Augustowska Gubernialna Deputacja Szlachecka

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Witajcie! Czy przeglądał ktoś z forumowiczów akta Augustowskiej Gubernialnej Deputacji Szlacheckiej w AP Białystok? Czy jest może dostępna gdzieś lista nazwisk tam uwzględnionych, względnie jakie dane tam mogą być zawarte. Wiem na ten temat tylko tyle, ile napisano w przewodniku po zasobie w AP.
Dziękuję za odp.
IgorD.
Awatar użytkownika
Czajkowska_Joanna

Sympatyk

Post autor: Czajkowska_Joanna »

Na stronie www.katalogszlachty.com są spisy z Augustowskiej Gubernialnej Deputacji Szlacheckiej - wybrane litery. Z rozmowy z pracownikiem Archiwum Państowego w Białymstoku wiem, że księgi nie są kompletne a niektóre nie zawierają nazwisk. Pozdrawiam. Joasia
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam !
Z moich dokumentów rodzinnych (z roku ok. 1840) wynika, że z Augustowskiej Gubernialnej Deputacji Szlacheckiej, spis szlachty wraz z dokumentami rodzin, które starały się o legitymację szlachecką, został przesłany do Petersburga w celu zaopiniowania i stamtąd już te dokumenty nie wróciły. Tak wynika z korespondencji między jednym z moich przodków, a Panem *Kaczanowskim herbu Nałęcz, który prowadził biuro heraldyczne w Warszawie. Po śmierci Pana Kaczanowskiego, rzekomo wróciły do Warszawy (chyba to jedynie plotka) i można je było odebrać w redakcji jakieś gazety, która się znajdowała, gdzieś przy ul. Długiej w Warszawie. Tam były podobno, aż do czasu wybuchu Powstania Warszawskiego, a co dalej z nimi było nie wiadomo (prawdopodobnie spłonęły). Ponieważ znalazłem w Archiwum w Petersburgu numery akt o moim przodku Franciszku Serafinie Szczerbińskim (1816-1863), komorniku Sądu Pokoju w Tykocinie (wymienionym także na stronie www.katalogszlachty.com , który podaje Pani Joanna Czajkowska), więc specjalnie w to, że wróciły do Polski nie wierzę. :wink:
Pozdrawiam Jerzy

* Grzegorz Kaczanowski 1791, poseł inflancki, metrykant WKL (był nim jeszcze do czasu przewiezienia metryk do Petersburga) - wójt wołkowyski. W 1804 legitymowal się ze szlachectwa w Galicji zachodniej. Żonaty z Konstancją z Ryczów córką Wilhelma konsyliarza królewskiego
PS.
O archiwaliach MDL - http://genealodzy.pl/name-News-article-sid-376.phtml
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Panie Jerzy, czy kontaktował się Pan z petersburskim archiwum listownie, czy może był Pan osobiście w Rosji? Czy mógłby Pan coś więcej napisać o uzyskaniu dokumentów stamtąd? pozdrawiam,
IgorD.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Panie Igorze!
Najpierw rozmawiałem na ten temat z genealogiem z Mińska, który mi potwierdził istnienie akt zarówno w Mińsku jak i w Sankt Petersburgu. On mi także potwierdził istnienie akt o moim rodzie. Jednak jego cena za usługę w zakresie wyszukiwania, była zbyt wygórowana (ok. 1 dolara z minutę poszukiwań). Ponieważ nie określił górnej granicy dalszych poszukiwań więc nie skorzystałem jego usług. Następnie na stronie Archiwum Sankt Petersburga znalazłem w wykazie, że istnieją akta o moim praparadziadku.
Pozdrawiam Jerzy
PS. Z uwagi na aktualny stan mojego zdrowia, nie wybieram się tam, na razie. Nie kontaktowałem się także do tej pory z Archiwum. Jednak z opowieści znajomego wynika, że wizyta tam jest 'pod pełnym nadzorem' i określona w czasie (nie należy nastawiać się na swobodę w szperaniu).
Na temat możliwości sprowadzenia akt do Polski, kiedyś już tu była jakaś rozmowa. Wynikało z niej, że jak na razie szanse sprowadzenia ich są raczej małe. Tak min. wypowiadał się w artykule jakiś profesor z Białegostoku (trochę to dawno było i nazwiska nie pamiętam). Wiem, że niektóre akta z Mińska udało się kiedyś ściągnąć do Polski dzięki staraniom Związku Szlachty Polskiej.
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Czy mogę prosić link do spisu, w którym znalazł Pan szukane nazwisko?
z góry dzięki
IgorD.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Rosyjskie Państwowe Historyczne Archiwum w Sankt Petersburgu:
http://fgurgia.ru/start.do
Po wejściu na stronę musi Pan cyrylicą wpisać (wkopiować) wcześniej napisane na rosyjskiej klawiaturze poszukiwane nazwisko.
Tu ma Pan link do rosyjskiej klawiatury:
http://www.rusofil.pl/cyrylica/index.html
Санкт-Петербург, Заневский пр., 36
Тел.: (812) 438-55-20
Факс: 438-55-94

Pozdrawiam Jerzy
PS.
Przy okazji uzupełnię poprzednią informację, bo znalazłem w swoich dokumentach, że:
Biuro Heraldyczne Pana Kaczanowskiego mieściło się w Warszawie przy ul. Krakowskie Przedmieście 415, w pałacu St. Potockiego, dawniej Lubomirskich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”