Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Miszczak_Zbigniew
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Luchowski 1480 – od nazwy miejscowej Luchowo ( pilskie, gmina Łobożenica ).
Treczyński ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Trzeciny ( łomżyńskie, gmina Wysokie Mazowieckie).
Treszczyński ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Tresta ( piotrkowskie, gmina Tomaszów Mazowiecki, Żarnów )
Ładne etymologie, ale musisz koniecznie ustalić brzmienie i pisownę drugiego nazwiska
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Luchowski 1480 – od nazwy miejscowej Luchowo ( pilskie, gmina Łobożenica ).
Treczyński ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Trzeciny ( łomżyńskie, gmina Wysokie Mazowieckie).
Treszczyński ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Tresta ( piotrkowskie, gmina Tomaszów Mazowiecki, Żarnów )
Ładne etymologie, ale musisz koniecznie ustalić brzmienie i pisownę drugiego nazwiska
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
- Ewa_Szczodruch

Witaj Zbigniewie
Oto, co dla Ciebie znalazłam:
Herb1497 – od herb ‘godło’; dawniej też ‘ród szlachecki; spadkobierca’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Miszczak ( bez daty źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Mi-, typu Mikołaj, Michał, Miłosław.
Oto, co dla Ciebie znalazłam:
Herb1497 – od herb ‘godło’; dawniej też ‘ród szlachecki; spadkobierca’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Miszczak ( bez daty źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Mi-, typu Mikołaj, Michał, Miłosław.
-
Szałek_Paweł
- Kaczmarczyk_Grzegorz

-
Miszczak_Zbigniew
-
WieszczeczyńskiŁukasz
Pochodzenie nazwiska Kondoł, Wołkowicz, Haduch
witam
prosiłbym o informacje na tewmat pochodzenia nazwisk : Kondoł , Wołkowicz, Haduch
dziękuję
prosiłbym o informacje na tewmat pochodzenia nazwisk : Kondoł , Wołkowicz, Haduch
dziękuję
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
A gdzie jest moja ulubiona Ewuńcia Szczodruch? Czy grzeje się gdzieś tam w wakacyjnym, cieplutkim słoneczku, ładując to swoje niezwykłe ciepełko dla nas wszystkich na jesień? 
Jeśli mogę ją zastąpić:
KONDOŁ: prawdopodobnie od KONDOL - a te od KUNDA, wreszcie od KUNA - notowane od 1380, KUN - notowane od 1460.
WOŁKOWICZ: - notowane od 1601, pochodzi od WOŁ - notowane od 1362 - od wół, buhaj.
HADUCH - prawdopodobnie od HAD - notowane od 1375, tu pochodzenie wieloznaczne, może od ukraińskiego "had" - wąż, "hadati" - myśleć, od czeskiego "had" - gad, lub odimienne od Adam, z wtórnym nagłosem H....
Podstawa: prace etymologiczne prof. Rymuta
Zapraszam również do zbadania lokalizacji nazwiska w Polsce, można wyciągnąć tu ciekawe skojarzenia:
www.herby.com.pl
Powodzenia!
Tadeusz
Jeśli mogę ją zastąpić:
KONDOŁ: prawdopodobnie od KONDOL - a te od KUNDA, wreszcie od KUNA - notowane od 1380, KUN - notowane od 1460.
WOŁKOWICZ: - notowane od 1601, pochodzi od WOŁ - notowane od 1362 - od wół, buhaj.
HADUCH - prawdopodobnie od HAD - notowane od 1375, tu pochodzenie wieloznaczne, może od ukraińskiego "had" - wąż, "hadati" - myśleć, od czeskiego "had" - gad, lub odimienne od Adam, z wtórnym nagłosem H....
Podstawa: prace etymologiczne prof. Rymuta
Zapraszam również do zbadania lokalizacji nazwiska w Polsce, można wyciągnąć tu ciekawe skojarzenia:
www.herby.com.pl
Powodzenia!
Tadeusz
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
KONDOŁ : od gw. kunda, konda "hultaj, kobieciarz"
HADUCH: moze byc tez od formy imienia Tadeusz, "Chadaj'
Pozdrawiam
HADUCH: moze byc tez od formy imienia Tadeusz, "Chadaj'
Pozdrawiam