Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Anna_Czech

Sympatyk

Post autor: Anna_Czech »

Również gorące podziękowania dla Marii za poświęcony czas.
Pozdrawiam serdecznie.
:k:
Anna.
Awatar użytkownika
stachoo

Sympatyk

Post autor: stachoo »

Pani Mario dziękuję serdecznie za Gudewiczów.
Jak zwykle można na Panią liczyć.
Z wyrazami wdziędzności,
Stanisław
Yoanna

Sympatyk

Post autor: Yoanna »

Witam!
Jestem tu nowa i jeszcze trochę zielona w poszukiwaniach przodków. Szukam na początek jakichkolwiek informacji o pradziadkach ze strony ojca: Maria i Antoni Kulpa, którym pierwszy potomek: syn Stefan Kulpa urodził się 10 września 1908 roku w Biskupiczach Ruskich (BiskupiCZe lub BiskupiCe Ruskie) gromada Mikulicze powiat Włodzimierz.
Czy te osoby istnieją w wykazie osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka ?
Yoanna

Sympatyk

Może dodam jeszcze, że znalazłam w spisie miejscowości Diecezji Łuckiej umieszczonego na genealodzy.pl, że dawniej Biskupicze Ruskie to później Biskupicze Górne, które należały do parafii Sielec z Dekanatem we Włodzimierzu. W innych żródłach znowu występuje parafia Zabłotce. Może z tą informacją będzie łatwiej i szybciej. Będę czekała cierpliwie...
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

Pani Yoanna????

W wykazach Ks. Żurka są parafie i bardzo rzadko w danej parafii jest w akcie wymieniona miejscowość .Zawsze sprawdzam w parafii ,jeżeli osoba prosząca mi poda.Z parafii Sielec i Zabłotce nie ma akt.

Kulba Antoni i Marianna Marutówna,dz;Franciszek 1914/65. /Poryck/
Kulpa Jakub i Katarzyna z Niemieców,dz;Michał 15.09.1884/110. Zofia 10.03.1887/45. Jan 5.08.1893/143./Włodzimierz/
Kulba Stefan s.Antoniego i Marianny z Marudów(26.08.1934/27)i Janina Goreczna c.Józefa i Anny z Kloców./Kalinowka/
Kulpa Antoni s.Jakuba i Katarzyny z Miemczków(1905/5) i Maria Marutówna. /Łokacze/

To wsystko co poszukałam

Pozdrawiam Maria
Yoanna

Sympatyk

Pani Mario !
Jest Pani nieoceniona, dzięki WIELKIE za informacje, to jest niesamowite ! Uszczęśliwiła mnie Pani niezmiernie. Wszystkie wymienione przez Panią osoby są najpawdopodobniej ode mnie. Janina Góreczna, córka Józefa i Anny zd.Kloc (w/g wykazu ks.Żurka) to moja babcia (matka mojego ojca). Wiem, że była córką Józefa i Anny, ale panieńskiego nazwiska Anny nie znałam. Mam tylko pytanie odnośnie miejscowości w nawiasach. Mam rozumieć, że Franciszek (a raczej u mnie zgadzałoby się żeńskie - Franciszka) urodziłaby się w 1914 roku w Poryck-u ? Wszystkie dzieci z drugiego wiersza urodziłyby się we Włodzimierzu ? Czy Kalinówka to miejsce pochodzenia Anny z Kloców ? A Marianna czy też Maria Marudówna albo Marutówna ( bo to chyba ta sama osoba) pochodziła z miejscowości Łokacze ? Literówka występuje w nazwisku Kulpa i Kulba, ale o tym to słyszałam w rodzinie, że zostało to przeinaczone. Największy problem mam z Katarzyną z Niemieców czy też Niemczków (Miemczków) :) Chciałam Panią poprosić jeszcze o sprawdzenie GÓRECZNYCH, bo oni też z tej diecezji. Po nitce do kłębka...
Pozdrawiam - Joanna Kulba - Płócienniczak
Maria_Klimas

Sympatyk

Pani Joanno!
np./Poryck/ tak zapisana miejscowość na końcu aktu to jest parafia z której wynotowałam ten akt.
np. (1900/7) to jest rok i nr ślubu.
nazwiska wpisuję tak jak są w wkazach zapisane,są to błedy w zapisach.Czesto zgłaszjąc urodzenia śluby podawali nazwisko jak wołano na wsi,ale też piszący żle usłyszał i tak zapisał.
Postaram się poszukać coś jeszcze odnośnie nazwisk wystepujących w Pani aktach.
Pozdrawiam Maria.
zbyszekn

Post autor: zbyszekn »

Witam!
Mam prośbę do osób posiadających „Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej ks. Żurka.” Interesuje mnie nazwisko Niewiadowski. Bardzo proszę o pomoc w poszukiwaniu informacji dot. moich przodków. Miejscowości w których mieszkali: Anatolia, Czarnków, Jeziorany Szlacheckie, Wigurzyce – parafia Nieświcz, Konstantynówka – parafia Długoszyje, Nadczyce, Pianie – parafia Jałowicze, Ołyka – parafia Ołyka, Hołoby – parafia Hołoby, Władysławówka, Moszków – parafia Radów, Dubno – parafia Dubno.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie – Zbyszek Niewiadowski
Maria_Klimas

Sympatyk

Pani Joanno!

Liśkiewicz Jan s. Józefa i Józefy z Węgorzyńskich(26.11.1931/74 i Franciszka Kulpa(tak się podpisująca a w ak.Kulba)c.Antoniego iMarianny z Marutów. /Kalinówka/
Góreczny Bolesław s.Józefa i Anny z Klocow(27.02.1943/a) i Genowefa Ziętek c.Jana i Marii z Smylów. /Kalinówka/
Góreczny Józef s. Jana i Wiktorii z Górnych(25.2.1907/24) i Anna Kloc c.Marcina i Katarzyny z Heinów. /Kalinówka/
Góreczny Jan s.Jana i Wiktorii z Górnych (7.09.1903/26) i Róża z Kozłowskich Zawrotniak wdowa c.Jana i Agnieszki z Miszczaków. /Kalinówka/
Góreczny Jan wdowiec s.Jana i Wiktorii z Górecznych (20.11.1920/82) i Anna z Kloców Góreczna wdowa c.Marcina i Katarzyny z Heinów. /Kalinówka/
Pogorzelski Władysław s.Józefa i Katarzyny z Pogońskich(21.09.1919/82) i Feliksa Kloc c.Mariana i Katarzyny Hejno./Kalinówka/

Jeżeli jeszcz coś poszukam to napiszę.

Pozdrawiam Maria.
Maria_Klimas

Sympatyk

zbyszekn pisze:Witam!
Mam prośbę do osób posiadających „Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej ks. Żurka.” Interesuje mnie nazwisko Niewiadowski. Bardzo proszę o pomoc w poszukiwaniu informacji dot. moich przodków. Miejscowości w których mieszkali: Anatolia, Czarnków, Jeziorany Szlacheckie, Wigurzyce – parafia Nieświcz, Konstantynówka – parafia Długoszyje, Nadczyce, Pianie – parafia Jałowicze, Ołyka – parafia Ołyka, Hołoby – parafia Hołoby, Władysławówka, Moszków – parafia Radów, Dubno – parafia Dubno.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie – Zbyszek Niewiadowski
Witam Zbyszku

Dla Cebie mam tylko to!
Niewiadowski Władyslaw i Maria z Kursów, dz;Józef 19.03.1915 w Pianiu 1916/33. Kazimiera 8.03.1923/20 m.Marianna. Mieczysław 1.04.19225/14 Niewiadomski na marg. Niewiadowski.Jadwiga Wanda 10.08.1927/40. /Jałowicze/.
Wystepuje nazwisko podobnibrzmiące,Niewiadomski,Niewiarowski.

Pozdrawiam Maria.
Kurzyjamski_Wojciech

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kurzyjamski_Wojciech »

Pani Mario,
a czy w wykazie pojawia się może nazwisko Łopiński [Władysław, Ryszard]? Jeśli miałbym lokalizować geograficznie to najprawdopodobniej pow. Sarny, ew. pow. Łuck. Niestety, nie wiem dokładnie, gdzie moj dziadek mieszkał.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc i fatygę!
Pozdrowienia z Wrocławia,
Wojtek

Sympatyk

Miła Pani Mario !
Dziękuję Pani BARDZO powtórnie. Wszyscy przez Panią wypisani z Górecznych są również moimi krewniakami. Wyjaśniło to wiele niewiadomych i zapomnianych imion. Cała moja rodzina jest mile zaskoczona Pani bezinteresownością. Nie spodziewaliśmy się, że czegoś się dowiemy dzięki temu forum, ale jednak wiele dobrego nas spotkało. Nasze drzewko jest teraz o wiele bogatsze w przodków. W pierwszym poście do mnie wypisała Pani Mariannę Kulpa z Marutów, która była żoną Antoniego Kulpy. Marianna została wdową z dziećmi: Stefanem i Franciszką i poślubiła później Kalinowskiego, tylko nie znamy jego imienia ( przypuszczalnie Michał, ale to jest nic pewnego ? ). Miała z nim jeszcze ośmioro dzieci: Danutę, Czesławę, Janinę, Mieczysława, Stanisława, Franciszka, Eugeniusza i chyba Michała, które nosiły oczywiście jego nazwisko. Żyje jeszcze jedna z tych osób Danuta. Jeśli nie proszę o zbyt wiele, to jeszcze do sprawdzenia zostali KALINOWSCY. Będę wdzięczna za poświęcony czas... Życzę dużo zdrowia i życzliwości ludzkiej. Joanna Kulba - Płócienniczak
Maria_Klimas

Sympatyk

Kurzyjamski_Wojciech pisze:Pani Mario,
a czy w wykazie pojawia się może nazwisko Łopiński [Władysław, Ryszard]? Jeśli miałbym lokalizować geograficznie to najprawdopodobniej pow. Sarny, ew. pow. Łuck. Niestety, nie wiem dokładnie, gdzie moj dziadek mieszkał.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc i fatygę!
Wojciechu!

Tylko to poszukałam.
Łopiński Antoni sierżant i Janina Kawecka, dz;Zdzisław Ryszard 26.04.1927/18. /Łuck paraf. wojskowa./

Pozdrawiam Maria.
bogda252

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: bogda252 »

Bardzo proszę o pomoc.
Podobno w VII tomie "Wykazu....." znalazło się nazwisko i opis Karoliny Stawskiej z d. Hajdamowicz żony Floriana Stawskiego ślub Kazimierka 1911r.
Szukam dokumentu ( aktu ślubu,lub zgonu i innych.....)
Bogusława Stawska-Kaszczyniec.
bogda252@wp.pl
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko

Post autor: Goś_Edmund »

Witam!
Info dla Kasi. Metrykalia ze wspomnianych przez Ciebie parafi można znaleść w Archiwum w Łucku oraz w Archiwum w Żytomierzu.
Ratno:
1789-1852 - AŁ
1686-1800 - AŻ
Kamień Koszyrski
1676-1861 - AŁ
1751-1801 - AŻ
Niestety w obu archiwach brak metrykalii Wielkiej Głuszy.
Co do ilości wydanych tomów "Wykazu....." ks. W Żurka to jest wydanych obecnie VII. Tom VII to rozbudowana połowa tomu I. Rozbudowana o dość istotne dane dla genealogów. Druga część (w tym Łuck), będzie w tomie VIII w roku następnym.
Edek
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”