Kuzyn babci na liście katyńskiej?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- e_karczmarczyk

Trafiłam przypadkiem i tak się zastanawiam.
Mam w bocznej gałęzi małżeństwo: Antoninę z Krausów i Kazimierza Kazatela. I piatkę dzieci, w tym Henryka, ale bez dat. A na liście katyńskiej jest Julian Henryk Kazatel, syn Jana i Antoniny z Krausów, data urodzenia bardzo prawdopodobna, miejsce też się zgadza.
Chyba musi to być ten sam człowiek, czy może kolejny brat? Imię ojca Jan zamiast Kazimierz raczej jest jakąś pomyłką.
Mam w bocznej gałęzi małżeństwo: Antoninę z Krausów i Kazimierza Kazatela. I piatkę dzieci, w tym Henryka, ale bez dat. A na liście katyńskiej jest Julian Henryk Kazatel, syn Jana i Antoniny z Krausów, data urodzenia bardzo prawdopodobna, miejsce też się zgadza.
Chyba musi to być ten sam człowiek, czy może kolejny brat? Imię ojca Jan zamiast Kazimierz raczej jest jakąś pomyłką.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
- Aftanas_Jerzy

Można spróbować zweryfikowanie przez Osrodek Karta: http://www.karta.org.pl/osrodek/Kontakt/99
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Pani Elu
Coś jest nie tak .
Ja mówiąc szczerze nie spotkałem się na listach katyńskich z pomyłkami .
Ośrodek Karta ,który prowadzi bazę poddawał kilkakrotnej weryfikacji dosłownie każde nazwisko .
ja mam dziewięciu członków najbliższej rodziny na listach katyńskich i nie ma najmniejszego błędu .
Ja bym w przypadku Rosjan na błąd nie liczył .
Proszę zważyć iż wydano kilkanaście biografii o każdej z tych osób .
( Archiwum łódzkie obecnie wydaje bardzo obszerną biografię łódzkich policjantów katyńskich ) a każda informacja jest wielokrotnie weryfikowana z rodzinami --piszę rodzinami a nie potomkami gdyż około połowa z tych ludzi nie miała potomków .
To w przypadku oficera i podoficera nie było takie proste małżeństwo nie mówiąc o ojcostwie .
Oficer i podoficer na przykład nie mógł prowadzić wózka dziecięcego .
Ja jestem członkiem Stowarzyszenia Rodzin Katyńskich i wielokrotnie te sprawy były omawiane.
Wydano oprócz wielokrotnych biografii także księgi cmentarne i także były konsultowane .
Inne konsultacje były prowadzone przy mianowaniu o stopień wyżej przez Prezydenta Kaczyńskiego .
A zwracałem się o trzy takie nominacje .Jedną dziadka a dwie bezpotomnych kuzynów dziadka -bo nikt by o to się nie zwrócił .
Ja twierdzę ,że pomyłka jest praktycznie wykluczona .
Rosjanie mieli dokładnie kazdą osobę rozpracowaną w szczegółach a teczki z przesłuchać są w Polsce .
76 tomów akt przywióóżł 3 miesiące temu Pan Sikorski .
W IPN toczy się prokuratorskie śledztwo w sprawie zbrodni a sam mam okazję w pionie prokuratorskim obejrzeć teczki z przesłuchań .
Pan Sikorski prowadzi cały czas zakulisowe rozmowy w sprawie odszkodowań a praktycznie cała dokumentacja jest w Polsce .
Na stronie IPN jest formularz gotowy z zwrócenie się do odpowiedniego prokuratora IPN o wgląd w dokumenty w spraiwe i osobiste .
Wykluczam pomyłkę
Coś jest nie tak .
Ja mówiąc szczerze nie spotkałem się na listach katyńskich z pomyłkami .
Ośrodek Karta ,który prowadzi bazę poddawał kilkakrotnej weryfikacji dosłownie każde nazwisko .
ja mam dziewięciu członków najbliższej rodziny na listach katyńskich i nie ma najmniejszego błędu .
Ja bym w przypadku Rosjan na błąd nie liczył .
Proszę zważyć iż wydano kilkanaście biografii o każdej z tych osób .
( Archiwum łódzkie obecnie wydaje bardzo obszerną biografię łódzkich policjantów katyńskich ) a każda informacja jest wielokrotnie weryfikowana z rodzinami --piszę rodzinami a nie potomkami gdyż około połowa z tych ludzi nie miała potomków .
To w przypadku oficera i podoficera nie było takie proste małżeństwo nie mówiąc o ojcostwie .
Oficer i podoficer na przykład nie mógł prowadzić wózka dziecięcego .
Ja jestem członkiem Stowarzyszenia Rodzin Katyńskich i wielokrotnie te sprawy były omawiane.
Wydano oprócz wielokrotnych biografii także księgi cmentarne i także były konsultowane .
Inne konsultacje były prowadzone przy mianowaniu o stopień wyżej przez Prezydenta Kaczyńskiego .
A zwracałem się o trzy takie nominacje .Jedną dziadka a dwie bezpotomnych kuzynów dziadka -bo nikt by o to się nie zwrócił .
Ja twierdzę ,że pomyłka jest praktycznie wykluczona .
Rosjanie mieli dokładnie kazdą osobę rozpracowaną w szczegółach a teczki z przesłuchać są w Polsce .
76 tomów akt przywióóżł 3 miesiące temu Pan Sikorski .
W IPN toczy się prokuratorskie śledztwo w sprawie zbrodni a sam mam okazję w pionie prokuratorskim obejrzeć teczki z przesłuchań .
Pan Sikorski prowadzi cały czas zakulisowe rozmowy w sprawie odszkodowań a praktycznie cała dokumentacja jest w Polsce .
Na stronie IPN jest formularz gotowy z zwrócenie się do odpowiedniego prokuratora IPN o wgląd w dokumenty w spraiwe i osobiste .
Wykluczam pomyłkę
- e_karczmarczyk

Ja nie upieram się przy pomyłce na listach, dopuszczam rozbieżność spowodowaną np. tym, że tatuś w domu był Kazimierz, a w papierach Jan, a syn Julian Henryk w domu był nazywany Henrykiem, więc tak mam na "rodzinnej" (z przekazu ustnego) liście dzieci.
Wiem jednak,że w szkole ojciec był na liście uczniów jednak jako Kazimierz, co oczywiście niczego nie dowodzi. Metryk nie mam.
Raczej pytanie moje dotyczy tego,czy przy takiej zbieżności z nazwiskiem matki i miejsca urodzenia może chodzić o kogoś innego?
Wiem jednak,że w szkole ojciec był na liście uczniów jednak jako Kazimierz, co oczywiście niczego nie dowodzi. Metryk nie mam.
Raczej pytanie moje dotyczy tego,czy przy takiej zbieżności z nazwiskiem matki i miejsca urodzenia może chodzić o kogoś innego?
Pozdrawiam, Ela
No wyjaśniła Pani dokładnie .To jest problem bo nie spotkałem się z pomyłką imienia ojca -gdyż one były brane z metryk .
Owszem wielokrotnie zapytywano mnie o nazwisko panieńskie matki -bo tego nie znali ale imiona ??
Wątpliowści mogłaby tylko rozwiać Antonina ,gdyż to ona posiada albo posiadała dwa dokumenty komunistyczne jaikie za Komuny wydawano dla tych ludzi :
-świadectwo zejścia
- metryka zgonu
Oczywiście oba były zafałszowane ale nie co do danych personalnych ale co do daty smierci i miejsca śmierci .
Takie dokumenty wystawiał właściwy obwodowy albo rejonowy albo grodzki sąd i usc .
A takowe musiała mieć ,gdyż nie miałby z czego żyć ( chodziło o rentę po mężu)
Ja takowe też posiadam
Pozdrawiam
A tak przy okazji nadmienię o bajce ,iż zmienił się w Polsce ustrój -gdyż mija 20 lat jakoby nowego ustroju a nikt tych komunistycznych metryk tym ludziom nie zmienił .
W mojej metryce wpisano rok zgonu 1946 .
Owszem wielokrotnie zapytywano mnie o nazwisko panieńskie matki -bo tego nie znali ale imiona ??
Wątpliowści mogłaby tylko rozwiać Antonina ,gdyż to ona posiada albo posiadała dwa dokumenty komunistyczne jaikie za Komuny wydawano dla tych ludzi :
-świadectwo zejścia
- metryka zgonu
Oczywiście oba były zafałszowane ale nie co do danych personalnych ale co do daty smierci i miejsca śmierci .
Takie dokumenty wystawiał właściwy obwodowy albo rejonowy albo grodzki sąd i usc .
A takowe musiała mieć ,gdyż nie miałby z czego żyć ( chodziło o rentę po mężu)
Ja takowe też posiadam
Pozdrawiam
A tak przy okazji nadmienię o bajce ,iż zmienił się w Polsce ustrój -gdyż mija 20 lat jakoby nowego ustroju a nikt tych komunistycznych metryk tym ludziom nie zmienił .
W mojej metryce wpisano rok zgonu 1946 .
- e_karczmarczyk

Niestety nie mam żadnych kontaktów z tą częścią rodziny.
USC raczej mi nic nie udostępni, bo to boczna linia.
Do archiwum w tym temacie (cała gałąż mojej babci) planuję się wybrać dopiero na wiosnę, na razie "rozpracowuję" dziadka. Wiem, że Antonina w chwili wybuchu wojny miała ok. 70 lat, była starszą siostrą ojca mojej babci. Na pewno nie dożyła dnia, kiedy o zbrodni katyńskiej zaczęto mówić oficjalnie.
Ewentualnie rodzeństwo Henryka mogłoby coś wiedzieć.
USC raczej mi nic nie udostępni, bo to boczna linia.
Do archiwum w tym temacie (cała gałąż mojej babci) planuję się wybrać dopiero na wiosnę, na razie "rozpracowuję" dziadka. Wiem, że Antonina w chwili wybuchu wojny miała ok. 70 lat, była starszą siostrą ojca mojej babci. Na pewno nie dożyła dnia, kiedy o zbrodni katyńskiej zaczęto mówić oficjalnie.
Ewentualnie rodzeństwo Henryka mogłoby coś wiedzieć.
Pozdrawiam, Ela
Pani Eżbieto
Tutaj nie chodzi o to ,kiedy zaczęto mówić o zbrodniach ale wiele z tych żon nie miało zaraz po wojnie z czego żyć .
Wiele z nich nie pracowało .
I aby mieć z czego żyć ,musiały się zwrócić o rentę po mężu .
Ale aby to otrzmać musiała mieć dokumenty uznający męża za zmarłego .
I o tym pisałem .
I tak robiły -bo nie miały wyjścia .
Przy okazji inną grupą są kawalerowie katyńscy .
Oni do dzisiaj nie mają wystawionych metryk zgonu !!!
Mało tego .
Do dzisiaj nikt nie może ustalić jakie usc ma je wystawić -bo właściwe usc wystawia metryki ale tylko dla zgonów na terenie administracyjnym .
No może ma pani rację ,że wiek i może być iż nie dożyła końca wojny .
No ma Pani rację .Jest problem .Ale mimo wszystko na pomyłkę bym nie liczył .
Może być i taka sytuacja iż ociec miał dwa imiona .
Ja mam kilkadziesiąt takich przypadków pradziadków gdzie w metrykach raz wpisano jedno imię a drugi raz drugie imię .
Tak mogło byc i warto to rozważyć .
Tutaj nie chodzi o to ,kiedy zaczęto mówić o zbrodniach ale wiele z tych żon nie miało zaraz po wojnie z czego żyć .
Wiele z nich nie pracowało .
I aby mieć z czego żyć ,musiały się zwrócić o rentę po mężu .
Ale aby to otrzmać musiała mieć dokumenty uznający męża za zmarłego .
I o tym pisałem .
I tak robiły -bo nie miały wyjścia .
Przy okazji inną grupą są kawalerowie katyńscy .
Oni do dzisiaj nie mają wystawionych metryk zgonu !!!
Mało tego .
Do dzisiaj nikt nie może ustalić jakie usc ma je wystawić -bo właściwe usc wystawia metryki ale tylko dla zgonów na terenie administracyjnym .
No może ma pani rację ,że wiek i może być iż nie dożyła końca wojny .
No ma Pani rację .Jest problem .Ale mimo wszystko na pomyłkę bym nie liczył .
Może być i taka sytuacja iż ociec miał dwa imiona .
Ja mam kilkadziesiąt takich przypadków pradziadków gdzie w metrykach raz wpisano jedno imię a drugi raz drugie imię .
Tak mogło byc i warto to rozważyć .
- e_karczmarczyk

Ok. Tylko taka uwaga,że Antonina była matką, nie żoną Henryka. I on chyba był kawalerem.
Pozdrawiam, Ela