Nazwisko: Skrobisz
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=14264&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
mój dziadek pochodził z miejscowosci rudniki /okolice radoszyc może konskich/pozdrawiam elżbieta
-
krzysztofjach1

W miejscowości Rykały w pow. białobrzeskim był kiedyś młynarz o tym nazwisku, prowadził on młyn wodny. Było to jeszcze przed II Wojną Światową, młyn był czynny jeszcze w latach 50.
- Brozek_Oskar

Skrobiszów jest dużo w parafii Krasocin i Łopuszno, jeśli sobie dobrze przypominam.
Pozdrawiam, Oskar Brożek
Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
michalmilewski

Wśród przodków i krewnych mojej żony jest mnóstwo osób noszących nazwisko Skrobisz. Wywodzą się wszyscy z Wygody w parafii Sienno, a ich przodek Wawrzyniec Skrobisz przybył tam z Krępy Kościelnej prawdopodobnie w 1869 roku. Najstarszym znanym nam przedstawicielem tej linii Skrobiszów był Antoni Skrobisz (ojciec powyższego Wawrzyńca), ur. przed 1830, żonaty z Magdaleną Matak.
Czy ktoś coś wie o małżeństwie Skrobisz : Michał i Józefa
Marcin Matusiak
Marcin Matusiak
-
michalmilewski

Witam,
W ramach własnych badań nad rodziną Skrobiszów szukam mężczyzn noszących to nazwisko, którzy byliby skłonni przebadać się genetycznie w celu określenia własnej haplogrupy chromosomu Y (dziedziczonej wraz z nazwiskiem). Najprostsze badanie tego typu kosztuje ok. 300 zł (czasami w ramach promocji cena spada poniżej 200 zł). Gotów jestem pokryć połowę kosztów takiego badania, gdyby kogoś nie było na to stać. Badanie nie wymaga wykonywania żadnych podróży ani pobierania krwi. Chciałbym przekonać się, czy Skrobiszowie z różnych regionów Polski (głównie powiaty Lipsko, Końskie, Kielce, Włoszczowa, Pińczów i Skierniewice, ale nie tylko) są ze sobą spokrewnieni w linii męskiej. Dodam może, że wyniki Skrobiszów z rodziny mojej żony wskazują na haplogrupę dość nietypową w Polsce.
Pozdrawiam,
Michał
W ramach własnych badań nad rodziną Skrobiszów szukam mężczyzn noszących to nazwisko, którzy byliby skłonni przebadać się genetycznie w celu określenia własnej haplogrupy chromosomu Y (dziedziczonej wraz z nazwiskiem). Najprostsze badanie tego typu kosztuje ok. 300 zł (czasami w ramach promocji cena spada poniżej 200 zł). Gotów jestem pokryć połowę kosztów takiego badania, gdyby kogoś nie było na to stać. Badanie nie wymaga wykonywania żadnych podróży ani pobierania krwi. Chciałbym przekonać się, czy Skrobiszowie z różnych regionów Polski (głównie powiaty Lipsko, Końskie, Kielce, Włoszczowa, Pińczów i Skierniewice, ale nie tylko) są ze sobą spokrewnieni w linii męskiej. Dodam może, że wyniki Skrobiszów z rodziny mojej żony wskazują na haplogrupę dość nietypową w Polsce.
Pozdrawiam,
Michał
-
Kaleta.Alicja

Witam, mam w drzewie nazwisko Skrobisz Walenty,ur.ok.1880 r.Karolina Skrobisz zd.Świątkowska okolice Włoszczowy,Małogoszcz,Jędrzejów