Witam
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się może w swoich poszukiwaniach z nazwiskiem Farfas/Farfos.
Wychodzi na to że mój 6xpradziadek ze strony babki ojczystej zmienił nazwisko na Czerwiński. Połowa XVIII wieku wschodnia wielkopolska.Znalazłem tylko taki zapis:
Farfos - od niemieckiej nazwy osobowej Ferfas, ta od Vierfaß ‘naczynie złożone z czterech części
Wychodzi na to że był osadnikiem niemieckim?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Pozdrawiam
Piotrek
Farfas/Farfos -> Czerwiński
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Diabołek81

Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
-
tomkrzywanski

Nazwisko Czerwinski moglo byc przyjmowane przez neofitow, ktorzy byli chrzczeni w czerwcu (Jeske-Choinski "Neofici polscy"). Czy "farfos" nie jest niemieckim wyrazeniem nieco znieksztalconym w jidisz?
"
Czerwiński Aleksander (Herszek Berkowicz Par*
kanowicz), lat 20, szklarz, syn Berka Herszkow^icza
Parkanowicza i Ruchli ze Szmulowiczów z Żelechowa
w gubernii Lubelskiej, w czerwcu n 1846. "
http://www.archive.org/stream/neoficipo ... g_djvu.txt
"
Czerwiński Aleksander (Herszek Berkowicz Par*
kanowicz), lat 20, szklarz, syn Berka Herszkow^icza
Parkanowicza i Ruchli ze Szmulowiczów z Żelechowa
w gubernii Lubelskiej, w czerwcu n 1846. "
http://www.archive.org/stream/neoficipo ... g_djvu.txt
- Diabołek81

Witaj Tomku
Tylku że przy chrztach dzieci Piotra jest podane nazwisko Farfas/Farfos. Gdyby był neofitą to chyba by występował z nazwiskiem Czerwiński.
Piotrek
Tylku że przy chrztach dzieci Piotra jest podane nazwisko Farfas/Farfos. Gdyby był neofitą to chyba by występował z nazwiskiem Czerwiński.
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
-
tomkrzywanski

trudno powiedziec. Wedlug mnie wszystko jest mozliwe, ale nie badalem wywodu genealogicznego rodzin neofickich. Z innych zapisow np Klopocik w XVII wieku, zmienia sie w Klopocika alias Sowickiego, potem Klopota alias Sawickiego, nastepnie w Sawickiego. Mysle, ze "dokopanie sie" do nastepnych pokolen wyjasni sprawe (moze jest cos w akcie zgonu?)
Pozdrawiam
T.Krzywanski
Pozdrawiam
T.Krzywanski
- Diabołek81

Witam
W tym samym okresie,w Rycerzewie i okolicach mieszkali gospodarze i rzemieślinicy o następujących nazwiskach:Molsdroff,Wilchelmbalter,Miller,Kuliberda,Wereksa.
Jak dla mnie wygląda to na grupę kolonistów niemieckich.
Pozdrawiam
Piotrek
W tym samym okresie,w Rycerzewie i okolicach mieszkali gospodarze i rzemieślinicy o następujących nazwiskach:Molsdroff,Wilchelmbalter,Miller,Kuliberda,Wereksa.
Jak dla mnie wygląda to na grupę kolonistów niemieckich.
Pozdrawiam
Piotrek