Kortas - poszukiwanie przodków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

zgred

Kortas - poszukiwanie przodków

Post autor: zgred »

Sznowni Forumowicze,

Nazywam się Łukasz Kortas i mieszkam w Krakowie (ojciec i dziadek pochodzą z Bydgoszczy). To mój pierwszy post na forum a genealogią swojej rodziny zajmuję się od niedawna. Przeglądając bazę PTG oraz PomGenbazę znalazłem część moich przodków ale brakuje potwierdzenia sporej części informacji.

Czy osoba(y) które indeksowały miejscowość Wudzyn ew. Karczemka koło Wudzyna lub Wudzynek mogły by sprawdzić rodziców rodzeństwa:
1. Anna Kortas, ur. 1857
2. Antoni Kortas, ur. 1861
3. Andrzej Kortas, ur. 1865 (to mój pradziadek)
Oczywiście w bazach znalazłem Marcina Kortasa i Justyny Kalaczyńskiej (3-5 wersji nazwiska) ale brakuje danych co do ich miejsc i czasu urodzenia. Myślę że Marcin urodził sie w Świekatowie w 1813r. a Justyna w Siennie w 1822r. ale brak pewności. 2 Marcinów urodziło się jeszcze w podobnym czasie w Cekcynie (1817r.). Natomiast Justyna wg. indeksu zgonów zmarła w wieku 68 lat w 1886r. więc powinna urodzić się w 1824 a nie 1822... ten 1822 rok i Sienno znalazłem w niemieckiej bazie gedbas.genealogy.net - zgadzało się małżeństwo z Marcinem.

Kolejny problem to potwierdzenie rodziców Marcina Kortasa. Z tego co udało mi się na razie ustalić to Łukasz Kortas (hi mój imiennik) i Barbara Dąbrowska (Dombrowska/Dąbrowszczanka). Martin był dzieckiem z 2 małżeństwa Lucasa zawartego w 1811 w Jeżewie i miał jeszcze 5-kę rodzeństwa. Pierwsze małżeństwo Łukasz zawarł z Anną Remus w 1793 również w Jeżewie. Z tego związku urodziło się 5 córek. Nie mogę odnaleźć informacji o miejscu i czasie jego urodzenia ani o jego rodzicach. W akcie ślubu (dzięki uprzejmości Józefa Topolińskiego) podany jest tylko wiek wskazujący na rok urodzenia 1773.

Czy ktoś indeksujący te czasy i okolice (Jeżewo, Jaszcz, Belno, ?)mógłby mi pomóc? Jeśli starszych wpisów z nazwiskiem Kortas w tamtejszych księgach nie ma to czy uprzejmi forumowicze mogliby zasugerować jakiś inny kierunek/sposób poszukiwań?

Jeśli mój post powinien być gdzie indziej umieszczony i inaczej zredagowany proszę o wskazówki.

Dodam jeszcze że nazwisko Kortas występuje równolegle z podobnymi np. Kortass, Kortals, Korthals, Korthas i jeszcze kilka już bardziej różniących się końcówkami. Te 'inne' formy pojawiają się głównie na pomorzu a rzadziej na kujawach.

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich,
ŁK
-------------------------
P.S. Część dotychczasowych informacji uzyskałem dzięki Pani Wiolecie, Kasi Śmieszek, Adriannie Kminikowskiej oraz Panom i Józefowi Topolińskiemu, którym również na łamach forum DZIĘKUJĘ!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”