Archiwum Państwowe w Lublinie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zbigniew_Z

Sympatyk

AP Lublin - prośba o pomoc

Post autor: Zbigniew_Z »

Witam

Mam serdeczną prośbę do osób odwiedzających AP w Lublinie, którzy być może przeglądają min. metryki z parafii Piotrawin. Poszukuję dwóch aktów urodzenia: Hieronim Kania - ur. ok. 1815 roku i Magdalena Wąsowicz - ur. ok. 1820 roku. Daty mogą odbiegać rok lub dwa od podanych, ponieważ opieram się jedynie na informacjach podanych w aktach urodzenia ich dzieci. Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat.

Pozdrawiam

Zbyszek
Awatar użytkownika
wołczuch

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wołczuch »

Czy ma ktoś doświadczenie w zamawianiu skanów metryk w tym archiwum

Jak wygląda procedura i koszty?
Szukam informacji na temat miejscowości:
Gródek Jagielloński, Rodatycze, Wołczuchy i okolic
Wąwolnica, Skrudki, Garbów
Zakliczyn k. Myślenic
pius

Sympatyk

Post autor: pius »

Chciałbym zapytać, czy zajmuje się ktoś obecnie parafią Michów?

Chodzi mi o akt urodzonego tam (mam nadzieję) w 1851 Wawrzyńca Wójcika syna Pawła.
1990str

Sympatyk

Post autor: 1990str »

Gdyby ktoś potrzebował informacji z terenu woj. lubelskiego, polecam ten link:

http://regestry.lubgens.eu/news.php

Można wyszukać bardzo duzo informacji , metryk i skanów bez wychodzenia z domu;)

polecam serdecznie.
Gratuluję twórcom portalu, robią wiele dobrej roboty pomocnej dla genealogów.
maga100

Sympatyk

Post autor: maga100 »

wołczuch pisze:Czy ma ktoś doświadczenie w zamawianiu skanów metryk w tym archiwum

Jak wygląda procedura i koszty?
Witam!
Wejdź na stronę AP Lublin:
http://www.lublin.ap.gov.pl/
Tam wszystko pisze, jest cennik, są też wzory zamówień. Ja zamawiam „kopie cyfrowe do A3”. Cena 6zł za sztukę, wysyłka pocztą elektroniczną. Niestety trwa to obecnie b. długo, ostatnio 3 miesiące.
Małgorzata
1990str

Sympatyk

Post autor: 1990str »

Witam
Dodaję jeszcze tę stronę:
Tu można szukać samodzielnie, a znalezione skany metryk zapisać na własny komputer za darmo.i

http://szukajwarchiwach.pl
Awatar użytkownika
wołczuch

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wołczuch »

maga100
Czy do zamówienia "kopii cyfrowej" uzywała Pani formularza APL 3 "AKT STANU CYWILNEGO" ?
Szukam informacji na temat miejscowości:
Gródek Jagielloński, Rodatycze, Wołczuchy i okolic
Wąwolnica, Skrudki, Garbów
Zakliczyn k. Myślenic
maga100

Sympatyk

Post autor: maga100 »

Wysłałam wzór mojego zamówienia na pw . Nie pamiętam już z jakiego formularza korzystałam.
Małgorzata
Ewa73

Sympatyk

Post autor: Ewa73 »

Witam,

Szukam aktów ślubu moich prapradziadków i moich pradziadków.

1. Stanisław Sadurski ur. około 1844r+ Agnieszka Kubaj ur. około 1860r.

2. Antonina Sadurska (córka Stanisława Sadurskiego i Agnieszki Kubaj) ur. 26.06.1882r w Nasutowie + Władysław Chołost ur. około 1884r.

Oba śluby miały miejsce w parafii Dys (USC Dys- zespół 1814) , pierwszy przed 1882r (lata ok. 1875-1881 ze względu na rok urodzenia córki i wiek panny młodej), a drugi lata ok. 1900-1909 (najstarszy syn Bolesław Chołost urodzony na przełomie lat 1908/1909). Co do ślubu Sanisława Sadurskiego podejrzewam, że był już wdowcem i to jest jego drugie małżeństwo (zbyt duża różnica wieku między nim, a żoną).

Jeżeli ktoś natrafi na te akty, to proszę o podanie ich numerów, albo spisanie najważniejszych danych-daty, imiona rodziców i miejscowości skąd oni pochodzą.

Ewa
ewajgg

Post autor: ewajgg »

Witam szukam informacji na temat swoich przodków. Mieszkali w parafii Czołomyje w miejscowości Czepielin. Chodzi mi o następujące osoby: Jan Marczuk rodzice to Naum Marczuk i Anna zd Chamluk. Rodzeństwo Zofia, Marianna, Stanisława. Stanisława Marczuk zd Matejczuk żona Jana.Jej Rodzice To Katarzyna Karpiniuk ( Karpinko )i Dominik Matejczuk. Rodzeństwo Władysław, Józef, Marianna. Najbardziej zależy mi na datach urodzin, ślubów, nazwiskach panieńskich. Mogę sprawdzić coś w archiwum w Siedlcach. Dziękuję Ewa
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Czegoś nie rozumiem.
Pradziad wskazuje, że zarówno grekokatolickie jak i późniejsze, prawosławne Czołomyje, są w AP Siedlce.
Nic dziwnego, w końcu to powiat siedlecki.
Dlaczego zatem ktoś ma ich szukać w Lublinie w zamian za pomoc w Siedlcach?!?
Nie te Czołomyje?
No i przydałoby się w takich prośbach chociaż w przybliżeniu określić, o jakie czasy chodzi.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
ewajgg

Witam. Byłam osobiście w AP Siedlce i tam podano mi informacje że oni nie mają tych akt są w AP Lublin. Jan Marczuk urodził się w 1903r Stanisława Marczuk zd Matejczuk w 1909. Resztę dat znam tylko w przybliżeniu. Jeszcze raz dokładnie sprawdzę może są inne Czołomyje.
dpawlak

Nieaktywny

To te same Czołomyje.
W Lublinie są akta parafii unickiej w Czołomyjach nawet zeskanowane i upublicznione, ale chodzi o akta majątku parafialnego. W ramach zespołu: Chełmski konsystorz generalny.
Gdzie są metryki?
To, że pradziad wskazuje na Siedlce, to powiedzmy, że nie jest aktualizowany od paru lat, więc rozumiem, ale w szukajwarchiwach nawet wzmianki, że to mają w Lublinie, a ta baza jest nowsza.
No cóż zobaczymy, czy ktoś je odnajdzie w Lublinie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
ewajgg

Dziękuje.
dpawlak

Nieaktywny

Jeszcze jedno spostrzeżenie.
Parafia rzymskokatolicka w Czołomyjach funkcjonuje od roku 1918 (księgi od 1919).
Nie upłynęło sto lat, więc tej parafii jako rzymskokatolickiej nie ma żadne AP. Nie powiedziałaś o jakie wyznanie może chodzić. Jeśli przodkowie nie byli prawosławnymi, tylko katolikami, to należy szukać innej niż Czołomyje parafii rzymskokatolickiej, do której mógł należeć Czepielin w latach 1903-1909.
Jeśli byli prawosławni, to akta są w AP Siedlce, zespół akt nr 156 - akta stanu cywilnego parafii prawosławnej w Czołomyjach lata 1875-1910.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”