Dziękuję Tadeusz za wsparciettunin pisze:Witam.
Joanna stara się jak może, ale nie jest w stanie zapanować nad setkami-tysiącami nazwisk( daj Boże , że nie przekręconych) o które pytacie a przecież ma "swoich" też dużo.Cyt. Joanny -"sama wiem, że jest to szukanie 'igły w stogu siana'....wiadomo przecież, że nie chodzi tutaj o tysiące ale o miliony ludzi;" .
Ciekawy jestem, czy pytający poszukują swoich w innych źródłach - Archiwa Państwowe w tym również AGAD (gdzie aktualnie trwają "porządki". Zwłaszcza ......Gubernialny Urząd ds. Powinności Wojskowej ( np. dla Kieleckiego... są lata 1839,1874-1915,1917).
Dla przykładu: Urząd Gubernialny Kielecki ds. Pow. Woj. - nr zespołu 50, Płocki -31, Radomski -110. Ponadto są archiwalia w stosunku do powiatów. Ilość materiałów zachowanych jest niepełna.Ale coś jest.
Ale np a AGAD-zie jest :"Rosyjskie jednostki wojskowe działające na terenie byłego Królestwa Polskiego" -Zawartość: W skład zespołu wchodzą akta następujących formacji wojskowych: Zarząd Naczelnika Robót Frontu Zachodniego, Kasa Polowa Przy Sztabie "Osoboj" Armii, Kasa Polowa 44 Korpusu Armii, 1 Turkiestańska Dywizja Strzelców, 3 Turkiestański Pułk Strzelców, 7 Finlandzki Pułk Strzelców, 79 Kuryński Pułk Piechoty, Armijny Batalion Wąskotorowej Konnej Kolei Żelaznej Oddzielnej Armii. Akta dotyczą głównie spraw finansowych związanych z utrzymaniem rosyjskich korpusó, dywizji, pułków i batalionów (rozkazy, cyrkularze, zapotrzebowania finansowe itp.) są tu także akta związane z działaniami operacyjnymi na froncie (rozkazy, spisy żołnierzy itp.). Należy "polatać" po bazie SEZAM ale również nie bać się i pisać do AP z pytaniami.
Należy pamiętać ,że te materiały nie są zmikrofilmowane i obecność w archiwum obowiązkowa.
Oczywiście znajomość języka rosyjskiego potrzebna.
I niestety trzeba mieć dużo szczęścia.
Życzę wytrwałości i sukcesów
Cóż ja mogę powiedzieć ...
nie wiem czy ktoś liczył ale na dzień dzisiejszy w tworzonej przeze mnie liście figuruje już 247 nazwisk !
wpisując nowe muszę pamiętać wszystkie wcześniejsze bo są do aktualizacji...
fakt, iż < jak to w życiu bywa > ostatnio mam bardzo dużo spraw zawodowych na głowie i wstyd mi o tym pisać ale niestety genealogia poszła troszkę na bok...
jednak temat w dalszym ciągu będzie kontynuowany ...nie zamierzam z niego rezygnować...
mam też prośbę do wpisujących poszukiwane nazwiska ...
przeglądajcie dokładnie spis ... bo z tego co obserwuję mimo, iż dane nazwisko figuruje na mojej liście to ktoś je w dalszym ciągu wpisuje do poszukiwań ...
to jest raptem TYLKO 17 stron do przejrzenia ...całe nic w porównaniu z tym co ja muszę przewertować ...