Szukam listy poległych w Bitwie pod Stoczkiem 1831r.

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Szukam listy poległych w Bitwie pod Stoczkiem 1831r.

Post autor: kat_pas »

W parafii w Sotoczku nie ma listy poległych w 14.02. 1831 choć są zbiorowe mogiły. Gdzie mogę wyszukać listę osób poległych w tej bitwie?
Katarzyna
DamianL

Sympatyk
Kontakt:

Szukam listy poległych w Bitwie pod Stoczkiem.

Post autor: DamianL »

A gdzie są zbiorowe mogiły? Kilka nazwisk jest w raporcie Dwernickiego.
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Szukam listy poległych w Bitwie pod Stoczkiem.

Post autor: apogorzelska »

Jadąc od Seroczyna w stronę Stoczka na wzniesieniu stoi krzyż i tam są chyba groby z tamtego okresu. Ale nie jestem pewna, nigdy tam się nie zatrzymałam, może tylko pomnik tam jest.

http://powiatminski.pl/pl/strona/Miejsc ... dowej_/460
Tutaj jest sporo informacji o mogiłach zbiorowych.
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
DamianL

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: DamianL »

Nie, w tamtym miejscu nie ma mogiły. Powstańcy najpewniej zostali pochowani w Stoczku, choć wedle gazet z epoki niekoniecznie tylko tam. Jak mnie pamięć nie myli mogiły nie zachowały się.
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Jest blisko Stoczka mogiła zbiorowa - Krzyż między drzewami - nie ma wykazu nazwisk. Jest też na wzgórzu pomnik, również bez nazwizk
W samym Stoczku jest Grób Nieznanego żołnieża , bez wykazu nazwisk z tej bitwy w 1831 roku.
Rózenież znalazłam informację, że w samym Stoczku były mogiły poległych w 14.02.1831 roku, lecz te mogiły nie przetrwały okresu wojny. Dziwnym jest tylko, że jak były mogiły to w księdze parafialnej zgonów z 1831 roku nie ma wykazu ( tak twierdzi Ksiądz), a powinny byc akty zgonów.
Katarzyna
Katarzyna
Krzyś

Sympatyk

Post autor: Krzyś »

Dobry Wieczór

Do Pani Katarzyny
Proszę napisać prośbę pod adres - klub@klub-seroczyn.pl
Może ktoś pomoże.

Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Dziekuję. Napisałam.
Katarzyna Pasik
Katarzyna
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Jesli odpowiedza, to prosze sie pochwalic wiadomosciami na ten temat.
Miedzyczasie, w ksiazce- reprincie "Przewodnik po polach bitew wojny polsko-rosyjskiej 1830-1831 r, £odz 2011 na s. 122 jest wzmianka:
.... Informacje powyzsze wskazuja na to, ze wiele mogil poleglych znajdowalo sie przy drogach przebiegajacych przez pobojowiska. Rowniez zachowane do dzis nieliczne mogily z okresu Powstania Listopadowego w Makowcu k/Dobrego, W POBLIZU STOCZKA £UKOWSKIEGO oraz I£zy znajduja sie w miejscach, obok ktorych przebiegaly dawne traktaty.

Tyle na ten temat. Mam nadzieje, ze faktycznie sa... :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”