Zalesie pow.Grójec..

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

i ze względu "niewnikania urzędnika" (i innych) napisałem, że nie wykluczam innych lokalizacji (ba! imienia i nazwiska także;)))
ale nie zmienia to faktu, że Longin ma rację i nie wprowadzał w błąd, a Zalesia ówcześnie z górokalwaryjskiego nie w grójeckim były:)
a tak na oko i z praktyki to dane z niemieckiego, okupacyjnego dowodu pewnie są..czy wtedy wnikali? bywało. że tak:) a bywało, że nie
temat "znajdźcie Jana Kowalskiego z Zalesia" to nie jest łatwy temat:)))))
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Ja też uważam, że należałoby szukać Zalesia, które w 1945 roku było w powiecie grójeckim. A swoja drogą to ten pan mieszkał w moim obecnym mieście i to w samym jego centrum
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
kingao

Sympatyk

Post autor: kingao »

Bardzo dziekuje wszystkim za szybka informacje :) Tylko nadal nie wiem od czego zaczac :(
Pozdrawiam wszystkich
Kinga
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Ja bym proponowała skontaktować się z Urzędem Powiatowym w Grójcu i spróbować ustalić o jakie Zalesia może chodzić. Może ktoś będzie się orientował w zakresie terytorialnym powiatu tuż po wojnie.
Pozdrawiam
Dorota
PS. Ozorków to teraz pow. zgierski a w pokazanym dokumencie widnieje łęczycki
Pozdrawiam

Dorota
kingao

Sympatyk

Post autor: kingao »

o super wiec chyba tak zaczne od tego UP w Grójcu
Kinga
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Witam
Proponował bym na początek przejrzenie skanów z parafii Worów zamieszczonych w "metrykach", są co prawda po rosyjsku, przeglądałem je, no może niezbyt starannie i nie natrafiłem na zapis dotyczący Pani przodka. A mój rosyjski to tyle co 3 lata nauki w szkole podstawowej i wiek dość zaawansowany.Może poprosi pani kogoś na forum o pomoc, wiem z własnego doświadczenia że nie brak jest takich osób i wielkie dzięki dla nich.Jeśli to nie da pozytywnego rezultatu pozostanie udać się do AP w Grodzisku Maz. albo do Wielebnego proboszcza parafii w Wilkowie k/Grójca.

Pozdrawiam Longin syn Jana wnuk Jana prawnuk Pawła praprawnuk Jana prapraprawnuk Mikołaja, a ten wywód to dzięki temu FORUM.
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

longin1 pisze: Proponował bym na początek przejrzenie skanów z parafii Worów zamieszczonych w "metrykach"
W Spisie aktów urodzenia za 1878 rok parafii Worów brak nazwiska Kowalski Jan.

Według "Przewodnika po Królestwie Polskim" Bobińskiego i Bazewicza z 1905 roku, zawierającego "Spis alfabetyczny: miast, osad, wsi, kolonii, folwarków i wszelkich miejscowości, jakąkolwiek nazwę noszących, znajdujących się w 10 guberniach Królestwa Polskiego" miejscowość Zalesie występuje jeszcze w trzech innych parafiach ówczesnego powiatu grójeckiego: Jazgarzew, Sobików (wtedy gmina Kąty) i Wilków (wtedy gm. Lipie). W metrykach z Jazgarzewa brakuje (póki co?...) rocznika 1878. Pozostałych parafii nie namierzyłem.

Pozdrawiam

(-) Tomek Wojtaszek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1878 to raczej chyba nie Grodzisk, bo 1976-100<1878:)
a nie tylko w 1879 zmieniano, ale i niecałe 100 lat później były zmiany skutkujące do dziś rozbiciem zespołów pomiędzy "Radom" a "Warszawę" (czytaj Grodzisk)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”