Witam!Tadeusz_Idzikowski pisze:Dziękuję za szybką odpowiedź. Sprawa dziedziczenia -jasna.
Nurtuje mnie jednak pojęcie "kolonista" bo dotyczy to terenu centralnej Polski a konkretnie wsi w okolicach Puszczy Kampinowskiej i o jaką tu kolonizację czy kolonię chodzi. Jest to połowa XIXw. i wielu aktach na przestrzeni kilkudziesięciu lat takie pojęcia występują. Może trochę marudzę, ale jestem początkujący i lubię słuchać ludzi, którzy wiedzą więcej.
pozdrawiam Tadeusz
Obiecałem odpowiedzieć, ale już dostałeś porcję wyjaśnień. Podam jednak dla uzupełnienia wiadomości link zeszłoroczne dyskusji o terminach używanych w metrykach w kolumnach łac. Condicio (stan, położenie) różnych kategorii ludności wiejskiej - błędnie nazywanymi zawodami rolniczymi. Jest tam kilka wpisów dotyczących kolonistów. http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... t-30.phtml
Szkoda, że nie znamy nazwy miejscowości, a tylko ogólna lokalizację. Wiadomo, że te okolice (Powiśle Kampinowskie) były w XVIII wieku zasiedlane przez kolonistów holenderskich obeznanych z gospodarką na terenach zalewowych. W późniejszym okresie przybywali koloniści niemieccy. Wszystkich nazywano Olendrami, zasiedlanymi na prawie holenderskim (wolni, własne szkolnictwo, kościoły ewangelickie).