Witam nazywam sie Paweł Franczak.
Mam takie pytanie. Poszukuje ogniska pochodzenia mojego nazwiska. Z badan prof. Kazimierza Rymuta jasno wynika ze w 2002 roku zdecydowanie najwiecej Franczaków mieszkało w powiecie limanowski.
Moje pytanie jest takie. Jak moge dojsc do tego zeby sprawdzic ile osób przypada na konkretna miejscowosc w tym powiecie??
Bardzo prosze o odpowiedzi.
Pozdrawiam
Paweł
Franczak
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
gniazdo rodzinne jak odnalesc??
Mam takie pytanie. Jak odnalezc dokladne gniazdo mojej rodziny jesli informacje posiadam z Słownika Nazwisk uzywanych w Polsce na początku XXI wieki Kazimierza Rymuta.
W Polsce jest 4989 Franczaków, a w samym powiecie limanowskim 293 potem miasto Kraków 204 i powiat krakowski 184, miasto Wrocław 147 powiat opoczynski 134 i warszawski powiat 134. Nastepnie liczba osob jest juz dużlo nizsza w poszczegolnych powiatach. Mozna wywnioskowac ze duża liczba Franczaków w Krakowie i powiecie krakowskim wynika z migracji ludzi w rejon dużego mista tak samo miasto Wrocław.
Moizm zdaniem zdecydowanie takim gniazdem Franczaków jest powiat limanowski tylko jak mam dojsc do tego jaki konkretny region tego powiatu??
Bardzo prosze o jakies propozycje
Pozdrawiam
Paweł Franczak
W Polsce jest 4989 Franczaków, a w samym powiecie limanowskim 293 potem miasto Kraków 204 i powiat krakowski 184, miasto Wrocław 147 powiat opoczynski 134 i warszawski powiat 134. Nastepnie liczba osob jest juz dużlo nizsza w poszczegolnych powiatach. Mozna wywnioskowac ze duża liczba Franczaków w Krakowie i powiecie krakowskim wynika z migracji ludzi w rejon dużego mista tak samo miasto Wrocław.
Moizm zdaniem zdecydowanie takim gniazdem Franczaków jest powiat limanowski tylko jak mam dojsc do tego jaki konkretny region tego powiatu??
Bardzo prosze o jakies propozycje
Pozdrawiam
Paweł Franczak
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 8 times
- Kontakt:
Szukasz gniazda własnej rodziny po mieczu, czy gniazda nazwiska Franczak?
Bartek
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 8 times
- Kontakt:
Fiu, fiu. Ambitne zadanie...
Ja bym zaczął od wywodu po mieczu najstarszego znanego "gniazdownika" (najlepiej własnego przodka), a następnie wykonał - na podstawie aktów ślubu (bo ich jest najmniej) - statystykę rozmieszczenia nazwisk jak u Rymuta, ale dla rejonu i epoki, do której zaprowadzi Cię ów "gniazdownik".
Ja bym zaczął od wywodu po mieczu najstarszego znanego "gniazdownika" (najlepiej własnego przodka), a następnie wykonał - na podstawie aktów ślubu (bo ich jest najmniej) - statystykę rozmieszczenia nazwisk jak u Rymuta, ale dla rejonu i epoki, do której zaprowadzi Cię ów "gniazdownik".