Nazwisko: Skrobisz

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=14264&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
ElzbietaB

Post autor: ElzbietaB »

mój dziadek pochodził z miejscowosci rudniki /okolice radoszyc może konskich/pozdrawiam elżbieta
krzysztofjach1

Sympatyk
Legenda

Post autor: krzysztofjach1 »

W miejscowości Rykały w pow. białobrzeskim był kiedyś młynarz o tym nazwisku, prowadził on młyn wodny. Było to jeszcze przed II Wojną Światową, młyn był czynny jeszcze w latach 50.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Skrobiszów jest dużo w parafii Krasocin i Łopuszno, jeśli sobie dobrze przypominam.
Pozdrawiam, Oskar Brożek :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
michalmilewski

Sympatyk

Post autor: michalmilewski »

Wśród przodków i krewnych mojej żony jest mnóstwo osób noszących nazwisko Skrobisz. Wywodzą się wszyscy z Wygody w parafii Sienno, a ich przodek Wawrzyniec Skrobisz przybył tam z Krępy Kościelnej prawdopodobnie w 1869 roku. Najstarszym znanym nam przedstawicielem tej linii Skrobiszów był Antoni Skrobisz (ojciec powyższego Wawrzyńca), ur. przed 1830, żonaty z Magdaleną Matak.
MarMat

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarMat »

Czy ktoś coś wie o małżeństwie Skrobisz : Michał i Józefa
Marcin Matusiak
michalmilewski

Sympatyk

Post autor: michalmilewski »

Witam,
W ramach własnych badań nad rodziną Skrobiszów szukam mężczyzn noszących to nazwisko, którzy byliby skłonni przebadać się genetycznie w celu określenia własnej haplogrupy chromosomu Y (dziedziczonej wraz z nazwiskiem). Najprostsze badanie tego typu kosztuje ok. 300 zł (czasami w ramach promocji cena spada poniżej 200 zł). Gotów jestem pokryć połowę kosztów takiego badania, gdyby kogoś nie było na to stać. Badanie nie wymaga wykonywania żadnych podróży ani pobierania krwi. Chciałbym przekonać się, czy Skrobiszowie z różnych regionów Polski (głównie powiaty Lipsko, Końskie, Kielce, Włoszczowa, Pińczów i Skierniewice, ale nie tylko) są ze sobą spokrewnieni w linii męskiej. Dodam może, że wyniki Skrobiszów z rodziny mojej żony wskazują na haplogrupę dość nietypową w Polsce.
Pozdrawiam,
Michał
Kaleta.Alicja

Sympatyk
Adept

Post autor: Kaleta.Alicja »

Witam, mam w drzewie nazwisko Skrobisz Walenty,ur.ok.1880 r.Karolina Skrobisz zd.Świątkowska okolice Włoszczowy,Małogoszcz,Jędrzejów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”