Poszukuję: Jendrzejewski/a & Jędrzejewski/a
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
wiesliek65
Witam. Poszukuję osób spokrewnionych z moimi przodkami urodzonymi na Pomorzu w okolicy Gniewu. Mój prapradziadek nazywał się Franciszek Jendrzejewski ur.w 1850r. w miejscowości Piaseckie Pole i ożenił się z Julianną zd.Dybowska ur.w 1851, w miejscowości Gronowo. Wiem na pewno, że mieli 7-ro dzieci. Dzieci, które mam odnalezione w swoim "drzewie genealogicznym" to: Marianna Jendrzejewska ur.1891r.( moja prababcia),Jan Bolesław Jendrzejewski ur.1894r. oraz Helena Jendrzejewska ur.1896r..Chciałem podkreślić, że cała rodzina na początku XX wieku mieszkała we wsi Wałkowiska k/Osie (Świecie n/Wisłą). Wiem też na pewno, że moja praprababcia Julianna Jendrzejewska zmarła w 1912r.i została pochowana na cmentarzu w miejscowości Osie, pozostawiając męża i 7-ro dzieci. Jeśli ktoś może jest spokrewniony z wymienionymi osobami to bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam. Wiesław Jendrzejewski
To nazwisko wystepuje w Czersku oddalonym od Osia ok. 50 km.Moze informacja sie przyda pozdrawiam.
-
wiesliek65
Witam. Dziękuje za informację. Czy może mi Pani udzielić bliższych szczegółów, bo osób o tym nazwisku jest bardzo dużo, nawet w okolicy Świecia/Wisłą. Pozdrawiam
Niestety nie oprocz tego ze mieszkaja na ulicy dworcowej jedynie mozna sie skontaktowac listownie.Pozdrawiam
-
wiesliek65
A czy zna Pani imiona osób ( dot.Jendrzejewskich), które mieszkają na ul.Dworcowej w Czersku, a może wiek w przybliżeniu? Pozdrawiam
-
Wiktor_Więcek
W Krajence w pow. Złotowskim (w woj. wielkopolskim) przy ul. Władysława Jagiełły mieszkają Jędrzejewscy - emerytowani nauczyciele. Hieronim J., z wykształcenia historyk po UMK, krajoznawca i przewodnik turystyczny, uczył m.in. w Zespole Szkół Spożywczych w Krajence oraz w Szkole Podstawowej - wówczas imienia Przyjaźni Polsko-Czechosłowackiej w Krajence, gdzie był dyrektorem. Urodzony w woj. Kujawsko-Pomorskim. Wiktor Więcek
-
wiesliek65