Czy dobrze tłumaczę?

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Czy dobrze tłumaczę?

Post autor: jakozak »

https://picasaweb.google.com/1159091161 ... 7030146850

Czy dobrze przetłumaczyłam? Czy ominęłam coś istotnego?

1790
z Folwarku Górnego
4 lutego tego roku ochrzciłem córkę szlachetnie urodzonego Adalberta Kuliczkowskiego i Kunegundy Rzepeckiej z legalnego łoża Mariannę.
Rodzice chrzestni: szlachetny Józef Gołembowski i szlachetna Ewa Kępska ze Skaratek z wójtostwa.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Czy dobrze tłumaczę?

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

[]
Ostatnio zmieniony wt 21 lut 2012, 16:03 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Czy dobrze tłumaczę?

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Jola , ja tam widzę inaczej , Nobiles Gernerosus czyli szlachetnie urodzony , a chrzestni to czytam to ; Jaśnie Wielmożna Pani , Pan i podaje po raz drugi na czym można się wzorować i pozdrawiam - Julian ;

Nazwy w dawnych wiekach , tu dodam od siebie ze Honestus w roku 1650 był np. miecznikiem królewskimi nie był uczciwy tylko ma tłumaczone ; dostojny pan

jaśnie wielmożny (illustrissimus ac magnificus) - senator, a więc wojewoda, kasztelan, starosta żmudzki, jeden z koronnych i litewskich 5 "ministrów", również magnat któremu musimy schlebić...
- wielmożny (magnificus) - urzędnik grodzki lub ziemski...
- urodzony (generosus) - właściciel przynajmniej jednej wsi...
- szlachetny (nobilis) - szlachcic cząstkowy, zagrodowy, dzierżawca...
W listach JWP to Jaśnie Wielmożny Pan, WP to Wielmożny Pan, WMMP to Wielce Mi Miłościwy Pan itd.
Książąt, czyli kniaziów tytułowano często Jaśnie Oświeconymi...

- godny (spectabilis) - zamożny patrycjusz dużego miasta, zwykle członek władz miejskich...
- zacny (honoratus) - patrycjusz...
- sławetny (famatus/famosus) - średniozamożny rzemieślnik...
- opatrzny (providus/circumseptus) - ubogi rzemieślnik...
- uczciwy (honestus) - rzemieślnik wiejski lub mieszczanin z małego miasteczka żyjący po części z rolnictwa...
- pracowity (laboriosus) - chłop...
- przewrotny/niewierny (perfidus/infidelis) - Żyd...

- przewielebny (reverendissimus) - biskup ordynariusz...
- wielebny (reverendus) - biskup sufragan, prałat, prepozyt, opat...
- dostojny (venerabilis) - kanonik, proboszcz...
- czcigodny (honorabilis) - wiejski pleban, wikary...

- mąż znamienity (vir excellens/egregius) - uczony, lekarz, filozof...

Tytulatury tej przestrzegano ściśle w dokumentach sądowych i urzędowych - pisano więc "pracowity Bartosz", "przewrotny Moszko", "sławetny Józef" itd. i każdy od razu potrafił określić miejsce danej osoby w hierarchii społecznej... Nie do pomyślenia było powiedzenie o magnacie "urodzony" - to byłaby obraz śmiertelna... Tak samo pan na wiosce tytułowany "szlachetnym" dostawał szału bo to była obelga...
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Czy dobrze tłumaczę?

Dziękuję Julian. :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Czy dobrze tłumaczę?

Czy urodziła się 4 lutego?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Sawicki_Julian

Sympatyk

Czy dobrze tłumaczę?

Post autor: Sawicki_Julian »

Jolu tak na moje oko wychodzi , ur. się 4 miesiąca lutego , bo liczba porządkowa była by z lewej strony poza textem ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Czy dobrze tłumaczę?

:-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
jackun

Sympatyk
Tytan

Czy dobrze tłumaczę?

Post autor: jackun »

Uprzejmie proszę o potwierdzenie, czy dobrze odczytałem datę chrztu w metryce po łacinie. Mój odczyt: 18 listopada 1795 roku.

http://www.fotopliki.pl/img.php?f=630565fad4
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”