kawaleria przed II wojną światową

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

s_szpilska

Sympatyk
Nowicjusz

Losy Józefa Szpilskiego

Post autor: s_szpilska »

Dzień dobry!

Wczoraj dowiedziałam się, że mój dziadek JÓZEF SZPILSKI (ur. 07.01.1906r., w Słowikach Starych, syn Józefa i Bronisławy) przed II wojną światową był w wojsku własnie w Grudziądzu i własnie w kawalerii. Szukam jakichkolwiek danych i informacji na jego temat.
Proszę mi napisać czy istnieje jakaś możliwość żeby sprawdzić kiedy i czy rzeczywiście był tam w wojsku. Wiem, że służba wojskowa trwała wtedy dwa lata. Wiem też, że z wojska miał wychodzić pod koniec roku 1939 jednak wybuchła wojna i "poszli" na Warszawę tam został aresztowany i zesłany gdzieś w okolice Jeziora Bodeńskiego.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Proszę choćby o pomoc gdzie cokolwiek mogę znaleźć.

Pozdrawiam Sylwia Kudynowska
s_szpilska

Sympatyk
Nowicjusz

kawaleria przed II wojną światową

Witam!

Potrzebuję pomocy albo instrukcji gdzie moge znaleźć osobę, która w latach 1937/1939 była w kawalerii. Dziadek miał wychodzić z wojska pod koniec 1939 roku ale wybuchła wojna i "ruszli" na pomoc Warszawie tam został aresztowany w okolice Jeziora Bodeńskiego (TYLE WIEM). pORADŹCIE GDZIE COKOLWIEK NA TEN TEMAT MOGĘ ZNALEŹĆ.
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Post autor: Chicken_19 »

Najlepiej to w CAW. Ale z tego co wiem to jest zamknięty do odwołania :(
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Losy Józefa Szpilskiego

Post autor: agnieszka5995 »

Dzien dobry Sylwio,

czy dziadek nie wrocil po wojnie do Polski i kiedys nie staral sie o uprawnienia kombatanta w (dawnym Zbowidzie). obecnie w urzednie do spraw Kombatantow i Osob Represjonowanych? Moj wujek tez byl w Grudziadzu, bral udzial w kampaniii wrzesniowej, potem byl na froncie na Wegrzech, gdzie organizowal przerzut wojsk na zachod. W Zbowidzie zachowalo sie po nim sporo materialow, wlasnorecznie napisany zyciorys, zeznania swiadkow, zdjecie itd. Napisz do nich faks lub mail z zescanowanym podpisem. Po moim dziadku tez dostalam sporo materialow z Urzedu do Spraw Kombatantow. Materialy przysylaja na wniosek osoby skladajacej podanie, nie trzeba udowadniac pokrewienstwa i wszystko jest za darmo. Bardzo mila obsluga. Sprobuj. Pozdrawiam Agnieszka
s_szpilska

Sympatyk
Nowicjusz

Dziadek wrócił do Polski w 1945 roku, nikt nie starał się nigdy o żadną rekomensatę. Dokumentów nie mam właściwie żadnych, babcia przed śmiercią wszystko popaliła, uchowało się tylko jedno zdjęcie. Napiszędo zbowidu może rzeczywiście cos tam mają. Bardzo dziekuję
stanisław123

Post autor: stanisław123 »

Witam,
z CAW to nie jest tak łatwo. Pisałem do nich 2-krotnie, w jednej sprawie właśnie dotyczącej ułana.

Odpowiedź była taka, że dane nazwiska nie figurują, ale tylko w rozkazach o odznaczeniach, natomiast dokumenty konkretnego pułku ułanów, mnie interesującego, zaginęły podczas wojny.
Nie znając żadnych danych i szczegółów dotyczących żołnierza, ciężko będzie skorzystać z CAW.

Ja szukałem kilka lat informacji o żołnierzu, a znalazłem je tam, gdzie nigdy nie przyszło na myśl mi szukać. Czyli w Urzędzie ds Kombatantów i Osób Represjonowanych. Wielu żołnierzy września 39r należało do dawnego Zbowid-u. Od grudnia ubiegłego roku dysponuję dzięki temu życiorysem jak i informacjami o całym przebiegu służby zarówno przed wojną jak i we wrześniu 1939r. Niesamowita rzecz.

Życzę powodzenia
Stanisław
s_szpilska

Sympatyk
Nowicjusz

dzisiaj tam napisałam, zobaczymy co odpisza:) pozdrawiam
LukaszK

Sympatyk

Post autor: LukaszK »

Witam,

Przy okazji poruszonego tematu chciałbym zapytać o możliwości poszukiwania informacji na temat osób biorących udział w IWŚ. Czy tworzono jakieś rejestry żołnierzy, którzy przeżyli, zostali inwalidami? Czy byli oni otoczeni jakąkolwiek "opieką"?

Pozdrawiam,

Łuaksz
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Przed wojną był Związek Legionistów do którego należeli kombatanci. Akt należy szukać w archwach lub CAW, marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”