. A tak bym chcial.
Jesli chodzi o date smierci, to mogla byc to ta osoba. Tak sobie mysle, ze ta ciocia urodzila sie gdzies okolo ~1900 roku +/- 5-7 lat (bo byla starsza od mojej babci, ktora urodzila sie w 1904).
-
apogorzelska

Pochowany jest z nią KOLANOWSKI ALEKSANDER. Możesz zadzwonić do administratora cmentarza i podpytać. Powinni chyba mieć informację o ostatnim miejscu zamieszkania zmarłej.
Ania Pogorzelska
Dlatego pytalem o to czego potrzebujesz... Jesli okaze sie, ze to ta osoba (chodzi o Jozefe pochowana na Cmentarzu Zarzew Komunalnym) to w kancelarii moga Ci juz sporo powiedziec. W karcie zgonu jest zazwyczaj ostatni adres zmarlego.
Gdybys potrzebowal planu cmentarza to akurat wrzucalem kiedys na TGCP:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b3 ... 958d0.html
A w ogole to moge ow grob zlokalizowowac i sfotografowac, bo akurat mieszkam w poblizu. Tyle tylko, ze aura niespecjalnie sprzyja
Gdybys potrzebowal planu cmentarza to akurat wrzucalem kiedys na TGCP:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b3 ... 958d0.html
A w ogole to moge ow grob zlokalizowowac i sfotografowac, bo akurat mieszkam w poblizu. Tyle tylko, ze aura niespecjalnie sprzyja
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
- kwroblewska

Tyle tylko, ze zmarlych (przynajmniej w Lodzi) nie obowiazuje rejonizacja i chowani sa gdzie wygodnie rodzinie, gdzie jest wolne miejsce lub gdzie lezy juz ktos inny.kwroblewska pisze:Co prawda wiele rzeczy jest możliwych, ale dzielnica Bałuty i cmentarz na Zarzewie to bardzo oddalone części Łodzi.
Na to bym niestety nie liczyl. O ile dane zmarlego podadza bez problemu jak znajda chwile czasu, o tyle dane i adresy osob zyjacych podpadaja juz pod ochrone danych osobowych. Przejde sie tam jak snieg troche stopnieje, zrobie zdjecia, a jesli chcesz to poloze tez jakis liscik. Moze ktos sie odezwie. Tyle tylko, ze zima to kiepska pora na lisciki, bo i rzadziej groby sa odwiedzane, a i papier, nawet zabezpieczony, moze nie przetrzymac wilgoci. Ale sprobowac mozna.kwroblewska pisze:Administracja cmentarza posiada raczej informację kto się opiekuje - opłaca miejsce.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
-
Włodzimierz