Prosze o pomoc i porade gdzie szukac dalej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Mielczarek_Seweryn

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mielczarek_Seweryn »

Witam serdecznie.
Mam problem gdyz nie wiem gdzie szukac dalej .

Po przetlumaczeniu 3 metryk przez pania Malgorzate Kurek ,ktorej bardzo jestem wdzieczny. METRYKA SLUBU 11. lutego 1779 roku. Ten, co zwykle. Oświadczam, że zapowiedzi były ogłaszane przez kolejne trzy niedziele w kościele parafialnym i nie ma żadnych przeszkód, abym pobłogosławił małżeństwo między Walentym Kaszubą, kowalem, i pracowitą Marianną Janikowską, oboje państwo młodzi ze wsi Gosławice. Publicznie zapytałem ich o zgodę w kosciele parafialnym i uroczyście zatwierdziłem małżeństwo w obecności wiarygodnych świadków Sebastiana Bergena i wielu innych.
METRYKA URODZIN 6. marca 1785 proboszcz tutejszy ochrzcił chłopców bliźniaków, synów pracowitego Walentego Kaszuby, kowala, i Marianny Prykowskiej, imionami Tomasz i Jan. Rodzicami chrzestnymi Tomasza byli pracowity Paweł Nowaczyk z Gosławic i Ewa Stojaleńka z Widawki. Jana byli uczciwy Jan Szymański, piwowar z Dziepułcia i pracowita Zofia Nowakowka, wdowa z Gosławic.
METRYKA URODZIN Gosławice. 1782 ochrzciłem dziewczynkę urodzoną z prawego łoża, córkę pracowitego Walentego Kaszuby i Marianny, imieniem Justyna. Rodzicami chrzestnymi byli pracowity Dominik Michalski z Widawki i Jadwiga Olczykowna z Kuźnicy.
Jak to mozliwe ze zona w podczas slubu miala nazwisko panienskie Janikowska , a po 6 latach Prykowska Myslalem ze Walenty ozenil sie po raz drugi ale przegladalem metryki parafi Dmenin i nie znalazlem zadnego Walentego Kaszuby ani Marianny Prykowskiej Gdzie mam szukac dalej jak nie mam zadnej zmianki o rodzicach panstwach mlodych .
Myśle ze z wasza pomoca uda mi sie rozwiazac problem.

Z gory serdecznie dziekuje,

Mielczarek Seweryn
Paweł.K

Sympatyk

Post autor: Paweł.K »

Witam!

Szkoda, że przy akcie urodzenia z 1782 roku nie napisano, jakie nazwisko miała Marianna. W zasadzie niczego by to nie zmieniło, ale zawęziło by lata. Ja na Twoim miejscu zaczął bym najpierw szukać aktu zgonu Marianny Janikowskiej w parafii, z której pochodziła czy też mieszkała, aby wykluczyć jeden ze scenariuszy. Lat jest do przeszukania całe 6 więc roboty na kilka, kilkanaście minut. Tym łatwiej będzie. W tym przypadku, tak na mój rozum, to powodów tej sytuacji może być bardzo wiele. No bo przecież nikt nie powiedział, że w akcie z 1785 roku musi być mowa o tej samej Mariannie, co w akcie ślubu z 1779 roku, tak samo jak i Walenty może być inny. Ja w swoim przypadku mam na przykład jedną bardzo małą parafię, w której jest trzech różnych Tomaszów o tym samym nazwisku (różnych w tym sensie, że co akt, to różnią się albo rodzicami albo żonami albo są dziećmi a powinni być dorośli :)). W innej mam podobną sytuację z Franciszkami. Tez się tak samo nazywają. Szkoda że kiedyś ludzie nie byli tak kreatywni jak dziś :) A wracając do Twojego przypadku, to może być albo Walenty inny (jakiś kuzyn albo coś...), albo żona pierwsza umarła, i Walenty ożenił się znów z Marianną, i to z nią ma te dzieci z 1785 roku, a jak się ożenił z inną, to w parafii z której pochodziła ta inna, a to może być gdziekolwiek, albo, co jest mało prawdopodobne, ale nie wykluczone, ksiądz się pomylił. W miarę możliwości (a to już trochę więcej roboty) rozejrzał bym się tez za aktem zgonu samego Walentego, aby się zorientować, czy z tą jedną parafią był związany czy na przykład przeniósł się do innej (razem z nową żoną na przykład). W takim akcie też będzie (powinna być) mowa o żonie. Takie rozwiązania przychodzą mi do głowy na tę chwilę.

A przy tej okazji, bądź tak dobry i podaj jakieś miejscowości z których wywodzą się potomkowie Walentego, tak aby sięgnąć do połowy XIX wieku. Czy wszyscy są z tych miejsc, które wymieniłeś? Może by się okazało, że wpasowuję się w tą samą rodzinę, bo nazwisko występujące w akcie mi pasuje... Małe szanse, ale może... Moi pochodzą z innych miejsc, ale mogli przecież wędrować.

Jakby mi coś jeszcze w tej sprawie przyszło do głowy, to oczywiście dopiszę.

Pozdrawiam serdecznie

Paweł
Ostatnio zmieniony śr 04 kwie 2012, 10:52 przez Paweł.K, łącznie zmieniany 2 razy.
Gawski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Gawski_Marcin »

Witaj!
Może jeszcze być tak, iż Walenty ożenił się z Marianną, która była wdową. Zwykle ten fakt (wdowieństwa) był odnotowywany, ale może tym razem nie. Przy ślubie i przy chrzcie mogły być podane różne nazwiska tej samej osoby: panieńskie i po pierwszym mężu. Jeśli zawiodą propozycje Pawła, to spróbuj posprawdzać wstecz, czy nie ma: ślubu N. Prykowskiego z Marianną Janikowską lub N. Janikowskiego z Marianną Prykowską plus ew. zgon N. Prykowskiego / Janikowskiego.
Pozdrawiam!
Marcin
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ,tu dobrze by było żeby były skany pewnie po łacinie bo w tamtych latach wiem ze choć nie ma nic ze była wdowa ale inaczej ksiądz pisał nazwisko panny, a inaczej nazwisko wdowy np. Marianna Janikowszczonka to panna , lub Marianna Janikowa lub Janikowska to wdowa , a to drugie nazwisko Prykowska to może być panieńskie bo raczej wdowiego nazwiska nie pisali przy ur. się dzieci z drugim mężem, mogło tez być przezwisko i np. podawał to świadek czyli chrzestny to co słyszał na wsi , bo ojciec pilnował koni przy furmance , chrzestna dziecka , a matka po porodzie w domu została ,taki mi się wydaje w tym przypadku ; pozdrawiam - Julian
kroczek

Sympatyk

Post autor: kroczek »

Witam serdecznie!
Ja też mam problem, gdzie dalej szukać. Dotarłem z aktami urodzenia swoich przodków do 1818 roku w parafii we Wrześni i w Archiwum w Poznaniu nie ma nic więcej. Może ktoś wie, czy może są gdzieś jeszcze dostępne dokumenty archiwalne starsze?
Może gdzieś w Niemczech? W archiwum dziecezjalnym nie ma nic.
Pozdrawiam! Kroczek:)
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

To bardzo dziwna sprawa zważywszy ,iż właśnie robię indeksację parafii od 1565 roku.
Ale wracając do tematu o wiele prostsze są Lustracje .
A tutaj jest setki opublikowanych pozycji .

Na swojej stronie rozpocząłem opisywanie mieszkańców wsi z 1765 roku wprawdzie innego województwa ale lustracje były robione wszędzie i powszechnie .

Ja wielokrotnie postulowałem na kilku Forach aby wypisać dostępne publikacje przeważnie oparte o gotowe opracowania dokumentów znajdujących się w Archiwum Akt Dawnych .

Ja po prostu opublikuję w najbliższym czasie listę tych publikacji .

Pozdrawiam
Gawski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Prosze o pomoc i porade gdzie szukac dalej

Witaj!
kroczek pisze:Dotarłem z aktami urodzenia swoich przodków do 1818 roku w parafii we Wrześni i w Archiwum w Poznaniu nie ma nic więcej. Może ktoś wie, czy może są gdzieś jeszcze dostępne dokumenty archiwalne starsze?
Może gdzieś w Niemczech? W archiwum dziecezjalnym nie ma nic.
A to dziwne, bo mormoni mają mikrofilmy od 1700 zrobione archiwum gnieźnieńskim (wg ich informacji):
https://www.familysearch.org/search/cat ... m%2F189264
Sprawdź jeszcze raz w archiwum w Gnieźnie. Zawsze też pozostaje Ci zamówienie mikrofilmów i wyprawa do CHR w Warszawie lub Wrocławiu.
Powodzenia!

P.S. O, widzę, że nie tylko ja się dziwię - rwelka nawet szybciej ode mnie :D
Ostatnio zmieniony czw 16 lut 2012, 23:06 przez Gawski_Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
Marcin
rwelka

Nieaktywny

Ale Panie Marcinie nie wszyscy przeszli tę drogę .
Ja też jeszcze dwa lata temu nie wiedziałem jak i co .

A dzisiaj mój problem to nadmiar informacji .
Genealogia to cierpliwość .Wielka cierpliwość .
Pzodrawiam
rwelka

Nieaktywny

Ale Panie Marcinie nie wszyscy przeszli tę drogę .
Ja też jeszcze dwa lata temu nie wiedziałem jak i co .

A dzisiaj mój problem to nadmiar informacji .
Genealogia to cierpliwość .Wielka cierpliwość .
Pzodrawiam
Gawski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

rwelka pisze:A dzisiaj mój problem to nadmiar informacji .
Na razie zazdroszczę :lol:
Pozdrawiam!
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”