Archiwa kościelne w Polsce - informator
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Brozek_Oskar

Wielka szkoda że istnieją takie miejsca gdzie ktoś chce się zająć pracą na rzecz innych ludzi nie biorąc za to ani grosza, a musi napotykać się z przeciwnościami i odmową. Przecież to dobro narodowe - jak tak można?
Ale może przynajmniej diecezja sosnowiecka posiada jakieś inwentarze ksiąg?
Pozdrawiam, Oskar Brożek.
Ale może przynajmniej diecezja sosnowiecka posiada jakieś inwentarze ksiąg?
Pozdrawiam, Oskar Brożek.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
- jkpsgenealogia

- Kontakt:
- Brozek_Oskar

Dzięki Julio, ale mi się coś wydaję że jeśli Szreniawa jest w diecezji Sosnowieckiej, dekanat Wolbromski (Św. Katarzyny) http://www.diecezja.sosnowiec.pl/index. ... Itemid=133
to archiwalne księgi metrykalne będą w archiwum diecezji sosnowieckiej.
Niestety księgi z archiwum państwowego w Krakowie mi się raczej nie przydadzą, ponieważ potrzebuję lat 15xx - 1760, które według wyszukiwarki parafii na genealogach są w parafii, lecz ciężko mi byłoby tam dotrzeć i wolałbym przejrzeć księgi w archiwum (zapewne znajdującym się w Sosnowcu). Nadomiar tego nie wiem jaki stosunek do genealogów ma ksiądz w Szreniawie. Pewnie kiedyś tam dotrę ale to daleko odsunięte w czasie myśli, chociaż marzyłbym żeby to nawet jutro było.
Ale wracając do tematu czy jest może jakiś wykaz ksiąg diecezji Sosnowieckiej?
to archiwalne księgi metrykalne będą w archiwum diecezji sosnowieckiej.
Niestety księgi z archiwum państwowego w Krakowie mi się raczej nie przydadzą, ponieważ potrzebuję lat 15xx - 1760, które według wyszukiwarki parafii na genealogach są w parafii, lecz ciężko mi byłoby tam dotrzeć i wolałbym przejrzeć księgi w archiwum (zapewne znajdującym się w Sosnowcu). Nadomiar tego nie wiem jaki stosunek do genealogów ma ksiądz w Szreniawie. Pewnie kiedyś tam dotrę ale to daleko odsunięte w czasie myśli, chociaż marzyłbym żeby to nawet jutro było.
Ale wracając do tematu czy jest może jakiś wykaz ksiąg diecezji Sosnowieckiej?
- jkpsgenealogia

- Kontakt:
Oskarze,
Z księgami metrykalnymi parafii z diecezji sosnowieckiej jest tak,że część ksiąg jest w AD Częstochowa,AAD Kraków i sporo ksiąg jest w parafiach i tu przykład :
AD Częstochowa "Katalog mikrofilmów ksiąg metrykalnych w diecezji częstochowskiej"z parafii diecezji sosnowieckiej : Będzin, Ciągowice, Chruszczobród ,Czeladź, Grodziec, Jaworzno ,Siewierz , Targoszyce, Wojkowice Kościelne.
Nie mam wykazu imiennego zasobu ksiąg metrykalnych z diecezji sosnowieckiej,ale może uda mi sie do niego dotrzeć.
A wracając do Szreniawy,to jednak zadzwoń do AAD Kraków i upewnij się ,że mają te księgi.
julia
Z księgami metrykalnymi parafii z diecezji sosnowieckiej jest tak,że część ksiąg jest w AD Częstochowa,AAD Kraków i sporo ksiąg jest w parafiach i tu przykład :
AD Częstochowa "Katalog mikrofilmów ksiąg metrykalnych w diecezji częstochowskiej"z parafii diecezji sosnowieckiej : Będzin, Ciągowice, Chruszczobród ,Czeladź, Grodziec, Jaworzno ,Siewierz , Targoszyce, Wojkowice Kościelne.
Nie mam wykazu imiennego zasobu ksiąg metrykalnych z diecezji sosnowieckiej,ale może uda mi sie do niego dotrzeć.
A wracając do Szreniawy,to jednak zadzwoń do AAD Kraków i upewnij się ,że mają te księgi.
julia
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
- Brozek_Oskar

Dzisiaj dostałem e-mail z AAD w Krakowie
"Szanowny Panie,
Nasze archiwum posiada tylko kopie ksiąg metrykalnych z XIX w. w granicach
diecezji krakowskiej wg stanu organizacyjnego z 1886 r. W sprawie ksiąg
metrykalnych z parafii Szreniawa proszę zwrócić się do archiwum parafii w
Szreniawie albo do Archiwum Diecezjalnego w Kielcach.
Z wyrazami szacunku
ks Jarosław Raźny
Archiwum Kurii w krakowie"
Nie ma w Ad Częstochowa i w Krakowie
Czyli że musi być w Sosnowcu...
Niestety
W parafii według wyszukiwarki są księgi XVI-wieczne, lecz wolałbym przejrzeć je w archiwum na jasnych zasadach i przy określonych godzinach udostępniania, ponieważ niezbyt mi pasuje jechać np. 100km i przejrzeć księgi tylko przez 30 minut i to tylko wtedy kiedy będzie organista, który może mnie pilnować.
Pozdrawiam, Oskar.
"Szanowny Panie,
Nasze archiwum posiada tylko kopie ksiąg metrykalnych z XIX w. w granicach
diecezji krakowskiej wg stanu organizacyjnego z 1886 r. W sprawie ksiąg
metrykalnych z parafii Szreniawa proszę zwrócić się do archiwum parafii w
Szreniawie albo do Archiwum Diecezjalnego w Kielcach.
Z wyrazami szacunku
ks Jarosław Raźny
Archiwum Kurii w krakowie"
Nie ma w Ad Częstochowa i w Krakowie
Czyli że musi być w Sosnowcu...
Niestety
W parafii według wyszukiwarki są księgi XVI-wieczne, lecz wolałbym przejrzeć je w archiwum na jasnych zasadach i przy określonych godzinach udostępniania, ponieważ niezbyt mi pasuje jechać np. 100km i przejrzeć księgi tylko przez 30 minut i to tylko wtedy kiedy będzie organista, który może mnie pilnować.
Pozdrawiam, Oskar.
- jkpsgenealogia

- Kontakt:
-
Urszula_Pogoń

- Kontakt: