Choroba o nazwie Rzaźnice

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

RobertP

Sympatyk

Post autor: RobertP »

Przegladajac akta z parafii Wiecbork/Vandsburg z 1840 wielokrotnie jako przyczyne zgonu podano choroba o nazwie Rzaźnice, o ile poprawnie odczytalem nazwę. Pomimo tego ze zapisy sa po łacinie najwyraźniej tę nazwę zapisywano po polsku. Nie udało mi się znaleźć najmniejszej wzmianki na jej temat, czy ktoś z Państwa dysponuje jakimiś informacjami?

Dziekuje,
RobertP[/u]
LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Robercie, polecam tę stronę, może coś znajdziesz - wątek pojawił sie na forum Forgenu. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a02 ... 4d8c2.html
pozdrawiam
Helena
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

No i strone z GENPOLu
http://www.genpol.com/Poradnik-GenPol-art49.html

Rzaźnicy jednak nie znalazlam.

Elzbieta
RobertP

Sympatyk

Elżbieta,

Dziękuję za dodatkową odpowiedź. Szukam wiec dalej, podjąłem dzisiaj pewne kroki.

Robert
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Robercie,

a może załączysz skan tej metryki - to wspólnie sobie popatrzymy na to słowo.
Jakoś mam nieodparte wrażenie, że albo błędnie odczytałeś nazwę, albo chodzi nie o przyczynę zgonu, tylko o zupełnie inne znaczenie (na razie bez sugestii).

Pozdrawiam,

Aneta
RobertP

Sympatyk

Aneto

Poniżej są linki do zdjęć. W metryce tabularycznej Rzaźnice ( opcjonalnie Bżaźnice ale sprawdzałem dokładnie pisownie B/ R) wpisane były w kolumnie "przyczyna zgonu/choroba a zapisie opisowym nazwa występuje po słowie morbo. Nazwa choroby pojawiała się regularnie w aktach zgonu z Więcborka z lat 1835-1848.

Elżbieta zasugerowała że może być to nazwa regionalna. Przekonywujące, byłby to już pierwszy krok.

Serdecznie pozdrawiam i dziekuję

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c2 ... 74968.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c8d ... e1373.html
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Cóż, mnie jawi się zupełnie inne słowo. Co powiesz na "Posocznicę" ? Aneta
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Czy widac polskie znaki w poprzednim poscie ? W razie czego powtorze, ze moim zdaniem chodzi o Posocznice.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Aneto
Moje najwyzsze wyrazy uznania.
Oczywiscie posocznica!
Jeszcze dzisiaj, w dobie antybiotykow, na posocznice, czyli sepse, ludzie umieraja.
4 czerwca 2008 roku w wyniku posocznicy zmarła polska siatkarka Agata Mróz.
Elzbieta
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Posocznice ? Wcale niemozliwe, wyraznie tu widac " rzaźnice" i " rzaznice".

Pamietam, ze cos takiego juz widzialem gdzies w ksiegach parafialnych ... Z ktorej parafii juz nie pamietam niestety.
Moze naiwnie, uwazalem, ze to byl wariantem slowa " żarnice".

Chrystian Orpel
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

U mnie rzaźnice wywołały skojarzenie z innym terminem - dymienice, a to przez wspomnienie "Dżumy" Camusa, choć, zdaje się, występowały w przebiegu również innych chorób zakaźnych . Dymienice, narywające wrzody węzłów chłonnych zdaje się przecinano, a nacięcie można nazwać rzazem, może przez to rzaźnice?
Anna Feltynowska
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witajcie,

chyba Elu wyrazy uznania należą się pomysłowej Ani, bo z tą posocznicą raczej przesadziłam (na usprawiedliwienie dodam, że oglądałam skany z komórki :) ), choć mimo wszystko wyraz z drugiego skanu nie jest aż tak wyraźny i mógłby również zostać odczytany jako posocznica (pierwsza litera mało wyraźna, podobna do P, zlepek „az” można odczytać jako „ocz”), ale pierwszy skan to zdecydowanie nie posocznica.

Moja pierwotna hipoteza była jeszcze inna – sądziłam, że może chodzić o nazwę miejscowości, np. Rząźnica, ale po zamieszczeniu skanu nie mamy wątpliwości, że chodzi jednak o termin medyczny. Poza tym to zupełnie inny rejon.

Wydaje mi się, że Ania wpadła na dobry trop. Rzaz to wprawdzie termin stolarski (szczelina po przecięciu piłą), ale kto wie ?
Może te rzaźnice były np. niewygojonymi, zainfekowanymi ranami po nacięciach chirurgicznych ?

Dziękuję za ciekawą zagadkę :)

Pozdrawiam,
Aneta
RobertP

Sympatyk

Witajcie,

Ponieważ muszę wyjść, tylko króciutko. B. dziękuję za sugestie i nowe wątkiktóre przybliżają wyjaśnienie.

Sprawdzę dokładnie wiek przynajmniej kilkunastu osób które zmarły na Rzaźnice oraz częstotliwość zgonów w czasie i miejscu. W 2 zapisach które mnie interesowały pierwszy z braci zmarł w wieku 4 lat, drugi 6 miesiecy, oba zgony w odstępie 10 dni.

Pozdrawiam,
Robert
22krzysiek

Post autor: 22krzysiek »

po staropolsku rzazać znaczyło tyle co ciąć, zabijać.
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

1) Czy sa przyklady stworzenia nazw chorob od sposobu ich leczenia lub od terminow stolarskich uzywanych w leczeniu ?
2) Czy ktos ma dostep do slownikow starej polszczyzny ? Jezeli wyraz rzaznice nie wystepuje nigdzie, jest tylko mozliwosc przypuszczenia, ze jest to odmiana fonetyczna /gwarowa/ istniejacego slowa .

Chrystian Orpel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”