Kampania Napoleońska, Żołnierze napoleońscy

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

22krzysiek

Post autor: 22krzysiek »

Wielkie dzieki Bozenno za sprawdzenie, oczywiscie szukam dalej :).
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Joasiu,
- Osekowski lub Osenkowski we wszystkich bazach archiwum wojskowego jest tylko jeden:
wiezien II wojny 1939-1945 (Osenkowski)
- Skalinski - nie ma
- Zachert lub Zachart - nie ma, ale nazwisko znane w niemieckich bazach (nazwisko pochodzenia niemieckiego)
- Bolesta - Medal Legii Honorowej w 1807 roku, almanach krolewski rok 1820 i oficer w latach 1848-1850
W tym wypadku to moga byc 3 rozne osoby. Imion niestety nie ma

Baza francuska dotyczaca oficerow wojen napoleonskich obejmuje lata 1805-1815.
Pozdrowienia
Bozenna
Joanna_Januszewska

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Januszewska »

Bożenko,
dziękuję za informacje.
Jeśli ta baza obejmuje lata od 1805 roku to wyjaśnia dlaczego nie ma Osękowskiego i Wojciecha Bolesty(zmarli/zginęli w 1803).
Zachert - mógł nie byc ranny, natomiast Igancy Bolesta - zmarł w 1838 roku (więc ostatnia informacja na pewno nie dotyczy jego) , ale to on w 1807 roku otrzymał francuski krzyż Legii Honorowej. Mam więc choc jednego.:D
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
Joanna
SylwiaWitalinska

Sympatyk

Post autor: SylwiaWitalinska »

Droga Bożenko!
Czy byłabyś tak dobra i sprawdziła w bazach do których masz dostęp nazwisko PETO
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje
Sylwia Wita...
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Sylwia,
Nie ma nazwiska PETO o takiej pisowni, ale to nazwisko moze byc pochodzenia francuskiego i miec inna ortografie: Petot, Petos, Petau, Pataud, Peteau, Peteaux itd... wszystkie te formy wymawiaja sie po francusku PETO.
Jesli wiesz cos o pochodzeniu tego nazwiska to chetnie sprawdze jeszcze raz inna pisownie, ale powiedz jaka ?
Serdecznosci
Bozenna
Awatar użytkownika
Gryf

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Gryf »

Pani Bożeno, a za Janem Zabłockim mogłaby Pani zerknąć ?
Pozdrawiam
Jerzy
pozdrawiam serdecznie
Jerzy Krzywaźnia
http://szkicehistoryczne.blogspot.com
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Jurku,
Jest Zablocki. Imienia nie moge potwierdzic, gdyz nie mam mozliwosci wejsc do tego archiwum.
Numer teczki Zablockiego to: 0046360
Serdecznosci
Bozenna
Awatar użytkownika
Gryf

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Gryf »

Już sobie zapisuje.
Bardzo dziękuje :).
Jerzy
pozdrawiam serdecznie
Jerzy Krzywaźnia
http://szkicehistoryczne.blogspot.com
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Droga Bożeno!
Ja też od wielu lat szukam nazwisko Boudelle.Brat mojego dziadka Zygmunt Boudelle znalazł gdzieś dawno przed II wojną slad,że nasz przodek był komendantem miasta Warszawy w okresie napoleońskim.W internecie znalazłem,że Jan Boudelle był odznaczony Virtutti Militari.,czyli gdzieś ślad po nim musi gdzieś istnieć.Stąd moja prośba o sprawdzenie,bo już ten ród wymiera w Polsce całkowicie.
Pozdrawiam
Mieczysław Maziarski
MMaziarski
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Mietku,
Nie mam tego nazwiska w zrodlach historycznych francuskich. To znaczy, ze nikt z tej rodziny nie jest odnotowany, ale nazwisko jest francuskie i jego slady istnieja w genealogii.
W latach 1650-1700 rodzina mieszkala w centrum Francji, potem zanika i odnajdujemy ja na poczatku XX wieku w Paryzu.
Jedyna osoba z tej rodziny, ktora odnalazlam to August Letoslaw Boudelle, urodzony w drugiej polowie XIX wieku.
Letoslaw to nie jest francuskie imie, raczej slowianskie.
Moze Ty umiesz wytlumaczyc dlaczego August Letoslaw Boudelle poprosil o obywatelstwo francuskie w 1900 roku ? Czyzby wrocil z Polski ?
Serdecznosci
Bozenna
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Droga Bożeno!
Na wstępie dziękuję za poszukiwania.Twoje domysły są zbieżne z moimi.WeFrancji żyje Kilkadziesiąt osób o tym nazwisku i mają w swych korzeniach imię Jeremi i są jedną rodziną zamieszkałą w okolicach Lille.Nigdzie nie spotkałem tego imienia w drzewach francuskich,i to potwierdzałoby wersję o repatriacji.
W internecie znalazłem coś takiego:1940 - 1943 : Dans la France occupée, les aventures à la fois tragiques et désopilantes de la famille Boudelle face à la Wehrmacht.Niestety nie dotarłem do tego gdyż wstyd się przyznać ale nie uczyłem się francuskiego.
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie
Mieczysław
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Mietku,
Czy Ty nie pomyliles przypadkiem dwoch nazwisk: Boudelle i Bourdelle ?
"les aventures tragiques et désopilantes de la famille Bourdelle" - ten tekst przypomina mi krytyke swietnej francuskiej komedii. Tytul filmu w wersji francuskie "Papy fait de la résistence" (Dziadek bawi sie w partyzantke).
Sprawdz, jesli sie myle to napisz, zaraz poszukam tego tekstu.
Serdecznosci
Bozenna
Jaś

Sympatyk

Post autor: Jaś »

A czy pojawia się nazwisko Jakubowski? Ignacy uczestniczył w wojnach napoleońskich (wynika to z dwu przesłanek - dat urodzenia dzieci i określenia "milites"). Szymon znika z ksiąg parafialnych w latach pasujących do kampanii napoleońskiej!
Pozdrawiam, Maria Jaś
Pozdrawiam
Maria Jaś
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Marysiu,
Na liscie oficerow rannych lub zabitych w czasie wojen napoleonskich nie ma tego nazwiska, ale odnajduje nazwisko Jakubowski przed rokiem 1789 (przed rewolucja) na liscie osob, ktorym krol Francji dal dozywotnia pensje (wynagrodzenie). Na pewno za zaslugi.
Serdecznosci
Bozenna
krzykwa

Sympatyk

Post autor: krzykwa »

Jaś pisze:A czy pojawia się nazwisko Jakubowski? Ignacy uczestniczył w wojnach napoleońskich (wynika to z dwu przesłanek - dat urodzenia dzieci i określenia "milites"). Szymon znika z ksiąg parafialnych w latach pasujących do kampanii napoleońskiej!
Pozdrawiam, Maria Jaś
Witam,
w "Slowniku biograficznym oficerów Legionów Polskich 1796-1807" autorstwa Jana Pachońskiego,Kraków 2003, odnalazłem:

Stanisław Ignacy Jakubowski, ur 13.11.1763 w Sieradzu, syn Józefa h. Topór i Magdaleny Domaszewskiej. W wojsku (Korpus Artylerii Koronnej) od 12.VI.1784. 18.V.1794 kapitan,15.VII.1797 major,12.X.1809 pułkownik, dowódca 7. pp. Walczył w Hiszpanii (po pokoju tylżyckim). Kwaterował w Granadzie (Andaluzja) i tam zmarł 1.VII.1810r.
6.III.1808 uzyskał kawalerię VM (nr 570).
Autor "Słownika działobitnictwa polskiego".

Bronisław Gembarzewski w pracy "Wojsko Polskie. Księstwo Warszawskie 1807-1814" w Liście imiennej oficerów wojska Księstwa Warszawskiego wymienia następujących Jakubowskich:
* Jan, por 1. pp, 8.VIII.1809 kapitan,
* Ignacy, 7.VI.1808 ppor. 3. pp, 20.V.1809 porucznik, 24.VI.1809 kapitan 10. pp.
W pracy "Wojsko Polskie.Królestwo Polskie 1815-1830" Bronisław Gembarzewski , Lista imienna oficerów Wojska Polskiego, wymienia:
* Ignacy Jakubowski, podpor. 3. pułku ułanów, Legia Honorowa 1819,
* Karol, podpor. weter. czyn. 1826-1830.
Pozdrawiam, Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”