Nazwisko: Sokolnicki
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=8040&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Sokolnicki nazwisko występujące w różnych regionach Rzeczypospolitej dawnej i dzisiejszej. Najczęściej w Mazowszu, Wielkopolsce, Małopolsce, Ruskie lub Lwowskie oraz w Księstwie Litewskim. Nazwisko to pochodzi od nazwy własnej miejscowości Sokolniki. Znane rody szlacheckie Sokolnickich to:
Sokolniccy Druccy Kniazie z Wielkiego Księstwa Litewskiego;
Sokolniccy h. Nowina z Wielkopolski jedna z gałęzi miała nadany tytuł hrabiowski Królestwa Prus;
Sokolniccy h. Jastrzębiec z Sokolników w powiecie Bielskim w Mazowszu;
Sokolniccy h. Nałęcz z Sokolników koło Łęczycy;
Sokolniccy h. Prus z Sokolników koło Baboszewa powiat Płoński.
Sokolniccy Druccy Kniazie z Wielkiego Księstwa Litewskiego;
Sokolniccy h. Nowina z Wielkopolski jedna z gałęzi miała nadany tytuł hrabiowski Królestwa Prus;
Sokolniccy h. Jastrzębiec z Sokolników w powiecie Bielskim w Mazowszu;
Sokolniccy h. Nałęcz z Sokolników koło Łęczycy;
Sokolniccy h. Prus z Sokolników koło Baboszewa powiat Płoński.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
- Fronczak_Waldemar

Nazwisko, jak to nazwisko. Niewiele się rózni od innych i ma podobną historię.
Dzisiejsi Sokolniccy są w równej mierze potomkami chłopów, jak i wskazanych wyżej rodzin szlacheckich.
Dokładnie tak samo, jak Tyszkiewicze z Kujaw ( ewidentni potomkowie chłopów) czy Potoccy. Już w XIX wieku w kręgach arystokracji śmiano się, że "pan Potocki, chłop Potocki i pies Potocki", dla dużej pospolitości nazwisk tzw. "szlacheckich" wśród włościan. Dotyczy to praktycznie niemal każdego nazwiska, więc nie widzę powodu by ograniczać ten wątek wyłącznie do Sokolnickich, którzy pochodzą z kilku rodzin szlacheckich.
Pozdrawiam
Waldmar Fronczak
Dzisiejsi Sokolniccy są w równej mierze potomkami chłopów, jak i wskazanych wyżej rodzin szlacheckich.
Dokładnie tak samo, jak Tyszkiewicze z Kujaw ( ewidentni potomkowie chłopów) czy Potoccy. Już w XIX wieku w kręgach arystokracji śmiano się, że "pan Potocki, chłop Potocki i pies Potocki", dla dużej pospolitości nazwisk tzw. "szlacheckich" wśród włościan. Dotyczy to praktycznie niemal każdego nazwiska, więc nie widzę powodu by ograniczać ten wątek wyłącznie do Sokolnickich, którzy pochodzą z kilku rodzin szlacheckich.
Pozdrawiam
Waldmar Fronczak
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Panie Waldemarze zdaje sobie sprawę z tego co Pan napisał i zgadzam się, że bardzo często chłopom nadawano szlacheckie nazwiska. Z tym, że Sokolnickich wywodzących się z chłopstwa jest nie wielu, a powiedziałbym nawet, że ja podczas swoich poszukiwań natknąłem się na dwa rody z czego jeden jest schłopiałą szlachtą, a drugiego genealogii nie znam choć nie wyglądał mi zupełnie na chłopski, bo ich przodkowie występowali jeszcze w sumariuszach XVIII wiecznych. Lecz ja już się nie zagłębiałem, bo nie interesował mnie ten ród. Przyrównywanie nazwiska Sokolnickich do Tyszkiewiczów których żyje dzisiaj ponad 3tys. czy Potockich których żyje dzisiaj ponad 6tys. jest lekkim błędem. Być może występują jeszcze gdzieś rody chłopskie o tym nazwisku, ale nie rozpędzałbym się z tą tezą, bo dzisiaj żyje ich zaledwie około 750 osób w Polsce, z czego dużą część wiążę z Sokolnickimi h. Jastrzębiec, Prus oraz Nowina.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
- wojtwk1912

- Kontakt:
Witam
Najwcześniejszym znanym mi Sokolnickim jest Józef Sokolnicki ur. ok. 1750, a zm. w 1817 r. w Wilczych Piętkach, mąż Marianny Wilskiej. Nie znam miejsca jego urodzenia, ale na pewno był szlachcicem, właścicielem na swojej części w Wilczych Piętkach, gnieździe rodowym Wilskich. Mieli oni dwoje znanych mi dzieci, syna Jakuba i córkę Katarzynę 1787-1839 po mężu Chojnacką.
Przeglądając metryki Wilkowskie za XIX w. nie potrafiłem znaleźć więcej Sokolnickich.
Pozdrawiam Wojtek Wilski
Najwcześniejszym znanym mi Sokolnickim jest Józef Sokolnicki ur. ok. 1750, a zm. w 1817 r. w Wilczych Piętkach, mąż Marianny Wilskiej. Nie znam miejsca jego urodzenia, ale na pewno był szlachcicem, właścicielem na swojej części w Wilczych Piętkach, gnieździe rodowym Wilskich. Mieli oni dwoje znanych mi dzieci, syna Jakuba i córkę Katarzynę 1787-1839 po mężu Chojnacką.
Przeglądając metryki Wilkowskie za XIX w. nie potrafiłem znaleźć więcej Sokolnickich.
Pozdrawiam Wojtek Wilski