Witam i pozdrawiam wszystkich szukających własnych korzeni rodowych.
Ponieważ opracowuję przyczynek do badań historyczno – genealogicznych swojej rodziny, chciałbym się zapytać jak przedstawić w formie pisemnej wyniki moich działań. (dotyczy rodu z Podlasia)
Chciałbym aby moja praca mogła być wydrukowana, ale nie bardzo wiem jak przedstawić te badania. Ja do tej pory zrobiłem to tak:
1. Wstęp (gdzie określiłem cel tej pracy, jak również powody, które skłoniły mnie do podjęcia badań);
2. Rys historyczno-geograficzny ziem, które można określić jako kolebka naszej rodziny;
3. Historię wsi z której pochodzą najstarsi odnalezieni praprzodkowie;
4. Pochodzenia nazwiska i próba odpowiedzi skąd wzięli się na tych ziemiach moi przodkowie;
5. Rozdział poświęcony próbie odpowiedzenia na pytanie czy moi przodkowie byli katolikami czy unitami (w świetle zachowanych dokumentów jak również zachowanych zabytków sztuki ludowej, oraz wspomnień najstarszych mieszkańców tej wsi (to niby żaden dowód);
6. Drzewo genealogiczne z ukazaniem probanta (tu dałem dziadka ponieważ od Niego najłatwiej wykazać przodków i potomków);
7. Rozdział poświęcony zwyczajom i obrzędowości ludu wiejskiego ze wskazaniem na specyficzne deformacje zwyczajów Podlaskich występujących w tej konkretnej wsi;
8. Ubiór mieszkańców środkowego Podlasia z szczegółowym opisem w oparciu o źródła etnograficzne.
9. Podsumowanie badań, określenie pracy do wykonania w przyszłości,bibliografia i przypisy;
W trakcie prac nad tą monografią rodzinną wynikło parę problemów i tym kieruję do Was pytania:
1. Jak zaprezentować drzewo genealogiczne, żeby zmieściło się ono w formacie A4, nie koniecznie na jednej karcie, ale tak aby nie było problemów z drukiem tej monografii?
2. Czy w opracowaniu takim powinien się zawierać rozdział 6 i 7?
3. Czy można dodać rozdział gdzie umieścił bym wspomnienia z przeszłości (różne historie, opowiastki i inne wspominki)?
Dlaczego o tym piszę? Ponieważ, w pracy korzystałem z różnych archiwaliów przechowywanych w AP i wg lektury przepisów każda opublikowana praca powinna zostać nieodpłatnie przekazana do wspomnianego wyżej urzędu (więc chciałbym aby publikacja była przygotowana profesjonalnie).
Pozdrawiam serdecznie (uzależniony genealog

)
Piotr Tomasz Harasimiuk z Warszawy
PS. W moich badaniach uczestniczy kilka osób, które pomagają mi w poszukiwaniach praprzodków i umożliwiają korzystanie ze żródeł niedotępnych zwykłym śmiertelnikom.