Ewangelicy w Brzezinach/lodzkie - ktora parafia?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Ewangelicy w Brzezinach/lodzkie - ktora parafia?

Post autor: kasiek »

Ewangeliccy Niemcy przywedrowali w okolice Brzezin pod koniec XVIII wieku (~1793). Parafia w Brzezinach powstala dopiero miedzy 1826 a 1829 rokiem. Parafia w niedalekiej Nowosolnej jeszcze pozniej, bo dopiero w 1838. W kosciele w Piotrkowie metryki zaczynaja sie od 1826 roku.

Gdzie nalezy szukac metryk z przelomowego okresu 30 lat?
W rz-k parafii Jezow?

Czy ktos sie orientuje?
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 4 times

Re: Ewangelicy w Brzezinach/lodzkie - ktora parafia?

Post autor: kwroblewska »

kasiek pisze:Ewangeliccy Niemcy przywedrowali w okolice Brzezin pod koniec XVIII wieku (~1793).
Z tego okresu, osób wyznania ewangelickiego, należy szukać w księgach metrykalnych parafii rzymskokatolickiej na terenie, której mieszkali, gdyż do ok. 1825r wpisywani byli do tych ksiąg.
Czy wiesz gdzie mieszkali, w jakiej wsi? Jakiego nazwiska szukasz?

Krystyna
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Prawdopodobnie mieszkali we wsi Wierzchy (okolice Katarzynow, Felicjanow, Leosin).

Szukam FREUND, SCHACHTSCHNEIDER, LANGE.

Bardzo dziekuje za podpowiedz :)
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

kasiek pisze:Prawdopodobnie mieszkali we wsi Wierzchy (okolice Katarzynow, Felicjanow, Leosin).

Szukałabym w par. Brzeziny. W AA i AP w Łodzi mikrofilm- księgi metrykalne parafii Brzeziny 1616-1856 albo w AP księgi ASC od 1808r albo < 1800r Geneteka
Chociaż Wierzchy są w par. Jeżów i tutaj są księgi np.1795-1816 chrzty i troszkę Geneteka.
Obawiam się, że Lange to dość popularne nazwisko. W publikacji „Bedoń Dzieje do 1939r” [Bedoń na zach. od wsi Felicjanów] występuje Lange Bogusław, Jan, Fryderyk, Henrietta, Julian oraz Marcin Szachszneyder oraz Mateusz Freund.
W okresie, który Cię interesuje Bedoń należał do par. Mileszki ale księgi z tego okresu nie zachowały się, dopiero są od 1826r.

Krystyna
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Krysiu,
chcialabym Ci bardzo podziekowac za podpowiedz. Nareszcie wiem gdzie szukac.
Przegladnelam indeksy parafii z Brzezin w Genetyce i nie znalazlam interesujacych mnie nazwisk (ani podobnych) natomiast parafia Jezow ma wiele niemiecko-brzmiacych wpisow lacznie z tymi, ktore mnie interesuja (choc pisownia troche inna).

Przegladajac internet natrafilam na post jakiegos pana, ktory rowniez szuka rodziny Schachtschneider z Katarzynowa (parafia Jezow). W tymze poscie jest wzmianka o tym, ze nazwisko Schachtschneider bylo zmienione na polsko-brzmiace Cholowinski (sic) i tak zapisane w ksiegach. (Wg niego taka sama historia byla z nazwiskiem Hartwig zmienionym na Twardowski).

Wiesz cos na temat takich praktyk?
Otworze nowy watek na forum, moze ktos ma jakies informacje na tem temat.

http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... 961#113961
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

kasiek pisze:Ewangeliccy Niemcy przywedrowali w okolice Brzezin pod koniec XVIII wieku (~1793). Parafia w Brzezinach powstala dopiero miedzy 1826 a 1829 rokiem. Parafia w niedalekiej Nowosolnej jeszcze pozniej, bo dopiero w 1838. W kosciele w Piotrkowie metryki zaczynaja sie od 1826 roku.

W rz-k parafii Jezow?

Czy ktos sie orientuje?
Witam,
Mam podobny problem. Szukam nazwiska Ejzert lub Eisert, był kolonistą wyznania ewangelicko-augsburskiego, we wsi Kociszew powiatu piotrkowskiego.
Jego syn Gotlib urodzony ok. 1834 r. w Piotrkowie, poślubił w 1870 roku Mariannę Szpilińską. Jest w zasobach akt ślubu.

Również jestem ciekawy gdzie mogą być akta z tamtych lat?

Pozdrawiam
Czarek
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

kasiek pisze:
Wiesz cos na temat takich praktyk?
Nie spotkałam. Raczej spolszczenie nazwiska. Schultz = Szulc=Szulz; Schmitke=Szmidke=Szmitke

W AP Łódź są różne dokumenty, które mogą być pomocne dla Twoich poszukiwać.
1. Dla par. Jeżow zachowały się alegaty z lat 1809-1817. Przybywająca ludność ewangelicko-augsburska bardzo często posiadała odpisy aktów chrztu okazywanych przy zawieraniu małżeństw.
2. Przy parafiach istniały szkółki parafialne. Bogata dokumentacja szkół elementarnych finansowanych przez mieszkańców parafii również ewangelików - Łódzka Dyrekcja Szkolna
3. Między właścicielami ziemi na której osiedlali się i kolonistami zawierane były kontrakty na dzierżawę gruntów – akta notarialne.

Uzupełnienie dla par. Mileszki – księgi ASC są od 1808r w AP Łodź, tez bym radziła Ci tam zajrzeć gdyż nazwiska których szukasz występują w Bedoniu ok.1850r może to jakiś ślad.

_____

Krystyna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

kasiek pisze:
W 1838r w Nowosolnej k/Łodzi powstała parafia ewangelicko-augsburska. Tak na szybko zajrzałam w lata 1853-59. W urodzinach występuje nazwisko Freund Elzbieta, Freund August, Freund Dorota. Jeśli chcesz podaj maila na pw podam szczegóły
Jan.Ejzert pisze:
Mam podobny problem. Szukam nazwiska Ejzert lub Eisert, był kolonistą wyznania ewangelicko-augsburskiego
W par. Nowosolna wystepuje też podobne nazwisko Ejzler [Eisler, Ejzner] ale jednak nieco inne.

Krystyna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

kasiek pisze: Szukam FREUND, SCHACHTSCHNEIDER
Przejrzałam alegata dla par. ewangelicko-augsburskiej Nowosolna k/Łodzi lata 1838-1842.
W alegatach- [dowody do ślubu] pojawia się nazwisko Szachszneyder Marcin syn Michała. Akt chrztu Marcina pochodzi z 1805r par. Graboviensis [Grabów] woj. łodzkie. Czy może Cię to zainteresować?
W innych dokumentach dotyczących Nowosolnej w 1852r jest Wilhelm Freundt raz jako rolnik raz jako bednarz, może 2 rózne osoby?

_______
Krystyna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Jan.Ejzert pisze: Szukam nazwiska Ejzert lub Eisert, był kolonistą wyznania ewangelicko-augsburskiego, we wsi Kociszew powiatu piotrkowskiego.
Jego syn Gotlib urodzony ok. 1834 r. w Piotrkowie, poślubił w 1870 roku Mariannę Szpilińską. Jest w zasobach akt ślubu.
Kociszew wieś połozona blisko Zelowa.
Należy szukać w par. Zelów ewangelicko-augsburskiej.
Gottlieb Eisert ur. 1837r syn Samuela i Doroty. Nie wiem dlaczego dane z aktu slubu są tak mało dokładne.
Inne dzieci tej pary Karolina i Marcin.

W parafii tej wystepują obok nazwisk niemieckich także inne nazwiska jak Andersz, Prohaska czy Delouis.

Niestety brak jest indeksów.
----
Krystyna
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Witam

Serdecznie dziękuję Krystynie za zaangażowanie i pomoc w uzyskaniu aktów ślubu i urodzeń moich przodków.
Bardzo mi pomogła :k: :k: :k: poświęcając własny czas na poszukiwanie tych aktów.
Naprawdę nie miałem pojęcia jak dotrzeć do tych dokumentów i gdzie one się znajdują. Okazało się, że nie Piotrków, nie Kociszew a Zelów.

Pozdrawiam serdecznie
Czarek
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”