Aktywność przemysłowo-handlowa Twoich przodków w Rosji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Aktywność przemysłowo-handlowa Twoich przodków w Rosji
Witam serdecznie czy mogę poprosić o sprawdzenie nazwisk
Kraszewski Adam i Kraszewski Jan bracia synowie Józefa. Wiem, że zajmowali się handlem skórami
dziekuję Dorota
Kraszewski Adam i Kraszewski Jan bracia synowie Józefa. Wiem, że zajmowali się handlem skórami
dziekuję Dorota
- Aftanas_Jerzy

Witam!DorotaP pisze:Witam serdecznie czy mogę poprosić o sprawdzenie nazwisk
dziekuję Dorota
W rejestrze z 1902 roku jest tylko jeden Kraszewski :
"Kraszewski Zygmunt" - Fabryka cukierków
Warszawa, Krakowskie Przedmieście 60 (10 robotników)
Wymienieni bracia mogli być ajentami jakiejś garbarni skupującymi w jej imieniu surowe skóry, ale nie prowadzili samodzielnej działalności handlowej rejestrowanej. Mogła też być zarejestrowana ich działalność gospodarcza w innym okresie czasu (wcześniej lub później).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Bardzo dziekuję za szybką odpowiedź
Dorota
Dorota
- Aftanas_Jerzy

Witam!gosia.6806 pisze:j_aftanas pisze:Witam!gosia.6806 pisze:Dziękuje Panie Jurku
Pozdrawiam
Gosia
Nie skojarzyłem poprzedniej odpowiedzi z Pani zapytaniem na PW. Teraz podaję nazwiska pochodne od "Sandomierz", a znajdujące się w wykazie. Może się przydać. Wszystkie te osoby działały w guberniach znajdujących się poza Królestwem Kongresowym. Jeśli trzeba, to podam dane szczegółowe dot. miejsca i rodzaju działalności poniższych osób:
Sandomirowa Dwojra
Sandomirska Fruma-Hesia
9x Sandomirski (imiona: Aron, Berko, Mojżesz, Mordochaj, Salomon, Froim, Jakub, Jankiel)
2x spółki: "Sandomirski i Doliński" oraz "Sandomirski i Rabinowicz"
Jak najbardziej Panie Jurku...byłabym wdzięczna za bliższe dane podanych przez Pana osób o nazwiskach Sandomirowa,Sandomirski-ska.Może kiedyś sie przydać jak znajdę powiazanie nazwiska Sandomierz z nazwiskami Sandomir,Sandomirski-ska.
Z wyrazami szacunku dla Pana
Gosia.
Oto cały zestaw:
1. Sandomir Dwejra c, Szymona - właścicielka sklepu wielobranżowego
Irkucka Gubernia, Kirenski Powiat, wieś Kazarocznoje
2. "Sandomirskij A.D. i Dolinskij N.M."- właściciele składu tarcicy
Połtawska Gubernia, Kremienczug, na Kagakłymie
3. Sandomirskij Jankiel s. Herszka - sklep z workami
Połtawska Gubernia, Kremienczug, ul. Marinskaja
4. Sandomirskij Mojżesz s. Jankiela - właściciel sklepu z farbami
Połtawska Gubernia, Kremienczug, ul. Charczewaja
5. Sandomirskij Salomon s. Jakuba - sklep z bakaliami
Połtawska Gubernia, Kremienczug, ul. Jekatierininskaja
6. "Sandomirskij i Rabinowicz I." - Fabryka Tytoniowa (machorka) - 45 robotników
Połtawska Gubernia, Kremienczug, ul. Mieszczańskaja
7. Sandomirskij Froim s. Herszka - tartak parowy - 20 robotnika
Połtawska Gubernia, Kremienczug, ul. Kijewskaja
8. Sandomirskij Froim s. Herszka - magazyn szkła
Połtawska Gubernia, Kremienczug, ul. Aleksandrowskaja
9. Sandomirskij Freom s. Herszka - skład tarcicy
Połtawska Gubernia, powiat Kremienczug, osada Kieleberda
10. Sandomirskaja Fruma-Hesia c. Dawida - sklep z naftą
Połtawska Gubernia, powiat Kremienczug, wieś Karantyn
11. Sandomirskij Mord. s. Izraela - sklep meblowy
Jekatierinosławska Gubernia, Jekatierinosław, Prospekt, dom Babuszkina
12. Sandomirskij Berko s. Jankiela - sklep z maszynami i narzędziami rolniczymi
Jekatierinosławska Gubernia, Aleksandrowski powiat, Hulaj-Pole
13. Sandomirskij Aron s. Abrahama - sklep z wyrobami włókienniczymi
Jekatierinosławska Gubernia, Osiedle Józowo
14. Sandomirskij Aron s. Abrahama- sklep z wyrobami ze skóry
Jekatierinosławska Gubernia, Nowomoskowsk, ul. Szwedskaja
15. Sandomirskij Jakub s. Abrahama- sklep z wyrobami włókienniczymi
Jekatierinosławska Gubernia, Nowomoskowsk, ul. Na Podole
Ostatnio zmieniony śr 01 lut 2012, 01:22 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- gosia.6806

Dziękuję bardzo Panie Jurku
Z wyrazami szacunku....
Gośka
Z wyrazami szacunku....
Gośka
- JanczewskaM

Witam,
czy w tych księgach pojawia się może nazwisko Nausner? Adolf Nausner s. chyba Samuela. Ale interesują mnie wszystkie dane o Nausnerach jesli występują.
Z góry dziękuję
Monika Janczewska
czy w tych księgach pojawia się może nazwisko Nausner? Adolf Nausner s. chyba Samuela. Ale interesują mnie wszystkie dane o Nausnerach jesli występują.
Z góry dziękuję
Monika Janczewska
- Aftanas_Jerzy

Witam!JanczewskaM pisze:Witam,
Z góry dziękuję
Monika Janczewska
Nazwisko Nausner (Науснер) nie występuje w wykazach kupców, przedsiębiorców zarejestrowanych w 1902 roku. Nazwisko niemieckie i jeszcze z podanym imieniem Adolf skłoniło mnie do poszukiwania informacji w innych zbiorach. Natrafiłem na nast. link:
http://www.bbkl.de/n/nausner.shtml
Wymienia się tam taka osobę (syna mistrza stolarskiego ur. w Wilnie). Dlatego sprawdziłem szczegółowo Wilno i okolicę pod względem stolarni, zakładów meblarskich. Znalazłem jeden zarejestrowany w 1900 r. i na tyle znaczny, że w nim był chyba nie jeden mistrz stolarski. Oto on:
Wytwórnia mebli wiedeńskich (39 zatrudnionych) - właściciel L. U. Gilels(Hilels)
Wilno, Słomiany zaułek
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- JanczewskaM

Tak Ernst to brat mojej babci
ten link znam. Wytwórnia mebli wiedeńskich - hmm możliwe, że pradziadek tam pracował tym bardziej, że Nausnerowie to rodzina protestanów wypędzonych w XVIII w z Austrii konkretnie okolic Salzburga. Moja babcia była najstarsza z jego dzieci i urodziła się w 1900 r w Wilnie. Wg rodzinnych legend podobno Adolf a może firma w której pracował dostał jakąś nagrodę na wystawie w Paryżu??? za wykonanie parkietu. Wśród pamiątek rodzinnych jest srebrna papierośnica, którą miał rzekomo otrzymać z dworu carskiego za jakąś pracę ale czy to wszystko prawda? Pamiętam z jej opowiadań, że przez jakis czas mieszkała w Rosji, w Moskwie ukończyła 20 sierpnia 1917 r kurs buchalterii w szkole Anisimowej mam świadectwo. Dziękuję ślicznie za pomoc, może uda mi się znaleźć jakieś informacje o tej wytwórni mebli
- Aftanas_Jerzy

To trzeba będzie poszukać w Moskwie. Czy o inne nazwiska też może chodzić? Jak coś znajdę, to napiszę. Czy na tej papierośnicy są jakieś napisy wygrawerowane?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- JanczewskaM

Nic co by wskazywało, że to z dworu myślę, że to raczej było na zasadzie że ktoś był zadowolony z usługi i co miał akurat pod ręką to podarował ale tak jak mówię to tylko rodzinna opowieść
obecnie raczej nie do sprawdzenia. Papierośnica raczej taka ciężkawa z przodu wyrzeźbiony na całej powierzchni rycerz zabijający coś tak jakby smoka może św.Jerzy? Tam, gdzie się naciska z boku żeby się otworzyła mały fioletowy kamień.... W późniejszym czasie wykonana grawerka z dedykacją dla mojego dziadka namiętnego palacza . Z tego biogramu Ernsta wynika, że Nausnerowie przed rewolucją mieszkali w Kałudze pod Moskwą. Dziękuję za pomoc i polecam się pamięci. Inne nazwiska to np Aleksander Janczewski ale to już raczej w kontekście czegoś w rodzaju urzędu skarbowego - przez jakis czas pracował w Petersburgu w Kontrolnoj Pałatie ale to juz wybiega poza temat tego postu 
Monika Janczewska
j_aftanas pisze:Witam,Plucinska_Malgorzata pisze:Witam!j_aftanas pisze: Bardzo prosiłabym o obu Knaapów. Oni raczej "piszą się" przez dwa "a", a nie dwa "p".
Pozdrowienia.
M.P.
Musiałem odszukać te nazwiska zapisane przez dwa "a" a nie przez dwa "p" - w spisie jest pomyłka. Dlatego to trochę trwało. Oto treść wpisu:
1. "Franz Mark i Co" - Maszyny i wyposażenie typo-litograficzne
Właściciele: Mark Franz, Knaap August s. Andrzeja i Petz Ludwik s. Adolfa
Adres kontaktowy dla klientów: S. Petersburg, Stolarny piereułok 12, telefon 941
2. "Franz Mark i Co" - Wytwórnia maszyn typo-litograficznych i introligatorskich - 12 robotników
Właściciele: Mark Franz, Knaap Antoni s. Andrzeja i Petz Ludwik s. Adolfa
Adres wytwórni: S. Petersburg, Stolarny piereułok 12,
Do roku 1885 w Petersburgu działał brat Antoniego Ludwik. Natomiast dotychczas nie spotkałem informacji o bracie o imieniu August.
Mam pytanie o rok, z którego pochodzi ten spis oraz ewentualnie o informacje o Auguście Knaap.
Pozdrawiam
S.D.
- Aftanas_Jerzy

Spisy i zestawienia wykonano wg stanu sprawozdań gospod. na dzień 1 lipca 1902 r (st. styl).kamienica pisze:
Witam,
Do roku 1885 w Petersburgu działał brat Antoniego Ludwik. Natomiast dotychczas nie spotkałem informacji o bracie o imieniu August.
Mam pytanie o rok, z którego pochodzi ten spis oraz ewentualnie o informacje o Auguście Knaap.
Pozdrawiam
S.D.
Podaję pełne informacje o każdej osobie. Nic więcej nie podano. Mam jeszcze zestawienia kupców 1 i 2 gildii w Petersburgu i Moskwy z lat 80-tych.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
W Paryżu jest biblioteka przechowująca materiały związane z francuskimi wystawami.JanczewskaM pisze: Wg rodzinnych legend podobno Adolf a może firma w której pracował dostał jakąś nagrodę na wystawie w Paryżu???
http://www.bie-paris.org/site/fr/biblio ... u-bie.html
Adres:
Bureau International des Expositions
34, Avenue d'Iéna
75116 Paris
France
email do biblioteki: bie@bie-paris.org
Podaj nazwę firmy, nazwisko Adolfa i przedział lat, no i oczywiście ze nagroda była za parkiet.
Jeśli znajda informacje, to prześlą Ci kopie.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... it=+wystaw*
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
magdam1221
Witam!
Będę wdzięczna za sprawdzenie nazwiska Manuszkiewicz Michał, podobno przybył do Polski z Litwy.
Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Magda M.
Będę wdzięczna za sprawdzenie nazwiska Manuszkiewicz Michał, podobno przybył do Polski z Litwy.
Magda M.
- Aftanas_Jerzy

Takiego nazwiska nie znalazłem (wykaz z 1902roku).magdam1221 pisze:Witam!
Magda M.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas