Chciałem się dowiedzieć czy ktoś z Was,Drodzy Genealodzy, ma dostęp do listy osób-osadników wojskowych i cywilnych z Kresów Wschodnich. Wiem że ta lista obejmuje około 10 tys. nazwisk. Jeżeli jest taka osoba to bardzo proszę o kontakt i sprawdzenie nazwiska Burak a konkretniej Marcin Burak. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
Lista osadników wojskowych i cywilnych z Kresów Wschodnich
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witajcie
,
Chciałem się dowiedzieć czy ktoś z Was,Drodzy Genealodzy, ma dostęp do listy osób-osadników wojskowych i cywilnych z Kresów Wschodnich. Wiem że ta lista obejmuje około 10 tys. nazwisk. Jeżeli jest taka osoba to bardzo proszę o kontakt i sprawdzenie nazwiska Burak a konkretniej Marcin Burak. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
wejdż na Genpol. tam dostaniesz odpowiedź bo ja też z tego tematu korzystałam.
Pozdrawiam
Jolanta Bielicka
Jolanta Bielicka
-
Pawel_Jurewicz

Ja znalazłem tylko >
Burak Antoni kapr. Nowogródzkie Nowogródek Kuzienicze
Burak Konstanty p.por. Nowogródzkie Lida Białohruda Ostęp
Burak Wincenty szer. Nowogródzkie Szczuczyn Sobakince Ziemiapisze
Pozdrawiam
Pawel J
Burak Antoni kapr. Nowogródzkie Nowogródek Kuzienicze
Burak Konstanty p.por. Nowogródzkie Lida Białohruda Ostęp
Burak Wincenty szer. Nowogródzkie Szczuczyn Sobakince Ziemiapisze
Pozdrawiam
Pawel J
-
Krzysiek_Honorata

sprawdzenie listy osadników wojskowych
Czy ktoś z Państwa ma dostęp do listy osadników na Wołyniu w latach 20-tych i mógłby sprawdzić nazwisko Szczepański? Byłabym bardzo wdzięczna.
sprawdzenie listy osadników wojskowych
Witaj...
Honorato a jakie konkretnie Ciebie imię ewentualnie imiona interesują ?
Szczepański występuje....
Honorato a jakie konkretnie Ciebie imię ewentualnie imiona interesują ?
Szczepański występuje....
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
-
Krzysiek_Honorata

-
kondracki_grzegorz

-
kondracki_grzegorz

-
Lewandowski_Mieczysław

- Kontakt:
Witam
Temat osadnictwa na kresach wschodnich jest widoczny na stronach pokrewnych
m.in.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... &start=495
Pan Waldemar Stankiewicz podaje link z wykazem osadników. Niestety nie ma na tej liście mego dziadka a wiem,że otrzymał ziemię od Piłsudskiego na Wileńszczyźnie. Był ochotnikiem w wojnie z bolszewikami i w roku 1923 został bezterminowo urlopowany z wojska. Dalej ślad się urywa. Prawdopodobnie (jeśli było to możliwe) odsprzedał nadaną ziemię ze względu na własne bezpieczeństwo ( agresja ze strony Litwinów) i wrócił do rodzinnych stron. Taką wersję znam z przekazów rodzinnych.
Może jest jeszcze inny wykaz rozszerzony o osadnictwo cywilne. Gdzie powinnam szukać dalszego ciągu wydarzeń.
Pozdrawiam
Ewa
Temat osadnictwa na kresach wschodnich jest widoczny na stronach pokrewnych
m.in.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... &start=495
Pan Waldemar Stankiewicz podaje link z wykazem osadników. Niestety nie ma na tej liście mego dziadka a wiem,że otrzymał ziemię od Piłsudskiego na Wileńszczyźnie. Był ochotnikiem w wojnie z bolszewikami i w roku 1923 został bezterminowo urlopowany z wojska. Dalej ślad się urywa. Prawdopodobnie (jeśli było to możliwe) odsprzedał nadaną ziemię ze względu na własne bezpieczeństwo ( agresja ze strony Litwinów) i wrócił do rodzinnych stron. Taką wersję znam z przekazów rodzinnych.
Może jest jeszcze inny wykaz rozszerzony o osadnictwo cywilne. Gdzie powinnam szukać dalszego ciągu wydarzeń.
Pozdrawiam
Ewa